Ruduo... Tas margas, vietoje nenustygstantis, pamaivėliškas metų laikas! Pesimistams dovanoja drumzlinas balas bei lengvą slogą, optimistams – alėjoje, po kojomis, čežančius medžių lapus, o įsimylėjėliams – jausmingą vyną.

Kasmet mūsų širdį jis pripildo naujomis spalvomis, iššūkiais bei patyrimais. Tikrą rudenį gali pajusti savaitgalio rytą eidamas pro vietinį turgelį: gvazdikai, rožės, astros, chrizantemos, kardeliai ir, žinoma, obuoliai su savo kvapais bei vaiskumu apsupa tave ir pakelia aukštyn lūpų kampučius. Na, o šiais metais vasarą pakeitė kaip niekad šiltas ir derlingas ruduo.

Turbūt ne vienas pritars – sodai šįmet ypač gausiai prisipildė raudonskruosčiais obuoliais. Šeimininkės džiūgauja – kas gali būti nuostabiau už namus, pripildytus obuolių pyrago bei cinamono kvapo? Tai tarsi gimtinės, šeimos sutarimo simbolis; juk sakoma, kad kiekvieni save gerbiantys namai turi turėti savo obuolių pyrago receptą.

Tačiau iškepti skanų konditerinį gaminį, o juolab tokį didelį, kad galėtum tuo gėriu pasidalinti su kitais – nelengvas darbas. Tad Šiaulių Lieporių gimnazijos gamtos mokslų metodinė grupė ir visuomenės sveikatos priežiūros specialistė E. Banevičienė sugalvojo alternatyvą - suorganizavo akciją „Pasidalink obuoliu su draugu“, kuri rudens nuotaikomis užkrėtė visas Šiaulių pietinio mikrorajono mokyklas.

Prietaras, kad, dovanodami žmogui obuolį, linkime jam sveikatos, įkvėpė organizatorius nustebinti savo bei netolimų mokyklų administracijas, mokytojus bei, žinoma, mokinius rudens vaišėmis. Anglų tauta mėgsta sakyti, kad suvalgius per dieną bent po vieną obuolį galima išvengti vizitų pas gydytojus.

Šio netradicinio penktadienio, spalio 14-osios, pradžia, kaip įprasta mokykloje – pirma pamoka, buvo kitokia nei visos. Akcijos entuziastai vaikščiojo po savo gimnaziją ir, lydimi mokinių atliekamų dainų, pasirūpino, kad visa bendruomenė (net mokytojai, tuo metu nevedę pamokos) būtų pavaišinti obuoliais. Tačiau tai ne paprasti sodo vaisiai – ant kiekvieno jų buvo prisegtas lapelis su įžymaus žmogaus mintimi apie sveikatą. Įkvėpiančias citatas rinko mokiniai.

Tačiau tai – tik graži pradžia. Nuo trečios pamokos prasidėjo akcijos pratęsimas, pavadintas „Sveikatos autobusiuku“. Spalvotais popieriniais obuoliukais apklijuota transporto priemonė išdardėjo sveikatos linkėti „kaimynams“ – Rasos ir Gegužių progimnazijų atstovams.

Rasos progimnazijos direktorius A. Kontrimas džiaugėsi į mokyklą įneštu šurmuliu ir leido sutrukdyti pamokas – tokia akcija juk vykdoma ne kasdien. Gegužių progimnaziją „Sveikatos autobusiukas“ aplankė pertraukos metu, tad obuoliais buvo pasidalinta su mokytojais, tuo metu buvusiais mokytojų kambaryje, bei mokiniais, sutiktais koridoriuose. Linkėdami sveikatos, „sveikuoliai“ sulaukė daug šiltų šypsenų.

Greta gardžių vaisių – ir žinios apie juos. Chemijos mokytoja Daiva Jameljanovienė pasakojo mokiniams apie obuolių naudą sveikatai bei supažindino juos su obuoliu iš arčiau – pristatė jo chemines savybes.

„Sveikas elgeta laimingesnis už sergantį karalių“ – sakė A. Šopenhaueris. Vadovaudamiesi šia mintimi, Šiaulių Lieporių gimnazijos atstovai siekė visiems suteikti laimės, praskaidrinti mokymo įstaigų bendruomenių kasdienybę bei priversti susimąstyti apie savo sveikatą ir sveiką mitybą.