Konferenciją pradėjo Šiaulių AR RAC klubo prezidentė Lijana Juzėnienė. L. Juzėnienė pasveikino visus atvykusius ir pristatė Rotary Interantional prezidento Sakuji Tanaka temą „Peace trought service“ (taika per tarnystę). Ji paragino visus kurti taiką per tarnystę, nes, lengviausias būdas kuriantis taiką, tai tarnystė kitiems.

Lietuvos rotary organizacijos (toliau – LRO) pirmininkė 2012/2013 Vilma Mažeikienė pasidžiaugė tokia puikia konferencijos idėją ir pristatė mainų programas. Pasak V. Mažeikienės, mainų programos – tai iššūkis ir jo dalyviui ir organizatoriui. Šias mainų programas gali vykdyti bei juose dalyvauti tiek Rotary, tiek Rotaract klubai.

Konferencijos metu buvo aptartas savarankiškos Lietuvos Rotary apgygardos formavimas. Dr. Juozas Šarkus, Apygardos 1460 išrinktasis valdytojas 2013/2014, patvirtino, kad beveik visi Lietuvos Rotary klubai jau yra išreiškę savo pritarimą šiai iniciatyvai. Dr. J.Šarkus dar kartą pasveikino, kad Lietuvos Rotaract klubai nori būti ir yra girdimi LRO. „Drąsiai galiu teigti, kad tokia praktika, kai rotaract klubai turi savo tarybą ir tarybos pirmininkas yra 13-asis narys LRO – yra unikalus dalykas pasaulyje“, – sakė dr. J.Šarkus.

Šalies atstovas 2012/2014 Gintautas Maksvytis papasakojo apie Rotaract klubų veiklas Europoje, bei numatomus tarptautinius renginius. Toliau jį papildė ir savo renginį REM (Rotaract European Meeting) RIGA 2013 pristatė atvykę svečiai iš Latvijos – Janis Kundzins ir Emils Latkovskis (Ogre Rotaract klubas, Latvija).

Lietuvos Rotaract tarybos pirmininkė 2010/2012 Skaistė Dovydauskaitė, konferencijos metu, baigė savo kadenciją. S. Dovydauskaitė pristatė nuveiktus darbus ir planuojamus, kuriuos jau turės vykdyti naujasis pirmininkas.

Visuotinio balsavimo metu buvo patvirtinta nauja Lietuvos Rotaract taryba ir pirmininkas. Pirmininku tapo Valdas Raustys, Klaipėdos „Senamiesčio“ Rotaract klubo narys. Tarybą sudaro po 2 narius iš kiekvieno klubo. Taryba ir pirmininkas renkamas vieneriems Rotary metamas, t.y. 2012/2013.

Savo veiklas ir iniciatyvas pristatė šie klubai: Klaipėdos Interact klubas „Ad-astra“, Šiaulių Interact klubas, Kauno Rotaract klubas, Klaipėdos „Senamiesčio“ Rotaract klubas, Marijampolės Rotaract klubas, Šiaulių Auksinio Rato Rotaract klubas, Vilniaus Rotaract klubas ir Vilniaus Geležinio Vilko Rotaract klubo iniciatyvinės grupės atstovai.

Konferencijos paskutinis akcentas buvo darbas grupėse. Darbo grupių temos: „Bendri Lietuvos Rotary šeimos renginiai“ (moderatoriai: Andrius Lickan (Šiaulių AR RAC), Aurelijus Šerlinskas (Šiaulių AR RAC), Donatas Kapačinskas (Šiaulių „Vykinto“ Rotary klubas“), „Rotary ir Rotaract narių bendradarbiavimo aspektai“ (moderatoriai: dr.Juozas Šarkus (Apygardos 1460 išrinktasis valdytojas 2013/2014), Dalia Liolytė (Šiaulių Rotary klubas „Harmonija“) ir „Peace through service“ (moderatoriai: Giedrė Brazlauskaitė (Šiaulių Rotary klubas „Harmonija“, Jurgita Mikolaitytė (Šiaulių AR RAC).

Apygardos 1460 Rotaract klubų konferencijoje – 2012 „Peace through service“ dalyvavo beveik 90 asmenų iš Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Klaipėdos, Marijampolės, Panevėžio ir Latvijos Rotaract bei Rotary klubų.

Rotaract – tarptautinė nepolitinė jaunimo organizacija, kuri vienija aktyvius 18-30 metų amžiaus žmones. Rotaract klubų veikla skatina lyderystę ir profesionalumo ugdymą, atsakingą pilietiškumą, aukštus etinius standartus versle. Jaunimas klube asmenine ir grupine veikla tarnauja visuomenei, skatina tarptautinį sąmoningumą ir geranoriškumą visų žmonių atžvilgiu.

Vykdydami visuomenei arba jos grupei skirtus projektus, klubo nariai mokosi įžvelgti iškilusias problemas, surasti galimybes joms išspręsti. Rotary organizacija - tai pasaulinė aukštos reputacijos verslininkų ir profesionalų bendrija, kuri laikydamasi tarnavimo idealo, vykdo humanitarinius projektus, ugdo ir skatina dorovinius profesinės veiklos pradus, tarptautinį tarpusavio supratimą, gerą valią ir taiką.

Lietuvos Rotary, Rotaract ir Interact klubai priklauso Danijos apygardai Nr. 1460. Šiuo metu Lietuvoje aktyviai veikia 6 Rotaract, 5 Interact klubai bei 32 pasaulyje pripažinti ir inauguruoti Rotary klubai. Tai ilgas veikimo tradicijas Lietuvoje turinti organizacija (pirmas Rotary klubas Lietuvoje buvo įkurtas dar 1934 m., Rotaract klubas - 1994 metais Kaune).

Nuotraukos - Aleksandr Zapriagajev