Rimas pasakojo, kad studentų pažymėjimų išdavimas sklandžiai niekada nevyksta. „Kiekvienais metais vėluoja Lietuvos studento pažymėjimų išdavimas (LSP, esu studentas jau šeštus metus). Nepaisant to, kad kai kuriuose universitetuose (pavyzdžiui, VDU) mokslo metai prasidėjo jau prieš kelias dienas (laiškas siųstas rugpjūčio 28 d. - DELFI), LSP net užsakyti sistemoje dar negalima. (...). Po užsakymo, pažymėjimo gamyba užtruks dar bent porą savaičių, dėl spūsčių banke siūlomas atsiėmimo laikas gali nusitęsti iki spalio mėnesio. Toks chaosas dėl pažymėjimų tvyro kiekvienais metais, bet Lietuvos studentų sąjunga (kuri, kiek suprantu atsakinga už pažymėjimų išdavimą) nė per žingsnį nejuda link sistemos tobulinimo, kad studentai pažymėjimus gautų laiku“, - savo nuomonę laiške dėste jis.

Pasak Rimo, dėl šių trukdžių studentai negali naudotis savo privilegijomis. „Atrodytų, kad tas pažymėjimas nėra būtinas, bet, sakykim, VDU studentai, kuriems mokslo metai jau prasidėjo prieš kelias dienas, moka už visuomeninį transportą pilną kainą, nors yra studentai. Ar jiems bus kompensuoti nuostoliai, kuriuos jie patiria? Ar bus kompensuoti transporto bilietai kitiems studentams, kurie nuo rugsėjo 1 d. neturės pažymėjimo ir turės mokėti pilną kainą? Be pažymėjimo studentai negali naudotis ir universiteto biblioteka, jiems priklausančiomis kitomis nuolaidomis“, - rašė jis.

Studento manymu, bėda ir ta, kad ne visur galioja tarptautinis studento pažymėjimo ISIC. „Jis išduodamas iškart ir galioja iki 18 mėnesių. Tiesa yra kiek brangesnis, bet bent galima būti tikram, kad visada bus įrodymas, patvirtinantis studento statusą. Viešajame transporte jis galioja, bet aukštoji mokykla iš esmės verčia gamintis LSP. Paprašyta argumentuoti, nurodė, kad LSP turi būti pateikiamas egzaminų metu tapatybei patvirtinti (ISIC negalioja), LSP turi būti naudojamas kaip bibliotekos skaitytojo pažymėjimas - nėra pažymėjimo, negalima naudotis biblioteka . Iš esmės taip studentai verčiami mokėti už vargiai reikalingą daiktą, nesuteikiant galimybės naudotis alternatyvomis“, - pasakojo vaikinas.

DELFI komentaro pasiteiravo Lietuvos studentų sąjungos (LSS). Ji paaiškino, kad LSP gamybos procesas prasidėjo dar balandžio mėnesį užsakant padelius bei integruojant elektroninius transporto bilietus. „Laiko tarpas nuo studento užsakymo iki pažymėjimo išdavimo yra nuo 5 iki 14 d. priklausomai nuo to, kuriame mieste studentas nori atsiimti LSP, nuo išdavimo padalinio užimtumo, o patogų laiką atsiimti pažymėjimą elektroninėje sistemoje renkasi pats studentas“, - teigė sąjungos atstovai.

Jų teigimu, šiais metais pažymėjimus buvo galima užsisakyti nuo rugpjūčio 27 d. „Šiemet, kaip ir kiekvienais metais, lsp.lt sistema buvo uždaryta techniniai peržiūrai ir atnaujinimui nuo liepos 15 d. iki rugpjūčio 20 d. Dėl sistemos tobulinimo ir atnaujinimo darbų, lsp.lt negalėjo būti atidaryta ankščiau nei rugpjūčio 27 d. Nuo 20 d. dienos buvo pradėti gauti duomenys apie studentus, surinkus pakankamai duomenų užsakymo procesas pradėtas rugpjūčio 27 d. Šiemet LSP duomenų bazė atidaryta keliomis dienomis ankščiau nei praėjusiais metais. Iki rugsėjo 1 d. buvo užsakyti 5000 LSP, kurie jau pasiekė platinimo padalinius“, - teigė LSS. Pirmieji pažymėjimai studentus pasiekė rugsėjo 3 d.

Pasak LSS, pažymėjimo kol kas negavę studentai vis tiek galės naudoti jiems teikiamomis privilegijomis. „Rugpjūčio 27 d. Lietuvos studentų sąjunga kreipėsi į Švietimo ir mokslo ministeriją dėl pažymų, garantuosiančių galimybę naudotis studento pažymėjimo teikiamomis privilegijomis, išdavimo, studentams, kurie prasidėjus mokslo metams LSP dar nebus gavę. Pagal LR Švietimo ir mokslo ministerijos rugpjūčio 29 d. įsakymą Lietuvos aukštosioms mokykloms pirmojo kurso nuolatinės studijų formos studentams ir aukštesnių kursų studentams, kurie yra praradę Lietuvos studento pažymėjimą, aukštoji mokykla turi išduoti pažymas garantuojančias teisę naudotis transporto lengvatomis. Taigi studentams, kurių LSP dar gaminamas, reikėtų kreiptis į savo aukštąją mokyklą ir gauti pažymą dėl transporto lengvatų“, - teigė LSS.

LSS atstovai nurodo, kad ISIC ir LSP pažymėjimų nereikėtų tapatinti. „ISIC yra verslo projektas, o LSP yra skirtas studento identifikavimui. ISIC pažymėjimo pripažinimą identifikuojant studentą egzamino metu ar bibliotekoje sprendžia pati aukštoji mokykla, tačiau LR Mokslo ir studijų įstatyme numatyta, kad Lietuvos studento pažymėjimas yra vienintelis studento statusą įrodantis dokumentas. LSP yra naudojamas ne tik apsilankymų bibliotekoje ar atsiskaitymų metu, tačiau ir siekiant užtikrinti praėjimų kontrolę, pavyzdžiui, į bendrabučius, auditorijas ir kitas erdves aukštosiose mokyklose. Lietuvos studento pažymėjime yra integruotas viešojo transporto bilietas, taip pat turėdamas LSP studentas gali naudotis įvairiomis LSP Partnerystės programos bei elektroninės piniginės nuolaidomis. Žvelgiant iš finansinės perspektyvos studentui, kuris gaminasi LSP 4-iems metams, jis kainuoja 40 Lt, o ISIC pažymėjimas galiojantis 15 mėn. kainuoja 30 Lt“, - nurodė LSS.

Ar taip pat patyrėte trukdžių gauti LSP? Kaip manote, ar LSP turėtų pakeisti ISIC pažymėjimas? Pasidalinkite nuomone el.paštu pilieciai@delfi.lt su prierašu „LSP“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (31)