Istoriniai pastatai turi savo trauką. Alantos dvarą Molėtų rajone jau nuo seno yra pamėgę menininkai, čia veikia Alantos dvaro muziejus–galerija, yra puikios sąlygos eksponuoti paveikslus. Lietuvos tautodailininkų sąjunga (LTS) pirmajai Respublikinei tautodailės konkursinei natiurmorto parodai surengti pasirinko Alantos dvarą.

„Nebuvo nė vieno argumento, kodėl nedaryti Alantoje. Fantastiškas židinys, restauruotas dvaras, tautodailė su dvarais susijusi inovaciškai. Tautodailė priklausė nuo dvaro, ir dvaras priklausė nuo tautodailės“, – sakė LTS pirmininkas Jonas Rudzinskas.

Alantos dvaro galerija pasipuošė 170 natiurmortų. Konkursui savo darbus pateikė daugiau negu 60 kūrėjų iš visos Lietuvos. Daugelis jų praėjusio penktadienio popietę dalyvavo ir šios konkursinės parodos atidaryme. Ta proga pirmiausia sveikinimo žodį tarė Molėtų rajono meras Stasys Žvinys, kuris dėkojo LTS pirmininkui Jonui Rudzinskui, džiaugėsi, kad šios parodos dėka tarsi atgijo Alantos dvaras, kad šiandien laimi visi tie, kurie čia atvyko, ir linkėjo menininkams didelės kūrybinės sėkmės.

Kūrybos aplinkoje sveikinimo žodį tarė ir LR Seimo narys Valentinas Stundys, kuris sveikino su gražia iniciatyva, su gražia Europos paveldo dienos pradžia Alantos dvare ir linkėjo suvokti tautodailės tradicijos svarbą, prasmę ir reikalingumą.

Po sveikinimo kalbų tautodailininkams buvo įteikti parodos konkurso dalyvio diplomai, specialieji prizai: Jolantai Mikulėnienei už potėpio išraiškingumą, Valdui Juozui Ščeponui ir Ilonai Daujotaitei-Janulienei už muzikalumą, Idilijai Dumbrauskienei už dvasios bendrystę ir, žinoma, apdovanoti vienareikšmiai konkurso laureatai – anot J. Rudzinsko, tikslus statistas Kęstutis Preidžius iš Biržų ir angelo sparnais besiblaškanti Bonė Martina Sprindienė iš Vilniaus.

Tikima, kad ilgainiui Alantos dvaras taps tautodailininkų rezidencija, o šis konkursas čia bus organizuojamas kas dveji metai.