Iš pradžių K. Demereckas pamatė ploną, iš debesų besileidžiančią gyslą, kuri vėliau stambėjo. „Galiausiai viesulas pasidarė gana galingas, o vėliau nutrūko nuo žemės ir vėl „sulindo“ į debesis. Atrodė, kad jis sukasi į Ventės rago pusę, tad paskambinau savo draugui perspėti. Tačiau jis pasakė, kad viesulas slenka Rusnės link. Taigi, viesulas buvo visai netoli nuo mūsų“, - įspūdžiais dalinasi Rusnės gyventojas.

Kaip DELFI patikino Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos Klimatologijos skyriaus vedėja Audronė Galvonaitė, tokie viesulų susiformavimai virš vandens telkinių nėra nieko nuostabaus. „Tai įprastas reiškinys ir vasarą tokių viesulų būna, tačiau jie nebūtinai pasiekia krantą. Susiformuoti jie gali dėl skirtingų įšilimo paviršių, pavyzdžiui, galėjo būti taip, kad ant karštesnio vandens telkinio atėjo vėsesnė oro masė ir susisuko“, - paaiškino A. Galvonaitė. 

Kad virš Rusnės buvo įsisukęs viesulas, patvirtino ir Rusnės seniūnijos seniūnas Voitechas Deniušas. „Aš pats jį mačiau. Tačiau jis virš vandens išsisklaidė. Iš gyventojų negavome jokių pranešimų apie viesulo pridarytą žalą“, - DELFI sakė V. Deniušas.

Viesulas virš Kuršių marių, S.Pacevičiūtės nuotr.

Didžiausias viesulas Lietuvoje - prieš 29 metus

Sinoptikė Izolda Marcinonienė patvirtino, kad viesulas tikrai buvo. Anot jos, radarai šio gamtos reiškinio neužfiksavo, tačiau iš jį stebėjusių žmonių darytų nuotraukų matyti, kad tai tikrai buvo viesulas. Sinoptikės teigimu, sąlygos tokiam viesului susiformuoti buvo ypač geros.

„Kuršių marių vanduo įkaitęs, temperatūra ten siekia 24 laipsnius, aukštesniuose atmosferos sluoksniuose oras atvėsęs – 5 kilometrų aukštyje yra apie 16 laipsnių šalčio, 7 kilometrų aukštyje – 29 laipsniai šalčio. Tokie oro skirtumai, drėgmė, vėjo posūkis yra tinkamos sąlygos tornadui susiformuoti“, – teigė I. Marcinonienė.

Anot sinoptikės, tokie viesulai Lietuvoje pasitaiko nedažnai. Nuo 1951 metų šalyje užfiksuoti 24 tornadai. Didžiausias jų 1981 metų gegužės 29 dieną prasiautė Širvintose.

„Tuomet viesulas vertė traktorius, kėlė karves, siurbė iš tvenkinių vandenį“, – pasakojo I. Marcinonienė.

Paskutinį kartą nuostolių pridaręs tornadas kilo 2005 metų birželį Ukmergėje.

Dėkojame DELFI skaitytojams už informaciją ir nuotraukas!

Viesulą matė ir Biržų bei Biržų r. gyventojai:

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją