Konkurso dalyvius kūrinio temos atlikimo, režisūrinio sprendimo ir sceninio įvaizdžio aspektais vertino komisijos nariai – dainininkė Veronika Povilionienė, choro „Kariūnas“ vadovas Vytautas Verseckas, dirigentas dimisijos majoras Justinas |Jonušas, Vilniaus įgūlos karininkų ramovės viršininko pavaduotojas Gaudentas Auškalnis ir Akademijos Lyderio ugdymo skyriaus viršininkas kpt. Paulius Diliūnas.

Alsėdiškiai konkurse išsiskyrė ne tik savo programa, geru pasirengimu, bet ir tuo, kad buvo vieninteliai iš kaimiškos mokyklos. Kitos komandos atstovavo didiesiems šalies miestams ir rajonams.

Moksleiviai meninę programą rengė padedami muzikos mokytojo Martyno Miliausko, gynybinio – pilietinio ugdymo mokytojo Juliaus Svirušio. Vykstant į konkursą Vilniuje programą reikėjo rengti itin atsakingai – ji negalėjo būti ilgesnė nei 10 minučių, turėjo atitikti konkurso nuostatus ir, žinoma, patikti vaikams. Dainuoti žygiuojant nėra taip paprasta, bet alsėdiškiai pripratę, kad jų parengta programa būna pati įdomiausia.

Visi, nors kartą matę šių moksleivių atliktą vienokią ar kitokią patriotinę programą, nelieka abejingi. Šiais mokslo metais dainuojantys ir žygiuojantys moksleiviai sulaukia itin daug kvietimų dalyvauti ir koncertuoti įvairiose Valstybinėse šventėse. Kovo 11-ąją, minint Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną koncertuota Telšių miesto aikštėje, bei Telšių rajono Ryškėtų kultūros centre, Vasario 16-ąją jų pasirodymą stebėjo Žemaičių Kalvarijos bendruomenės nariai, dalyvauta respublikiniame Rikiuotės konkurse, kur laimėta I-oji vieta. Šiuo metu ruošiamasi šventei Sedoje „Už Laisvę, Tėvynę ir Tave“.

Gegužės 3 dieną ansamblio dalyviai jau pakviesti dalyvauti Šaulių sąjungos meno kolektyvų šventėje Klaipėdoje. Vadovas Martynas Miliauskas neslepia, kad itin daug kvietimų sulaukta ir vasaros šventėms. „Net nežinau, kaip visur suspėti“, - neslėpė pasitenkinimo vienintelio tokio ansamblio Žemaitijoje vadovas. Paklaustas apie ką tik pasibaigusį konkursą Vilniuje M.Miliauskas teigė, kad jiems atiteko antroji vieta, bet, anot jo, užimti antrą ir ketvirtą vietą visada yra skaudžiausia.

Iki pirmos vietos alsėdiškiams pritrūko tikrai nedaug. Tačiau jie liko pastebėti, įvertinti, apdovanoti. Visiems dalyviams buvo įteikti patriotinės žygio dainos konkurso „Kai lietuviai žygiuoja kovon“ dalyvių pažymėjimai, puodeliai, tušinukai, diplomai. Svarbiausia, kad visa žygiavimo – dainavimo grupė domisi Lietuvos kariuomene ir jos istorija, puoselėja tautinius jausmus ir istorinę atmintį, susipažįsta su Lietuvos partizanų, savanorių ir kitų kūrėjų patriotinėmis dainomis, populiarina žygio dainas. To išmokti galima tikrai ne kiekvienoje šalies mokykloje.
Alsėdžių vidurinė mokykla gali būti pavyzdžiu, kaip patraukliai ir jaunimui suprantamai visa tai perteikti.