Apskaičiavo tikimybę laimėti

Į DELFI kriepęsis skaitytojas pasakojo, kad jam abejonių sukėlusiame tiraže buvo 21 prizas po 10 000 Lt, 8 prizai po 20 000 Lt, 3 prizai po 30 000 Lt, ir po vieną prizą 15 000 ir 25 000 Lt, taigi viso 34 prizai už pusę milijono litų. Be to, taip pat buvo „pralošiami“ du automobiliai bei trisdešimt kvietimų į TV studiją (įvardijami trys laimėję numeriai, kuriuose vienas skaičius yra nesvarbus). „Tai štai tam 888 tiražui buvo parduota apie 834 000 bilietų. Tai galiu drąsiai teigti, nes pirkau vieną iš bilietų paskutiniu momentu prieš pat loterijos uždarymą internetu“, - sakė jis.

Jonas pasakojo labai nustebęs, kai kitą dieną pamatė, jog visi piniginius prizus laimėję bilietai, turėjo numerius nuo 0012017 iki 0204091. Kitokie numeriai buvo tik tų dviejų bilietų, kurie laimėjo pakvietimus į televizijos studiją. „Deja, turiu jus nuliūdinti, jei tai yra atsitiktinumas, tai įvyko tikras stebuklas. Fizikoje yra laikoma, kad galimi mažai tikėtini įvykiai. Pavyzdžiui, visos viename stiklainyje esančios oro molekulės dėl chaotinio judėjimo gali susikaupti vienoje pusėje, pavyzdžiui, viršutinėje jo dalyje. Bet to niekas nematė, nes tokio įvykio tikimybė yra vienetas padalintas iš skaičiaus su daugybe nulių, t. y. reikėtų laukti trilijonus metų, kad toks įvykis įvyktų“, - teigė skaitytojas, skaičiavęs, kokia tikimybė būtų laimėti piniginį prizą.

Vyriškis sakė pats paskaičiavęs, kad tikimybė, jog laimingi (gavę piniginius prizus) buvo būtent laimėję skaičiai yra apytikriai lygi 21/84 arba ¼ pakelta 33 laipsniu, o tai, jo teigimu, yra lygu vienetui padalintam iš 73 780 000 000 000 000 000. „Ką gi reiškia toks skaičius? Mūsų Visata pagal naujausias teorijas egzistuoja 13,7 milijardo metų, o tai sudaro apie 432 000 000 000 000 sekundžių, tai yra skaičius maždaug 170 kartų mažesnis už mūsų apskaičiuotą tikimybę. Ką tai reiškia? Išeitų, kad jei kiekvieną sekundę nuo Visatos atsiradimo vyktų po vieną tiražą tai su tikimybe 1/170 mes galėtume tikėtis tokio įvykio“, - kalbėjo vyriškis, skaičiavęs tikimybę laimėti būtent 34 piniginius prizus. „Beje, atkreipkite dėmesį, kad tiražo numeris 888, o Kinijoje skaičius 8 laikomas laimingu. Gal kompiuteris, kuris valdė tą programą, buvo pagamintas Kinijoje?“, - juokavo jis.

Mano, kad įsivėlė klaida

Vyriškis sakė tokiais stebuklais netikįs ir mano, kad įvyko klaida. Taip galvojo ir kitas į DELFI kreipęsis skaitytojas. „Įtarimą sukėlė, kad net 36 ištrauktų papildomų prizų bilietų numeriai (34 piniginiai prizai ir du atomobiliai - DELFI) neviršijo bilieto numerio 0204901. Mano asmeniškai turėtas vėliausiai pirktas bilietas buvo 0785XXX (pirktas sestadieni 2013.04.13, 15 val.!). Tik trijų (po 10 bil.) bilietų traukimai studijoje su „ žvaigždutėmis“ buvo logiški“, - teigė jis.

Mindaugas tikimybę skaičiavo jau kiek kitaip. „Šiek tiek gaudausi tikimybių teorijoje ir tikimybė, kad iškris bilietas, vienas iš pirmųjų 0204091, kai parduota bilietu ~850000, yra: 24 %. Tačiau visa tai padaryti 36 kartus yra nerealu, tikimybe yra 0,0000000000000000000049 %“, - mano jis.

Skaitytojai nurodė skirtingas tokio atsitiktinumo priežastis. Jonas kalbėjo manantis, kad taip įvyko dėl techninės klaidos. Tuo metu į DELFI kreipęsis Mindaugas turėjo įvairių versijų: „Tikiu, kad galbūt egzistuoja kelios bilietų duombazės. Galbūt tai buvo techninė (IT), darbuotojo, o gal net ir tyčine klaida? O gal tai, kas išlindo lošimo metu, neturėjo išlįsti?“.

Rezultatai - atsitiktinumas

DELFI apie kilusį pasipiktinimą lošimo rezultatais pasiteiravo loterijos organizatoriaus „Olifėja“ generalinio direktoriaus pavaduotojo Donato Kazlausko. Loterijos atsovas paneigė skaitytojų spėliones. Jis teigė ir pats esąs matematikas ir patikino, kad laimėjusių numerių stebuklui neprilygintų kaip įvardijo skaitytojas. Jis pavyzdžiais vardijo, jog atsitiktinimų gali būti įvairių ir tikimybių neprilygino realybei.

D. Kazlauskas kalbėjo, jog tarp laimėjusių bilietų buvo ir tokių, kurie nepakliuvo į skaitytojų nurodytą apimtį nuo 0012017 iki 0204091 bilieto. Tai – laimėjusieji pakvietimus į televiziją, kurių bilietų numeriai taip pat generuojami tuo pačiu generatoriumi, kaip ir piniginių prizų. Dėl šios priežasties, jo teigimu, susiklostę rezultatai įmanomi ir ne tokie abejotini, jei bilietų numerių su išsiskiriančiais skaičiais nebūtų buvę. Jis paneigė skaitytojo skaitytojo Mariaus iškeltą hipotezę apie skirtingus generatorius.

DELFI peržiūrėjus „Teleloto“ lošimo transliaciją paaiškėjo, kad laimėjusieji piniginius prizus taip pat nebuvo renkami iš eilės, kas dar labiau sumažina gedimo galimybę. Įvardijus keletą piniginių prizų laimėtojų, buvo skelbiami pakvietimo į televiziją laimėtojai, vėliau – vėl laimėjusieji piniginius prizus, automobilius.

Matematikas: tai atsitiktinumas arba gedimas

Vilniaus Universiteto Matematikos ir informatikos fakulteto profesorius Jonas Šiaulys paaiškino, kad stebuklu žaidimą būtų galima vadinti tuo atveju, jei visi piniginių prizų laimėtojai būtų skelbiami iš eilės. Tokiu atveju būtų galima įtarti, jog sugedo generatorius, tačiau situacija susiklostė kitaip. Jis peržiūrėjo, kokia eile buvo išrinkti laimėtojai ir pateikė savo skaičiavimus.

„Peržiūrėjau lentelę. Galimos įvairios interpretacijos. Pasirenku tokią. Sakykime, sėkmė yra ištraukti bilietą su numeriu iš intervalo 0 -- 250 000. Iš viso bilietų buvo apie 834 000, todėl sėkmės tikimybė lygi maždaug p=125/417. Stebint atsitiktinių skaičių generatoriaus darbą matosi, kad pasirodė dvi gana ilgos sėkmių serijos. Pirmos serijos tikimybė p^14 < 0.5 10^(-7), antros serijos tikimybė p^20 ~ 0.34 10^(-10). Matome, kad abiejų serijų pasirodymo tikimybės labai mažos (ypač antrosios). Be to, abi serijos „suspėjo“ pasirodyti vieno lošimo metu“, sakė jis.

Pasak J. Šiaulio, galimi du atvejai: pirmasis - lošimo 888 metu pasirodė du labai mažai tikėtini įvykiai, o antrasis - žaidimo metu atsitiktinių skaičių generatorius buvo išsiderinęs. „Pagal turimus duomenis antrasis atvejis yra labiau tikėtinas. Tačiau nereikia pamiršti, kad net ir elektroninių aparatų gedimai irgi yra atsitiktiniai. Gal kitą kartą pasiseks žaidėjams turintiems didelius bilietų numerius?“, - juokavo jis. J. Šiaulys sakė, kad jei būtų jo valia, generatorių vis tik reikėtų pakeisti.

Valstybinė lošimų priežiūros tarnyba informavo, kad į ją kreipėsi aprašyto žaidimo rezultatais suabejoję dalyviai, tad ji yra išsiuntusi paklausimą loterijos organizatoriams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (649)