Fasuojant kruopos nuo 1 kg ar 0.5 kg pakuočių pereita prie 800 ir 400 g Pabandykite apskaičiuoti 1 kg kainą, kai matote 800 g grikių pakuotės kainą. Aišku, paprasčiau pasižiūrėti nurodytą kilogramo kainą lentynos etiketėje. Tačiau vargu ar paprasčiau, kai tenka rintis, pavyzdžiui, iš kokių 20 grietinės rūšių.

Gal tai daroma valdžios užsakymu (kad žmonės mažiau valgytų ir lieknėtų)? Gal prie Lietuvos artėja pasaulinė maisto krizė (kaip kažkada blokados metais) ir nuspręsta pamažu mažinti racioną? Juk net JAV imta pakuotes mažinti. O gal tai nauja programa taupyti maistą, mat, sakoma, kad nemažai maisto taip ir sugenda nesuvartoto. Krizės pradžioje dar bandyta „kovoti“ su prekybos centrais, nurodant, kiek kainą lemia ūkininkas, perdirbėjas ar pardavėjas, tačiau ne tai buvo svarbiausia.

Tuo pat metu imta mažinti pakuotes (ne patį pakuotės dydį, bet turinį). Geriausias pakuotės mažinimo pavyzdys – degtukai. Gal mažai kas atkreipė dėmesį, bet maždaug prieš metus visi degtukų gamintojai nuo 45 vnt. perėjo prie 40 vnt. Jei turit kokią senesnę dėžutę, pažiūrėkite ir įsitikinsite. Gal tai tapo nauju standartu, o gal susitarimo reikalu. Bet kam tada palikti tokio pačio dydžio, bet jau pustuštę degtukų dėžutę?

Suprantu, kas kaip nori, tas taip pakuoja. Tačiau įpratusiam prie pakuočių pirkėjui (ir žinančiam, kad tokia pakuotė kainuoja tiek ir tiek), pakuotės mažinimas sudaro apgaulingą įspūdį, kad maisto produktų kaina taip nekyla kaip iš tikrųjų.

Anksčiau būdavo, kad kasoje turi žiūrėti, kad tinkamai paskaičiuotų nuolaidas ar atiduotų visą grąžą (kai kurie prekybos centrai, susidaro įspūdis, piktybiškai to nedaro), dabar turi viską skaičiuoti kiek toks ir toks produktas kainuoja kilogramais, kad galėtum palyginti, kuris iš jų pigesnis ar pirkėjui naudingesnis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją