Nuo kovo 1-osios, kaip ir įprasta, prasideda kalendorinis pavasaris. Nors dabar jau balandis, tačiau iš Lietuvos žiema pasitraukti nenori ir, pasak sinoptikų, visai realu, kad sniegas iš mūsų šalies nesitrauks dar bent porą savaičių, nors ir prognozuojamos teigiamos temperatūros ir lietūs. Dalis žmonių džiaugiasi užsitęsusia žiema, tačiau kiti – verkia kruvinomis ašaromis ir naktimis sapnuoja tikrąjį pavasarį.

Lietuvoje užsibuvusi žiema ir sniegas trukdo gyvuoti ir atsigauti Lietuvos darbo rinkai - besitęsiant šaltiems orams, vis dar nepradėti sezoniniai darbai žemės ūkyje, statybose, atšilimo laukia ir paslaugų sektorius. Į šį sąrašą taip pat įeina ir kiti verslininkai, turintys sezoninius verslus, pavyzdžiui padangų keitėjai, ledų pardavėjai, vaismedžių augintojai. Ypatingai didelius nuostolius patiria Lietuvos kurortų verslas, kuris dėl nesibaigiančio sniego ir šaltų orų sulaukia vos keleto turistų.

Pasak (...) turizmo verslo eksperto Einoro Pavilonio, ilgiau nei įprastai užsitęsusi žiema šypsotis ir džiaugtis neleidžia: „Nesibaigiantis sniegas ir šalčiai visokeriopai stabdo turizmo verslą Lietuvoje. Tokias paslaugas siūlančios įmonės pastaruoju metu sulaukia itin mažo turistų susidomėjimo, o kaip žinia, šis verslas ir gyvuoja būtent turistų dėka. Didžioji dalis nuomojamų kambarių, vilų yra tiesiog tuščios, ir tai verslininkus varo į neviltį, kadangi nuomojamų vietų priežiūra ir šildymas kainuoja brangiai, o per praėjusį sezoną sukauptos lėšos pas daugelį jau senokai pasibaigė“, - pasakoja prailgusią žiemą mintyse ir pats keikiantis ekspertas.

Turistus iš kitų šalių atbaido ne tiek iki pat balandžio mus stebinantis sniegas, o šalti ir žvarbūs orai: „Turistai vertina šilumą, jiems patinka matyti gražų kraštovaizdį, kai aplinkui žaluma, o ne „pliurza“ ir pūgos, neleidžiančios niekur išeiti iš namų“, - tęsia E.Pavilonis.

Smarkios pūgos ir dideli šalčiai jau pirmosiomis pavasario dienomis, kai visi tik ir laukė atšilimo bei tikėjosi greitai išvysti pakalnutes šalikelėse, apėmė beveik visą Europą, daug kur buvo užfiksuoti šio metų laiko šalčio rekordai, nuo minusinės temperatūros mirtinai sušalo ne vienas žmogus, o gausus snygis sukelė transporto chaosą, ir gadino elektros tinklus.

Tikriausiai, per anks­ty­vas žmonių, verslininkų džiaugs­mas atėjus pirmoms kalendorinėms pavasario dienoms, kad žiema buvo pakankamai „draugiška“ ir maloniai žiemiška, ne­pa­ti­ko gam­tai ir ji pa­ro­dė sa­vo ga­lias pirmąją pa­va­sa­rio pusę pa­vers­da­ma šal­tes­ne, negu praėjusios žiemos.

Belieka tik tvirtai tikėti, kad tikrasis pavasaris jau ne už kalnų ir greitu metu galėsime džiaugtis maloniai šildančiais Saulės spinduliais, kurortai sulauks įprasto  turistų skaičiaus ir sezoninis verslas palengva vėl įsibėgės.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!