Įtaria, kad konkursas tebuvo formalumas

DELFI skaitytoja kaunietė Aušra (pavardė DELFI žinoma) stojo į socialinių mokslų srities, edukologijos krypties doktorantūrą VDU.

Į priėmimo komisijos posėdį atvykusią pašnekovę pirmiausia nustebino, kad kartu su ja stojo komisijos nario, VDU Studijų kokybės centro vadovo prof. Kęstučio Pukelio, dukra. Kaip paaiškėjo vėliau, iš 15 stojančiųjų būtent jai komisija skyrė antrąją vietą.

Aušrą taip pat stebino ypatingai trumpa pokalbių su kandidatais trukmė – jos matavimais, ilgiausias pokalbis truko aštuonias minutes. Pasak Aušros, komisija nedavė vieningo atsakymo, kada paaiškės stojimo rezultatai, be to, pokalbio metu niekas iš komisijos neprisistatė.

„Komisijos posėdyje išgirdau, kad mano tema – „Elgesio sutrikimų prevencija Lietuvos vaikų darželiuose skatinat priešmokyklinio amžiaus vaikų socialines ir emocines kompetencijas: vokiškos prevencinės programos pritaikymas Lietuvos kontekste“ - nėra populiari ar aktuali ir šitame universitete neatsiras man darbo vadovo“, - pasakojo stojančioji.

Komisija esą nustebo sužinojusi, kad vienas profesorius yra dirbęs ankstyvosios vaikystės tematika ir imtųsi vadovauti jos disertacijai.

„Pokalbio metu, kuris trunka kelias minutes, nėra įmanoma išanalizuoti disertacijos motyvacijos - įmanoma tik gyvai pamatyti kandidatą. Peršasi mintis, kad konkretūs asmenys į doktorantūros vietas buvo parinkti iš anksto, o vykę „pokalbiai“- tik neišvengiamas formalumas, neturintis jokios gilesnės prasmės“, - mano Aušra.

Pašnekovė pasakojo aštuonerius metus studijavusi Vokietijoje, pedagogikos studijas baigusi Kelno universitete. Čia ji įstojo ir į doktorantūrą, tačiau prieš dvejus metus nusprendė įgytas žinias pritaikyti Lietuvos švietimo sistemoje ir grįžo į tėvynę.

VDU rektorius: viską išsiaiškinsime

Profesorius K. Pukelis, dėl kurio dalyvavimo komisijos veikloje ir kilo nepasitenkinimas, situacijos nekomentuoja.

VDU rektorius prof. Zigmas Lydeka DELFI teigė, kad apeliacijos nagrinėjimui bus sudaryta komisija.

Rektorius nustebo, kad DELFI sukėlė susidomėjimą „vieno žmogaus nepasitenkinimas“.

Klausiamas, kaip vertina situaciją, kai komisijoje dirba stojančiosios tėtis, Z. Lydeka teigė: „Šiuos dalykus mes ir aiškinsimės. Kol kas net paties teksto nesu matęs, bus sudaryta komisija ir aiškinamasi.“

Pasak rektoriaus, ką priimti į doktorantūrą, komisija tik rekomenduoja, o priimtuosius tvirtina rektoratas. Z. Lydekos teigimu, komisija įvertina stojančiųjų mokslinį įdirbį ir juos išreitinguoja, tačiau yra buvę atvejų, kai rektoratas peržiūri eiliškumą arba į doktorantūrą nepriima nieko.

„Iki spalio mėnesio procesas dar tęsis ir mes turime laiko šiuos dalykus visiškai išsiaiškinti“, - tikino VDU vadovas.

Komisijos vadovė: K.Pukelis tik žiūrėjo, bet nebalsavo

„Priėmimo komisija sudaroma anksčiau negu kandidatai pateikia dokumentus. Kai komisija buvo sudaryta, mes dar nežinojome, kad K. Pukelio dukra stos. K. Pukelis dalyvavo, žiūrėjo, klausė, tačiau priimant sprendimus nedalyvavo – tiesiog išėjo“, - situaciją komentavo priėmimo komisijos pirmininkė prof. Margarita Teresevičienė.

Pasak M. Teresevičienės, į tris edukologijos doktorantūros vietas stojo 15 žmonių. Galutinai dar nepatvirtintame komisijos sąraše K. Pukelio dukra užima antrąją, o apeliantė - devintą vietą.

„Taip, pagal turimus duomenis K. Pukelio dukra pateko, tačiau ji turi keturis straipsnius. O juk svarbiausia – mokslinis įdirbis. O apeliantė turi du straipsnius, iš kurių vienas dar neišspausdintas. Komisija tikrai neabejojo, kad ji yra perspektyvus žmogus, bet jei vienais metais nepatenki ir esi tikrai nusiteikęs, kad tavo gyvenimas - mokslinis darbas, gali stoti kitąmet“, - kalbėjo M. Teresevičienė.

M. Teresevičienės teigimu, priimant į doktorantūrą žiūrėta ir į mokslinę veiklą, ir į baigiamojo darbo balą, ir užsienio kalbos žinias. Vertintas ir pokalbis, tačiau daugiausia esą lėmė mokslinė veikla.

M. Teresevičienė pripažino, kad komisija prisistatė tik pirmam į pokalbį pakviestam kandidatui. Taip esą nutiko dėl laiko stokos.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (39)