Veiklos netrūko visą savaitę

Projekto trukmė yra dveji metai. Per šį laikotarpį moksleivių ir mokytojų grupės iš aštuonių Europos valstybių, besisvečiuodamos vienos pas kitas, siekia kuo geriau pažinti kiekvienos šalies kultūrą, kraštovaizdį, susipažinti su gamtosauginėmis bei ekologinėmis iniciatyvomis, pristatyti savo idėjas.

Visą savaitę Tytuvėnuose viešėjo moksleivių ir mokytojų delegacijos iš septynių Europos šalių: Olandijos, Graikijos, Prancūzijos, Ispanijos, Turkijos, Rumunijos ir kaimyninės Latvijos.

Viešintys moksleiviai (16) apsigyveno lietuvių šeimose, 12 mokytojų – viešbutyje. Kiekvieną dieną svečių laukė įvairūs užsėmimai, dalyvavimas pamokose ir pažintinės ekskursijos, vakarais – pasibuvimas šeimose, diskoteka, o vieną vakarą Lietuvoje svečiai praleido šėldami etnokultūrinėje vakaronėje, kur juos linksmino Tytuvėnų kultūros centro liaudiškos muzikos kapela „Svaja“ (vad. R. Zenauskas) bei jaunimo tautinių šokių kolektyvas (vad. H. Barkauskienė).

„Norėtume viską pakartoti“

Būtent taip apie savaitę, kuomet gimnazijoje svečiavosi moksleiviai bei mokytojai iš kitų Europos šalių, sakė dauguma tytuvėniškių. Gimnazistė Simona Šlepaitė džiaugiasi turėjusi galimybę dalyvauti projekte. Mergaitė sako ne tik sutikusi naujų draugų, bet vos per savaitę sustiprinusi savo anglų kalbos praktinius įgūdžius. Gimnazistė Rugilė Zaleckaitė pripažįsta, jog savaitė, praleista kartu su naujais draugais iš įvairių šalių, buvo nepakartojamai įspūdinga.

„Liko labai geri įspūdžiai: ekskursijos, užsiėmimai, kita veikla kartu su draugais. Nors pasitaikė ne koks oras, jis netrukdė gerai leisti laiko. Buvo gera išvysti iš anksčiau pažįstamus veidus, vėl sutikti kelionėje matytus užsienio moksleivius, susipažinti su būriu naujų žmonių. Džiaugiuosi išmokusi kelis kitų kalbų žodžius, pavyzdžiui: olandų, turkų. Kadangi su kitų šalių vaikais kalbėjome angliškai, tai ši savaitė tapo išbandymu gilinantis į anglų kalbą. Šiek tiek trūko laisvo laiko, nes dienotvarkė buvo gan apkrauta. Nelabai patiko plaukti baidarėmis, nes pasitaikė itin prastas oras, šaltas vanduo ir per ilga atkarpa plaukimui. Tiesiog pavargome ir sušlapome. Nepaisant kelių nesklandumų, viskas buvo gerai“, – pasakoja R. Zaleckaitė.

Draugei pritaria ir Viktorija Černiauskaitė, kuri irgi pastebėjo, jog dienotvarkė visą savaitę buvo labai įtempta ir suplanuota minutė minutėn, tačiau būtent todėl pavyko nuveikti ir pamatyti labai daug, o visas su projekto dalyviais praleistas laikas teikė gerus įspūdžius ir puikią nuotaiką.

„Susipažinau su daug naujų žmonių, kartu puikiai praleidome laiką. Šiek tiek pavargome plaukdami baidarėmis. Namuose apgyvendinome mergaitę, kuri, deja, nekalbėjo angliškai, bet vis tiek buvo labai smagu. Ji buvo labai nuoširdi ir draugiška, ir nepaisant to, kad teko bendrauti gestais ir visaip kaip tik išėjo, viskas buvo šaunu. Aš tikiuosi, kad ji irgi liko sužavėta mūsų šalimi ir parsivežė tik gerus įspūdžius. Tikrai norėčiau visa tai pakartoti dar kartą!“ – sako V. Černiauskaitė.

Aistė Aksamatauskaitė taip pat sutinka, jog tokie projektai labai naudingi, nes leidžia pažinti naujus žmones ir kitas kultūras, praktiškai pritaikyti mokykloje įgytas užsienio kalbų žinias, kartu leisti laiką.

„Buvo įdomu išbandyti jėgas, išsiaiškinti, ar vienodai mokomės matematikos. Pas mus gyveno berniukas iš Olandijos, todėl sužinojau, kad šios šalies mokyklose mokomasi panašiai kaip ir pas mus, žinios panašaus lygio. Asmeniškai daugiausiai bendravau su rumunų ir graikų moksleiviais, todėl man jie pasirodė draugiškiausi. Tikriausiai, jei būtų buvę daugiau laiko, būčiau geriau pažinusi ir kitus vaikus. Mums visa ši savaitė pralėkė kaip akimirka“, – nostalgiškai pasakoja Aistė.

Įspūdžių netrūko

Savo įspūdžiais po viešnagės Lietuvoje pasidalinti sutikę užsieniečiai vienbalsiai teigė, jog šalis jiems paliko puikias emocijas, o ypač žavėjo gamta, žalieji plotai, kurių kitur Europoje esą kur kas mažiau. Moksleivė iš Graikijos Vasilikh Theofili teigė, jog tai buvo viena įspūdingiausių kelionių jos gyvenime:

„Susiradau puikių draugų, o Lietuva nustebino savo grožiu, ypač žaluma ir ežerų gausa. Man tai labai patiko. Norėčiau čia dar kada nors sugrįžti“.

Šiems graikės žodžiams pritarė ir svečias iš kaimyninės Latvijos Karlis Cielava.

„Comenius“ projektas Lietuvoje paliko tik gerus įspūdžius. Mes pamilome gražią šalies gamtą ir draugiškus žmones. Labai džiaugiuosi čia praleistu laiku. Svajoju, kad vieną dieną čia sugrįšiu ir viską bei visus pamatysiu dar kartą“, – visiems projekto draugams linkėjimus iš Rygos perdavė Karlis.

Tytuvėnų gimnazijos anglų kalbos mokytojos Genutės Karpinienės nuomone, dalyvavimas tokiame projekte yra neįkainojama patirtis visų pirma moksleiviams, nes bendraudami ir bendradarbiaudami su savo bendraamžiais iš kitų šalių, mokiniai turėjo galimybę pagerinti anglų kalbos žinias, be to mokėsi saugoti gamtą, išbandė save įvairiose veiklose.

„Man, kaip mokytojai, šis projektas - tai galimybė susipažinti su naujais žmonėmis, kitų šalių kultūra bei švietimo sistema. Tikiuosi, kad užsimezgę draugiški santykiai nenutrūks, o taps naujų projektų pagrindu“, – po projektinės savaitės sakė G. Karpinienė.

Svečiais rūpintis padėjusi anglų kalbos mokytoja Laima Dockevičiūtė džiaugėsi, kad projekto dalyviai jautėsi puikiai, aktyviai domėjosi lietuviškomis tradicijomis, pasiekimais ir aplinka, o šalį įvertinti galėjo pažindami gamtos ir kultūros paveldą.

Mokykloje surengta piešinių paroda „Mūsų žemės spalvos“, kurios autoriai – projekto dalyviai. Mokytoja Danguolė Žukauskienė džiaugiasi, jog užsienio ir Tytuvėnų moksleiviai aktyviai dalyvavo plenere ir pavaizdavo rudenėjančią miesto gamtą, išreiškė emocijas, kilusias dirbant ir bendraujant. Parodėlė gimnazijos bendruomenei dar ilgai padės nepamiršti šios savaitės įspūdžių ir spalvų.

Mums dar liko trys vizitai

Projekto koordinatorė Lietuvoje, Tytuvėnų gimnazijos matematikos mokytoja metodininkė Jolanta Aksamatauskienė, praėjus beveik dviem savaitėms po svečių priėmimo Lietuvoje, sako, jog dalis įtampos jau atslūgo, tačiau dar reikia parengti ataskaitas, baigti tvarkyti dokumentus ir... ruoštis naujoms kelionėms. Visgi lieka laiko pasidalinti įspūdžiais ir įgyta patirtimi.

„Projekto tikslai yra gamtosauginiai, bet svarbu, jog jų būtų siekiama natūraliais būdais, per įvairiais veiklas, įdomius užsiėmimus. Todėl ir mūsų užduotis buvo priimti svečius taip, kad jie jaustųsi kaip namuose. Stengėmės natūraliai per veiklas sudominti mokinius bei suaugusius gamtos išsaugojimu ir tausojimu. Tikiuosi, kad mūsų organizuota veikla padėjo suvokti gamtinių, natūralių resursų saugojimo svarbą“, – pasakojo J. Aksamatauskienė.

Projekto koordinatorė pripažino, jog be gamtosauginės pusės labai svarbi ir kita, socialinė projekto dalis. Vaikai turi galimybę bendrauti, pažinti vieni kitus, gerinti kalbos įgūdžius, atskleisti darbo komandoje bei lyderiavimo gebėjimus.

„Manau, mokiniams tai buvo individualių sugebėjimų atradimo metas bei savo galimybių išbandymas. Ar pavyko? Atsakymą pateikti galėsiu tik tuomet, kai visa projekto veikla atsispindės mokiniu veiduose, širdyse ir darbuose. Be to, mums dar liko trys vizitai“.

J. Aksamatauskienė prisimena, jog priimamojo vizito savaitė buvo nelengva, kaip ir pasiruošimas jai. Dirbo visa mokykla, padėjo kitos miesto įstaigos, kolektyvai. Komandinio darbo dėka, anot projekto koordinatorės, viskas pavyko puikiai.

„Labai dėkoju kolegoms, administracijai ir mokinių tėveliams už nepamatuojamą pagalbą. Tik jų dėka viskas vyko sklandžiai ir nuotaikingai. Nuolat gaunu pranešimus iš užsienio partnerių su padėkomis už inicijuotą veiklą mūsų gimnazijoje. Viliuosi, jog laimingų akimirkų buvo daugiau nei sunkumų. Projektas man pačiai padovanojo savo žmogiškųjų resursų ribos išmatavimo galimybę, pamačiau, ko dar galiu siekti, ką reikia tobulinti“, – projektinės veiklos metu įgyta patirtimi džiaugiasi J. Aksamatauskienė.

Monika Žukauskaitė
Šis straipsnis atspindi tik autoriaus požiūrį, todėl Europos Komisija negali būti laikoma atsakinga už bet kokį jame pateikiamos informacijos naudojimą>.