Nutariau – būsiu informatikas. Nors mokykloje labiau sekėsi humanitariniai mokslai, savo norų nekeičiau, laikiau tris tiksliųjų mokslų egzaminus ir du kalbų.

Kadangi žinojau kur stosiu, tai per daug nesigilinau, kaip šitos studijos vyksta, kokie dalykai dėstomi, kokias žinias gausiu. Pirmame ir antrame kurse buvo minčių perstoti į kitą specialybę, žinojau, kad teks mokytis matematikos (kuri mokykloje man sekdavosi tik 7-8), bet kad jos tiek daug - nesitikėjau. Per vargus pasiekiau trečią kursą, o tada jau tapo lengviau ir pagaliau diplomas mano rankose.

Ši specialybė, mano nuomonė, yra vyriška. Jeigu pamanėte, kad diskriminuoju moteris, klystate. Mūsų kurse jų buvo labai maža dalis, pusė iškrito/perstojo iki antro kurso. Kelios, kurios liko, sunkokai, bet baigė. Mano žiniomis, tik dvi dirba informatikos mokytojomis, likusios trys pasuko kitais keliais. Pavyzdžiui, automechaniko specialybė merginoms yra neįdomi, taip, manau, yra ir su informatika. Taigi, merginos, pagalvokite prieš besirinkdamos šį dalyką, aišku, jeigu yra noras, potraukis, ar tiesiog norite tokio diplomo, tai mielai prašom, būtų malonu sutikti ne vien kolegų, bet ir kolegių.

Dirbau beveik metus valstybinėje įstaigoje, o šiuo metu - privačioje įmonėje. Nors mano specializacija - kompiuterinių tinklų administravimas, bet abiejuose darbuose buvau ir esu tiesiog IT technikos specialistas, kitaip tariant, kompiuterinės technikos prižiūrėtojas. Pradžioje kitko ir nesitikiu, nuo kažko pradėti reikia vis tiek. Įvardyti pliusus ir minusus yra gana sunku, nes su vienu darbu lyginant pliusai vienokie, su kitu darbu lyginant – kitokie. 

Mano galva, pliusai būtų tokie:

PIRMAS. Minimalus fizinis darbas. Vasarų metu dirbdavau keliuose fiziniuose darbuose, nors darbo nebijau, bet stovėti prie staklių po 10 valandų per dieną arba kelias valandas tampyti sunkias dėžes, man būdavo sunkiau pakęsti morališkai nei fiziškai, tuomet suprasdavau, kad tokio darbo niekada nemylėsiu, būsiu ne savo vietoje. Nors rankos būdavo užimtos, bet galvoje daug laisvės, dėl to laikas slinkdavo labai lėtai. Todėl laikas šiame darbe, bent jau man, pralekia nepastebimai.

ANTRAS. Nuolatinis tobulėjimas. Kadangi IT technologijos tobulėja savaitėmis ar dienomis, tai ir dirbančiam šioje srityje reikia žengti koja kojon su naujienomis. Reikia domėtis, pagal galimybes ir pačiam išbandyti tiek naujas versijas kažkokio produkto, tiek naujus produktus. Kitas dalykas, labai dažnai susiduri su tokiais vartotojų klausimais, ar įvairiomis kompiuterių/planšečių/išmaniųjų telefonų problemomis, kurių iki šiol nebuvai sutikęs, domiesi kaip jas spręsti, sprendi, kaupi žinias.

TREČIAS. Dinamiškas. Dėl pastarojo punkto ir darbas tampa, bent jau iš dalies, dinamiškas. Pati veikla iš esmės vis kitokia, bendrauji su kitu žmogumi, sprendi vis kitokią užduotį, nėra taip, kad diena iš dienos darai tą patį monotonišką darbą.

KETVIRTAS. Svarbus. Šiuolaikinėse įmonėse darbo vietos kompiuterizuotos, jeigu sutrinka kompiuterio, serverio ar kito prietaiso darbas, darbuotojas gali atlikti vos vieną kitą funkciją, tokia pati padėtis ir su internetu. Todėl, nors atrodo, esi tiesiog eilinis įmonės darbuotojas, bet iš tiesų nuo tavo darbo kokybės priklauso visos įmonės darbo tempas ir atlikimo galimybės.

PENKTAS. Aktualu. Informatika, mano nuomonė, gal ir nėra ypač aktuali ir geidžiama specialybė, bet matant, kaip vystosi visa IT sritis, kaip kompiuterizuojasi įmonės, viešosios įstaigos, šios srities darbuotojams darbo susirasti nėra taip sunku, kaip kitoms populiarioms specialybėms.

ŠEŠTAS. Nėra sunku pasikelti/pakeisti kvalifikaciją. Šios srities specialistams gana nesunkiai galima pakeisti savo darbo specifiką. Jei nepatinka tinklų administravimas, galima gilinti žinias programavime ir ieškotis darbo šioje srityje, turint fantaziją galima pereiti prie multimedijos sistemų reklamos srityje. Studijuojant gauni pakankamai žinių keliose specializacijose, tik vėliau tenka pasirinktį vieną, kurioje įgausi daugiau žinių.

Jeigu darbas tau patinka, sunku objektyviai rasti minusus, bet mano nuomone jie būtų tokie:

PIRMAS. Sveikata. Tai, veikiausiai, minusas „numeris vienas“. Apie akis net neverta plėstis, nors monitoriai ir tobulėja, tampa vis „žalesni“. Kenčia ir stuburas, jeigu mažiau tenka judėti, bet čia daugumai taip, kas dirba sėdimą darbą.

ANTRAS. Uždarumas. Nori – nenori, šiame darbe tenka labiau bendrauti su technika nei su kolegomis, tad aktyviems, veikliems žmonėms šis darbas nelabai patiktų. Jei esate intravertas, ramus, tylus žmogus – nesiskųsite.

TREČIAS. Reikalauja greito mąstymo. Technika yra toks dalykas, kuris paveda tada, kai labiausiai reikia, kad nepavestų. Todėl greitas jūsų mąstymas, sprendimo ieškojimas, šitame darbe yra didelis pliusas. Niekas jūsų nepagirs, jeigu problemą spręsite visą dieną, o kažkas tai padarys per valandą.

KETVIRTAS. Atsakingas. Jums, daugiau ar mažiau, yra patikima svarbi informacija, tiek kompiuteriuose, tiek serveriuose. Tad, be minėto greito problemų sprendimo, jums prisideda ir atsakomybė už visos įmonės darbuotojų duomenis.

PENKTAS. Tiesiog buvimas ne savo vietoje. Minusas, kurį galima pritaikyti visuose darbuose. Gal ir perdėtai, bet pavadinkime tai pašaukimu, na, bent jau simpatija. Jeigu dirbate darbą, kuris jums nėra mielas, nesijausite laimingi, į darbą keliausite kaip į prievolės atlikimo vietą, ir rasite daug daugiau minusų nei aš.

Komentaruose atsiras žmonių, kurie šitą darbą išdės į šuns dienas, atsiras ir mėgstančių jį, tad galvojantys apie šią specialybę pirma paklauskite savęs, ar toks darbas jums tiktų, tada galite atkreipti dėmesį ir į kitų žmonių konstruktyvią kritiką, nes vieno žmogaus nuomone negalima visiškai pasikliauti.

Paėmus tušinuką į rankas atrodo, kad mokaisi rašyti iš naujo. Tai gali būti laikoma šio darbo trūkumu. Informatikui labai retai kada tenka naudoti taisyklingą lietuvių kalbą (turbūt paskutinis kartas buvo bakalauro darbas), tad per tiek laiko užsimiršta mokykloje išmoktos gimtosios kalbos pamokos.

--
Šis rašinys yra konkurso „Penki mano profesijos privalumai ir penki trūkumai“ dalis. Norite dalyvauti konkurse? Sąlygas skaitykite čia!