Šiandien asociacijos pamatus sudaro 12 narių, iš kurių 3 valdybos, bei apie 50 savanorių iš visos Lietuvos. Plačiau apie ŽGA savanorius bei jų globotinius pasakojo savanorių koordinatorė Rūta Matukonytė. Pati Rūta žirgais susidomėjo vaikystėje, būdama pas senelius kaime. Persikrausčius į Vilnių, susidomėjimas peraugo į savanorišką veiklą.

ŽGA įsikūrė po vieno sukrečiančio įvykio Zarasų rajone, pasklidus žinutei internete apie ūkininką, kuris nesirūpino savo gyvuliais. Neabejingi nusikaltimui žmonės susivienijo ir išpirko tris kritinės būklės žirgus. Vienam taip ir nepavyko išgyventi.

Gyvūnų teisės nėra vien etikos klausimas. Jas saugo Lietuvos Respublikos gyvūnų globos, laikymo ir naudojimo įstatymas.

Pati asociacija bendradarbiauja su D.Britanijoje įsikūrusia gyvūnų teisių apsaugos tarnyba „WSPA“ (World Society for Protecting Animals), ir RSPCA (Royal Society for Preventing Cruelty to Animals). RSPCA yra kone seniausia, šimtametes tradicijas turinti gyvūnų apsaugos organizacija pasaulyje, o Didžiojoje Britanijoje ji dar ir efektyviausia.

„Liūdna, kad Lietuvoje tiek daug nutikimų, susijusių su gyvūnų išniekinimu. Žiaurus elgesys su jais, nepriežiūra – tai gyvūnų teisių pažeidimas. Baudžiamoji atsakomybė galėtų būti sugriežtinta, baudos padidintos. Žmonės, pastebėję netinkamą elgesį su gyvūnais, gali kreiptis į VMVT – Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, ir galbūt taip juos išgelbėti“, - teigia Rūta.

Lietuvos Respublikos valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos duomenimis, per 2009 m. Tarnyboje ir teritorinėse VMVT gauti 764 pranešimai apie gyvūnų gerovės ir sveikatingumo pažeidimus.

Iš gautų pranešimų dėl gyvūnų gerovės ir sveikatingumo pažeidimų – 55,23 % susiję su šunų laikymo pažeidimais, 25,13 % dėl ūkinių gyvūnų laikymo, priežiūros ir elgesio su jais, 14,65 % dėl laukinių gyvūnų ir 4,97 % sudaro kiti pranešimai.

Atlikus pranešimų tyrimą, iš viso nustatyti 386 gerovės ir sveikatingumo pažeidimų atvejai. Pagal pažeidimų pobūdį daugiausia nustatyta šių pažeidimų: gyvūnai kenčia alkį ir troškulį – 112 atvejų, netinkama laikymo vieta – 87 atvejai, po 29 atvejus nustatyta, kad gyvūnai kenčia dėl sužalojimų ir ligų, bei pranešimai apie nugaišusius gyvūnus, 26 atvejais nustatyta suvaržyta gyvūnų judėjimo laisvė.

Šiuo metu ŽGA nuomojasi žemę Kairėnuose, kur glaudžiasi 6 žirgai ir vienas ponis Lotas. Rūta prasitarė, kad vienas iš pagrindinių asociacijos tikslų – surinkti pakankamai lėšų ir pabaigti kurti žirgų prieglaudą Kernavėje.

Paprastai žirgai išperkami iš šeimininkų ir taip išgelbėjami nuo skerdyklos. Ligoti prieglaudos gyventojai, dėl nepriežiūros, turi tiek fizinių, tiek psichologinių traumų.

„Dauguma globotinių turi fizinių traumų, įgytų dėl nepriežiūros bei nelaimingų atsitikimų. Dažniausiai tai – kanopų, sąnarių problemos. Taip pat pasitaiko ir badu marintų arklių. O štai Žirgas Geismas turi kvėpavimo sutrikimų.

Susidūrėme ir su psichologinių traumų turinčiais arkliukais. Kai kurie labai baidosi žmonių, turbūt buvo mušami, todėl sunkiau juos prisijaukinti bei jais pasirūpinti.

Kai priglaudėme ponį, pastebėjome, kad jis paniškai bijo žmonių, bijodavo kiekvieno staigesnio judesio, o paglostyti būdavo neįmanoma. Tik su laiku pradėjome įgauti jo pasitikėjimą ir įrodyti, kad žmonės vis dėlto ne visi tokie baisūs“, - pasakojo Rūta.

Nuo 2010-jų metų rudenio ŽGA pradėjo plėtoti savanorišką veiklą ir kviečia prisijungi neabejingus žmones bei taip prisidėti prie rūpinimosi žirgais.

„Savanorių veikla plati – pagalba rūpinantis žirgais juos šeriant, leidžiant laiką su jais. Taip pat verčiant tekstus apie žirgų priežiūrą, nes vienas iš mūsų organizacijos tikslų – šviesti visuomenę bei teikti informaciją apie žirgų priežiūrą. Dauguma informacijos – anglų kalba. Informacijos sklaida vienas iš svarbiausių faktorių. Pasitaiko žirgų augintojų, kurie nežino procedūrų, būtinų auginant gyvūną, siekiant jo gerovės. Žinoma, savanoriai prisideda ir prie šiuo metu aktualiausios problemos – finansų paieškos. Finansų trūksta ir pagrindiniam išlaikymui – pašarams, veterinarų paslaugoms, slaugymui“.

Neseniai Rotušėje vykęs aukcionas, skirtas lėšų rinkimui, organizatorių duomenimis, surinko apie 2000 litų. Žirgų globos asociacijai, kaip ir kitoms gyvūnų globos draugijoms, nuolatos trūksta finansų.

Žirgai yra stambūs gyvūnai, todėl daug lėšų skiriama pašarams.

-------------------------------------------------------------------------
Šis rašinys yra „DELFI Piliečio“ ir Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) inicijuoto rašinių ciklo „Savanorystė“ dalis, kuriuo norima išsklaidyti mūsų visuomenėje egzistuojančius mitus apie savanorystę, informuoti apie savanorystės teikiamą naudą, prieinamumą ir svarbą.

Šiame cikle bus žinomų asmenų, įvairių profesijų atstovų, darbdavių pasisakymai ir mintys apie savanorišką veiklą.

Jeigu Jūs pats(-i) esate kada nors užsiėmęs savanoriška veikla ar iš arti stebėjote draugų darbą, gal pažįstami, pabuvę savanoriais, pasidalijo su Jumis savo patirtimi, parašykite mums ir Jūs el. paštu: pilieciai@delfi.lt .

Įdomiausių rašinių autorius apdovanosime!!!