Puikiai suprantu, kad toks žodžių junginys „išsvajotas bendrabutis“ daugeliui sukeltų juoką ir mintis, jog esu labai naivi, jei tikiuosi ramaus, patogaus naujo ir jau savarankiško gyvenimo etapo.

Bet iš tiesų, jau seniai susipažinau su tuo bendrabutiniu, o tiksliau ir studentiškiau, „barakiniu“ gyvenimu. Ne kartą teko lankytis pas giminaičius ar draugus jų nedideliuose kambarėliuose ir slankioti ilgais bendrabučių koridoriais. Prisižiūrėjau įvairių baisenybių. Ir tarakonų, ir pelyčių, ir pelėsio ten buvo. Taip pat kai kuriuose bendrabučiuose dušai ir tualetai buvo tikrai ne kokios išvaizdos bei kvapo.

Na, o patys kambariai? Daugelyje jų langai kiauri, nuo sienų tinkas byra. Tad supranti, jog laukia ilga ir šalta žiema... Vis dėlto čia galima įžvelgti ir gerąją pusę. Tik atsidūręs tokioje padėtyje supranti, kaip anksčiau gerai gyvenai ir pradedi labiau vertinti paprastus dalykus. Be to, tai yra puiki galimybė išreikšti savo darbštumą ir įsirengti kambarį taip, kad jis taptų jaukiu tavo gyvenamuoju kampeliu. Tereikia vos keleto dalykų, kurie suteiks kambariui daugiau šilumos.

Juk nesinori, kad kambarys slėgtų ir jaustumeisi tarsi uždarytas į kalėjimą? Tad galbūt ir reikėtų pradėti nuo jų. Reikia atsiminti, jog kiekvienas bendrabutis turi savas taisykles. Tad sienų tvarkymą, t.y. jų dažymą, tapetavimą, reikia suderinti su bendrabučio administracija. O kai tai jau padaryta, galima kibti į darbus. Sienų atnaujinimas, jų tapetavimas, suteikia daugiau jaukumo ir šilumos nei dažymas. Be to, po tapetais galima paslėpti ir kokį nors raštelį būsimiems kambario gyventojams...

Renkantis sienų spalvą, patariama rinktis pastelines spalvas, kadangi ryškios spalvos žmogų vargina. O juk po kasdienių vakarėlių norėsis bent savo kambary pailsėti. Kai jau sienos nudažytos, galima pagal skonį jas papuošti artimų žmonių nuotraukomis, paveikslais ar piešiniais. Taip pat reikia nepamiršti ir veidrodžio. Tačiau visą tai reikia daryti su saiku, kadangi didelis daiktų kiekis ant sienos dar labiau sumažins ir taip jau nedidelį kambarėlį.

Vos tik atsikrausčius į kambarį, reikia išsiaiškinti, koks yra langų sandarumas ir jų pralaidumas šalčiui. Jei pro langus pučia vėjas, tai rodiklis, jog juos reikia apsišiltinti. Geriausia tai padaryti pasitelkus putų polistirolo lakštus bei montažines putas.

Kai apšiltinimo darbai atlikti, galima pagalvoti ir apie dekoracijas. Atėjus žiemai langus galima papuošti iškarpytomis snaigėmis bei kalėdinėmis lemputėmis. Be to, kambariui gyvybės suteiktų ant palangės stovinti gėlė dailiame vazonėlyje, kurį dekoruoti galima pačiam, naudojant paprastus dažus arba dekupažo techniką.

Taip pat, kai langai įrengti, galima pasikabinti ir užuolaidas. Tai yra ne tik graži interjero detalė, bet kartu ir apsauga nuo saulės spindulių, žadinančių ankstyvais rytais.

Apie grindų dangos keitimą tikrai nežadu rašyti, nes suprantu, jog tai yra bergždžias darbas. Jau vien sienų tapetavimas daugeliui būtų iššūkis, o ką jau kalbėti apie grindis. Taigi, peržiūrėjus ne vieno bendrabučio kambario nuotrauką, galiu teigti, jog kad ir koks gražus kambarys, žvilgsnis dažnai užkliūva už purvinų linoleuminių grindų dangos. Tad jas su visokiomis nenusiplaunančiomis dėmėmis paprasčiausiai galima paslėpti po didžiuliu kilimu.

Taigi, šiek tiek kūrybos, darbo ir bendrabučio kambarys taps itin mielas ir jaukus. Idėjų, kaip atnaujinti bei pagražinti savo namus, pilna visame internete. Galbūt po tokių atnaujinimų paneigsite gandus, jog bendrabučio kambariai yra nepavydėtinos būsenos. Ir galbūt kartu su kaimynais nuspręsite suorganizuoti gražiausio kambario rinkimus? Tačiau nepamirškite, jog visus remonto veiksmus turite suderinti su bendrabučio administracija.

Yra tekę gyventi bendrabutyje? Šiais metais dar tik kelsitės į šį būstą su kitais studentais? Pasidalinkite patirtimi ir mintimis el.paštu pilieciai@delfi.lt