„Facebook“ kanale „Asociacija „Kalinys“ gausu filmukų bei nuotraukų, kuriose, kaip teigiama, užfiksuotas Vilniaus Lukiškių kalėjimas.  Joje viešinami vaizdeliai iš kalinių gyvenimo, jais kviečiami dalintis visi. „Štai pagaliau formalumai pasibaigė ir galime pakelti čefyro puodelius už teisingos asociacijos užgimimą!!! Turit minčių, pasiūlymų, ar pikantiškų vaizdų - rašykite ir siųskite!!!“, - teigiama paskyros aprašyme „Facebook“.

Paskyroje patalpintose nuotraukose bei filmukuose užfiksuoti įvairūs kalėjimo vaizdai – kameros, kalinių valgomas maistas, dušas.

„Perlovkė pusryčiams pažadins organizmą, o gal sulipins? Tokią perlinių kruopų košę Lukiškių virtuvės meistrai ruošia beveik kiekvieną dieną, išskyrus atvejus, kuomet atvyksta kokia nors komisija“, - rašoma prie videofilmuko socialiniame tinkle, kur užfiksuota perlinė košė.

„Matote, kokiomis sąlygomis yra laikomi iki teismo žmonės. Čia viena iš daugelio kamerų, kurioje reikalingas remontas. Pelėsis, drėgmė – čia yra (...) daug žmonių prasedėję ir niekas apie jokį remontą nesusimąsto. Kai komisijos atvažiuoja, nuveda į antrą korpusą ir parodo geras suremontuotas kameras. Pirmame korpuse, kiek aš čia buvau, o sėdžiu jau pakankamai, daugiau negu metai, nemačiau. Sienos apsilupinėjusios, tinkas krenta ant akių miegančiam, tada prasideda problemos su akimis ir tai tik viena iš daugelio kamerų tokių. Apšvietimas prastas, vanduo bėga pastoviai iš krano, kriauklės apsilupinėjusios. Plakatai užklijuoti ne dėl to, kad kažkas į juos žiūrėtų, o kad nematytų baisių sienų, viskas išlaužyta. Tokiose kamerose kalinami kaliniai iki gyvos galvos bei gavę kalėjimo rėžimą“, - filmuodamas vaizdus iš manomai Lukiškių kalėjimo kameros sako operatorius.

Nuotraukose ir nufilmuotuose vaizduose iš tiesų matomos aptrupėjusios sienos, pelėsis. „Lukiškių kameros pagražėja tik pačių kalinukų dėka per šventes, o pelėsiai ir nusilupę dažai yra kasdienybė, kurios kažkodėl nenori matyti nei administracijos darbuotojai nei kalėjimų departamento atstovai. Į visus nusiskundimus atsakoma kad kameros atitinka higienos normas...Matomai pas atsakingus pareigūnus pelėsiai namuose senai laikoma norma...“, - rašoma apraše prie nuotraukų iš kalėjimo.

Vieša „Facebook“ paskyra (turinį gali matyti ir „Like“ mygtuko nepaspaudę vartotojai) įkurta kovo 28 d. Iš viso čia paskyrą „mėgsta“ 313 žmonių.

DELFI komentaro pasiteiravo Lukiškių tardymo izoliatoriaus – kalėjimo direktoriaus pavaduotojo Romo Ostanavičiaus. Jis sakė informacijos apie aukščiau aprašytą paskyrą neturintis. „Apie šią informaciją nieko negaliu komentuoti, nes nieko nežinau, sakė jis. (...) Kaip ir sakau, negaliu nei patvirtinti, nei paneigti, kad iš tikrųjų tai iš Lukiškių, nes kameros yra visose įkalinimo įstaigose ir dėl to apie šitą klausimą nieko negaliu pasakyti“, - sakė R. Ostanavičius.

Jis nurodė, kad reaguojant į gautą informaciją gali būti atlikta papildoma kompiuterių patikra. Tiesa, R. Ostanavičius kalbėjo, kad niekam ne paslaptis, jog suimtieji yra nepatenkinti gyvenimo sąlygomis kalėjime.

„Kad nuteistieji, suimtieji yra nepatenkinti įkalinimo sąlygomis, čia ne naujiena visuomenei ir tikrai visi tai gerai girdi, kadangi jie pastoviai rašo nepasitenkinimus į teismus, kontroliuojančias įstaigas, bet kad siejama yra su tokių portalu sukūrimu kaip „Facebook“ paskyra, tai neteko mums susidurti, nes pakankamai kontroliuojamas draudžiamų daiktų pateikimas (...) Aišku, nelegaliai jie gal kažkaip ir gauna, bet daugeliu atvejų tam užkertame kelią(...)“, - sakė Lukiškių tardymo izoliatoriaus – kalėjimo pavaduotojas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (386)