Dialogą Augusto Boal matė kaip vienintelį kelią išvengti priespaudos ir atsirasti laisviems ir lygiaverčiams santykiams tarp žmonių. Už žmonių teises jis kovojo kviesdamas žmones ne diskutuoti apie tai, ką reikėtų daryti, kai su jais neteisingai elgiamasi, o išbandyti patiems savo pasiūlymus scenoje ir taip įvertinti tokio pasiūlymo tinkamumą bei galimas pasekmes. Taip išnyko riba tarp aktoriaus ir žiūrovo, teatro ir gatvės. Augusto Boal matė prasmę socialiai provokuojančius vaidinimus rengti ne uždaroje erdvėje, o tose vietose, kur išties kyla ar galėtų kilti konfliktai, priespauda, diskriminacija.

Todėl VšĮ „Menų ir mokymo namai“, vykdydama Europos Sąjungos programos „Europa piliečiams“ projektą „Piliečio kelias“ pasirinko naudoti būtent „Engiamųjų teatro“ metodus, iš kurių pats žinomiausias yra „Forumo teatras“.

„Piliečio kelias“ skirtas pagrindinėms žmogaus teisėms (remiantis Europos Sąjungos pagrindinių teisių chartija). Projekte dalyvauja partneriai iš Lietuvos, Latvijos ir Lenkijos, taip pat svečiai iš Estijos. Atstovai iš penkių Lietuvos ir trijų užsienio mokyklų jau spalio 15 dieną rinksis į pirmuosius mokymus Vilniuje, kurių metu išsamiai susipažins su žmogaus teises reglamentuojančiais dokumentais, jų įgyvendinimu bei dalyvaus „Engiamųjų teatro“ kūrybinėse dirbtuvėse.

Ketvirtąją susitikimo dieną (spalio 18 d., 10 val) dalyviai jau panaudos įgytas žinias – Vilniaus Simono Daukanto gimnazijoje organizuos viešą interaktyvią mini-konferenciją, kurioje plačiai auditorijai pasakos apie žmogaus teises, jų įgyvendinimą ir pažeidimus, rodys mokymų metu sukurtus pasirodymus šiomis temomis ir kvies auditoriją aktyviai diskutuoti bei patiems scenoje išbandyti savo siūlymus, ką reikėtų daryti, kad situacija keistųsi į geresnę pusę.

Vėliau visi partneriai grįš į savo miestus, kur suburs vyresnių klasių moksleivių „Forumo teatro“ grupelę ir per mokslo metus savo mokyklose organizuos tris interaktyvias mini-konferencijas šiomis pagrindinėmis temomis: orumas, laisvės ir lygybė. Kitų metų rudenį projekto dalyviai vėl susitiks Vilniuje, kur dalinsis projekto metu įgyta patirtimi ir vėl organizuos viešą mini-konferenciją. Šio atsakingo darbo imsis partneriai – mokytojai ir jaunimo lyderiai, projekto metu gavę žinių apie žmogaus teises ir išmokę naujų interaktyvių metodų.

Nors dauguma žmonių teoriškai lyg ir žino, kad egzistuoja žmogaus teisės, tačiau tik nedidelė jų dalis gali aiškiai jas įvardinti ar įvertinti, kada ir kokiais būdais jų pačių teisės pažeidžiamos ar kada jie patys pažeidžia kitų žmonių teises. Projekto dalyviai „savo kailiu“ išbandys, ką reiškia būti aukos ar agresoriaus vaidmenyje. Dar daugiau – organizuojamų interaktyvių mini-konferencijų metu jie įtrauks daug savo bendruomenės narių aktyviai dalyvauti ir ieškoti išeičių. Į klausimą, ar įmanoma šiame teatre likti tik žiūrovu, A. Boal atsako: „Ne. Nors niekada neduodu kategoriškų atsakymų, tačiau šįkart atsakau iš karto: Ne! Forumo teatre niekas negali likti „žiūrovu“ neigiama šio žodžio prasme. Tai neįmanoma. Forumo teatre, visi Aktoriai-Žiūrovai žino, kad jie gali sustabdyti veiksmą bet kuriuo norimu momentu. Jie žino, kad gali sušukti „Stop!” ir išsakyti savo nuomonę demokratiškai, konkrečiai, teatro scenoje“.

Viešosios įstaigos „Menų ir mokymo“ namai vadovė Rimanta Vaičekonytė: „Jau daug metų naudojame „Forumo teatro“ metodą. Pastebime, kad jauni žmonės aktyviai įsitraukia į vaidinimus, siūlo savo sprendimo būdus, išdrįsta ir patys lipti ant scenos, kad parodytų, kokį išeities būdą iš situacijos jie mato. Įdomiausia tai, kad toks dalyvavimas neleidžia po vaidinimo šios patirties pamiršti – nuolatos sulaukiame laiškų, kuriuose jaunimas dalinasi, kad po užsiėmimo vis galvojo apie tai, ką dar galima būtų padaryti, kad situacija pasikeistų į gerą pusę“. Pats Augusto Boal sako, kad „Engiamųjų teatro sesija niekada nesibaigia, nes viskas, kas joje įvyksta, persikelia į gyvenimą. Engiamųjų teatras yra ant ribos tarp fikcijos ir realybės – ir šią ribą reikia peržengti“.

Projekte dalyvauja:

Partneriai iš Lietuvos: Širvintų „Atžalyno“ progimnazija; Vilniaus Simono Daukanto gimnazija; Joniškio rajono Kriukų pagrindinė mokykla; Kauno Milikonių vidurinė mokykla; Panevėžio Margaritos Rimkevičaitės technologinė mokykla;

Partneriai iš Latvijos: Vecsaule pamatskola, Bauskė; Draugija „Balti“ kartu su Šiaurės šalių gimnazija, Ryga

Partneriai iš Lenkijos: Lenkijos Zespół Przedszkolno – Szkolno – Gimnazjalny, Rostarzewo

Projekto draugai iš Estijos: MTÜ Foorumteater, Talinas

Projekto draugai iš Lietuvos: Kazimiero Simonavičiaus universiteto Teisės fakultetas, Vilnius/Klaipėda

Projektą finansuoja Europos Sąjungos programa Europa piliečiams.