Mat nors viešoje erdvėje politikai diskutavo apie įvairius išmokų mažinimo variantus, o drastiškus jų sprendimus vetavo prezidentė, nuo liepos 1 d. įsigaliojo įstatymas, pagal kurį 10 proc. išmokos nurėžiamos visiems vaikus prižiūrintiems tėvams.

„Ar Seimas mus apgaudinėja, ar mes kažko nesuprantame? Nuo šių metų liepos 1 dienos, pasikeitė motinystės pašalpų skaičiavimas, pagal kurį, pirmus metus už vaiką mokama 90 proc. kompensuojamojo uždarbio, antrais metais – 75 proc. Kiek pamenu, tai įsigalioja tik naujiems gimdytojams.

Šiandien žmona nuėjo į „Sodrą“ pasiaiškinti dėl gimdymo atostogų, nes laukiamės antro vaiko, ir jai pasakė, kad motinystės pašalpa bus perskaičiuoja visiems motinystės (tėvystės) atostogų išėjusiems tėvams, nesvarbu, ar vaikas gimė šių metų birželį, ar, kaip mums, sausio mėnesį sueis 2 metai. Visiems nurėš papildomus 10 proc.“, - naujiena piktinosi vilnietis.

Šiuo metu iš tiesų egzistuoja du teisės aktai, pagal kuriuos galima tikėtis skirtingų išmokų. Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo aktualios redakcijos 21-ame straipsnyje teigiama: „Motinystės (tėvystės) pašalpos dydis nuo nėštumo ir gimdymo atostogų pabaigos, kol vaikui sueis vieni metai, yra 90 procentų, o kol vaikui sueis dveji metai, – 75 procentai pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio. Pastaba. 1 dalies nuostatos taikomos nuo 2010 m. liepos 1 d. naujai skiriamoms motinystės (tėvystės) pašalpoms“.

Taigi skaitant šį tekstą galima suprasti, kad išmokos, skirtos iki liepos 1 d. nesikeis. Pagal senąją tvarką už pirmuosius vaiko priežiūros metus buvo mokama 100 proc. kompensuojamojo uždarbio, antraisiais – 85 proc.

Tačiau praėjusių metų pabaigoje buvo priimtas Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinasis įstatymas, kurio 10-ame straipsnyje jau teigiama: „Motinystės (tėvystės) socialinio draudimo pašalpos, priklausančios pagal Ligos ir motinystės socialinio draudimo įstatymo nuostatas, apdraustiesiems asmenims iki vaikui sukaks vieni metai perskaičiuojamos ir mokamos 90 proc. pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio dydžio, apdraustiesiems asmenims laikotarpiu nuo vaiko vienų iki dvejų metų perskaičiuojamos ir mokamos 75 procentų pašalpos gavėjo kompensuojamojo uždarbio, iš kurio ši pašalpa buvo apskaičiuota, dydžio“.

Šiame įstatyme apie jokias išimtis neužsimenama, taigi išmokos bus mažinamos visiems vaikus prižiūrintiems tėvams. Tai reiškia, kad jau šį mėnesį visi motinystės (tėvystės) atostogose esantys tėveliai už liepą gaus 10 proc. mažiau pinigų.

DELFI primena, kad nuo liepos 1 d. įsigaliojo ir naujos „lubos“. Didžiausia gaima išmoka sumažinta nuo buvusių 5 draudžiamųjų pajamų dydžių iki 4 ir sudaro 4680 Lt prieš mokesčius. Anksčiau jos buvo per 1000 Lt didesnės.

Nuo kitų metų liepos 1 d. turėtų įsigalioti dar vienas išmokų mokėjimo pakeitimas. Tėvams, susilaukusiems vaikų, bus galima pasirinkti, kiek laiko jie norės auginti vaiką, gaudami paramą iš valstybės – dvejus ar vienerius metus. Jeigu šeima nutars paramos tikėtis vienerius metus, bus mokama 100 proc. komensuojamojo uždarbio dydžio išmoka, jei dvejus metus – tada pirmaisiais vaiko auginimo metais išmoka sudarytų 70 proc. kompensuojamojo darbo užmokesčio, antraisiais – 40 proc., bet antraisiais metais jau būtų neribojama vaiko priežiūros atostogų išėjusių tėvų galimybė dirbti – dėl papildomų pajamų nemažėtų motinystės ir tėvystės išmoka.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)