Kai kurias mamas apskaičiuotos išmokos šokiravo

Į DELFI redakciją kreipėsi vaiką auginanti mama, kuri savo kailiu patyrė pasikeitimus po Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo įsigaliojimo. Anot jos, ji tokia – ne viena. Mamoms „Sodros“ sistemoje pamačius, kokias pašalpas jos gaus po jų sumažinimo, mamų forumuose ir kitoje viešoje erdvėje kyla mamų nepasitenkinimas dėl įstatyme numatytų dvigubų standartų. Mat pirmaisiais vaiko auginimo metais pašalpa skaičiuojama taikant palankesnį modelį, o antraisiais metais daugiau uždirbusioms mamoms įsigalioja papildomas mažinimas.

„Tarkime, mamos kompensuojamas darbo užmokestis yra 4300 litų atskaičius mokesčius. Tokią pašalpą mama pirmais vaiko auginimo metais gavo iki liepos 1 d. Įsigaliojus naujam įstatymui, mamos pašalpa turėtų mažėti 10 proc., tačiau ji negali būti didesnė už patvirtintas lubas, kurios šiuo metu siekia 4680 litų iki mokesčių (4 valstybės draudžiamų pajamų dydžiai). Taigi, atskaičius mokesčius, už pirmus metus mama gaus 3710 litų, nors 90 proc. jos buvusio atlyginimo sudaro 3870 LTL“.

„Antrais metais mama tikisi gauti 75 proc. buvusio atlyginimo, o tai sudaro 3225 litų, tačiau mama randa visai kitokius „Sodros“ paskaičiavimus. Jai priskaičiuota tik 2782 litų suma, t. y. 64 proc. jos buvusio atlyginimo. Mat pagal įsigaliojusius teisės aktus jos pašalpa mažėja iki 75 proc. buvusio atlyginimo, tačiau, priešingai nei pirmais metais, ji skaičiuojama ne nuo viso atlyginimo. Panašu, kad pirmiausiai iki lubų sumažinamas atlyginimas, o tik tuomet skaičiuojama pašalpa“, - piktinosi DELFI skaitytoja.

Iš tiesų antrais vaiko priežiūros metais pašalpa skaičiuojama dar painiau. Kaip teigiama Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinajame įstatyme, iki vaikui sukaks vieneri metai, mokama 90 proc. kompensuojamojo uždarbio. Jei šis uždarbis viršija einamųjų metų draudžiamųjų pajamų (EDP) 4 dydžių sumą, mokama pastarojo dydžio pašalpa. Antrais vaiko priežiūros metais išmoka sudaro 75 proc. kompensuojamojo uždarbio. Tačiau šiuo atveju lubos yra ne 4 EDP dydžiai, kaip pirmais metais, bet 75 proc. 4 EDP dydžių. Taigi, daugiau uždirbusioms mamoms pašalpa iš tiesų gali sumažėti gana drastiškai.

„Mamos pyksta ir nesupranta, kodėl pirmus metus vaikus auginančioms mamoms yra taikomas vienoks teisinis reguliavimas, o antrus metus – kitoks? Kodėl yra diskriminuojamos ir papildomai skriaudžiamos antrus metus vaikučius auginančios šeimos? Kodėl apie tokius teisinius reguliavimus viešai nebuvo skelbiama ir mamos yra pastatomos prieš faktą?“ - piktinosi skaitytoja.

Mamos: galbūt įvyko techninė klaida

Šią problemą žinanti patvirtino ir Nacionalinio aktyvių mamų sambūrio atstovė Rasa Paulavičienė. „Pagal šią tvarką tėčiai ir mamos, auginančios vaikus iki 2 metų, netenka dar didesnės dalies išmokų. Savo kreipimuose ne kartą bandėme nurodyti į pastarąją klaidą (tikimės, kad tai buvo tiesiog techninė klaida), tačiau klaidų taisyti įstatymo priėmimą nulėmę Seimo nariai nelinkę“, - teigė pašnekovė.

Anot jos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerija buvo pasiūliusi, jog maksimali motinystės (tėvystės) išmokų riba būtų taikoma jau po išmokos mažinimo 10 proc., taip siekiant išvengti dvigubo mažinimo efekto, tačiau faktiškai į tai atsižvelgta tik motinystės (tėvystės) išmokų mokėjimą pirmaisiais vaiko priežiūros metais.

Todėl iki 90 proc. kompensuojamojo uždarbio sumažintai išmokai taikoma 100 proc. 4 EDP riba, o antrųjų metų išmokų atžvilgiu šios priemonės, leidusios pasiekti kiek mažiau skausmingą pašalpų mažinimo efektą, atsisakyta ir motinystės (tėvystės) išmokai, sumažintai iki 75 proc. kompensuojamojo uždarbio, taikoma 75 proc. 4 EDP riba. Todėl aktyvių mamų sambūris atskaitos taškus pašalpai mažinti siūlė imti bent jau 85 proc. 4 EDP ribą.

Ministerija: pirmų metų išmokų skaičiavimo tvarka tiesiog palankesnė

Pasak Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM), nuo šių metų liepos 1 d. maksimali pašalpa nuo vienerių metų iki dvejų yra 75 proc. nuo 4 draudžiamųjų pajamų. Visos iki tos datos paskirtos motinystės (tėvystės) pašalpos mažinamos 10 proc. Pašalpų gavėjams, kurių pašalpos buvo paskirtos anksčiau, taikant 5 draudžiamųjų pajamų kompensuojamojo uždarbio ribą, jos mažėja dėl dviejų dalykų: kompensuojamojo uždarbio maksimumas nuo 5 draudžiamųjų sumažėja iki 4 draudžiamųjų ir 10 proc. mažėja pats pašalpos dydis.

„Nesupratimą turbūt sukėlė padaryta lengvata pirmaisiais vaiko auginimo metais, kai perskaičiuojant pašalpas, mokamas iki vienerių metų, maksimali riba pritaikyta ne kompensuojamam uždarbiui (kaip buvo visada anksčiau), o pašalpos dydžiui. Būtent todėl šios pašalpos po perskaičiavimo lieka 10 proc. didesnės nei būtų perskaičiavus įprastu būdu.

Antriesiems metams tokia taisyklė nenumatyta, todėl, išlaikant tą pačią dėstymo seką, Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo laikinojo įstatymo 10 str. 3 dalyje nurodyta, kad jeigu po perskaičiavimo „pašalpa viršija 75 proc. Lietuvos Respublikos Vyriausybės patvirtintų einamųjų metų draudžiamųjų pajamų 4 dydžių sumą, apdraustajam mokama pastarojo dydžio pašalpa“, t. y. 75 proc. nuo 4 draudžiamųjų pajamų sumos.

Taigi, ne antrais vaiko auginimo metais mamoms padarytos sąlygos prastesnės, o pirmais metais nustatytas palankesnis nei įprastai skaičiavimo būdas“, - teigiama SADM atsakyme į mamų klausimą.

Dėkojame DELFI skaitytojai už informaciją!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją