Ketvirtadienį išplatintoje paros įvykių suvestinėje Panevėžio policija praneša, kad trečiadienio rytą, 6.43 val., Panevėžyje, Smėlynės gatvėje, ant tilto turėklo rastas pakabintas plakatas su nacistinės Vokietijos svastikos ženklais ir užrašais. Prie tilto turėklų buvo pririštas baltas medžiaginis audeklas, ant kurio juodais dažais užrašyta "Sieg Heil, mein Fuehrer" (Tegyvuoja pergalė, mano fiureri), nupieštas svastikos ženklas, tuomet užrašyta "A.Hitler 1889 04 20" ir nupieštas dar vienas svastikos ženklas.

Vilniuje vėliavos buvo iškeltos ant stiebų, esančių šalia Profsąjungų rūmų. Policininkai jas nuėmė. Vilniaus trečiajame policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo.


Pasak 3 komisariato viršininko Ramūno Šilobrito, vėliavos pagamintos namų sąlygomis, matyt, neseniai, nes dar jaučiamas dažų kvapas.

Fiureris buvo pašlovintas ir Antakalnyje – 5.55 val. policijai buvo pranešta, kad ant Valakampių viaduko pakabinta 2x1,5 metro vėliava su svastika, A. Hitlerio gimimo data ir užrašu „Amžiams 88".

Prie sinagogos Kaune – A.Hitlerį šlovinantys užrašai

Trečiojo Reicho vado gimtadienis paminėtas ir Kaune. „Hitleris buvo teisus“, „Juden raus“ („Žydai - lauk“) – tokie užrašai naktį užkabinti ant žydų sinagogos tvorelės Kaune, Ožeškienės gatvėje.

Tokius užrašus pastebėję žydų bendruomenės nariai iškvietė policijos pareigūnus.

„Buvo kiaulės galva, įvykiai IX forte, dabar vėl – sinagoga... Tokie įvykiai skatina religinę bei tautinę nesantaiką, tačiau mes tikime, kad policija nustatys nusikaltėlius. Mūsų teritoriją stebi vaizdo stebėjimo kameros. Manome, kad jos galėjo užfiksuoti nusikaltimą ar bent jau tikslų jo laiką. Galbūt kreipsimės į savivaldybę ir policiją, kad visą sinagogos teritoriją stebėtų kameros“, - teigė pirmasis plakatus pastebėjęs Kauno religinės žydų bendruomenės reikalų tvarkytojas Mauša Bairakas.

Tai jau antrasis išpuolis Kaune prieš žydų bendruomenę šį mėnesį – balandžio 11-ąją IX forte buvo išpiešta 13 svastikų bei tas pats užrašas – „Juden raus“.

Taip pat trečiadienio įvykiai ne pirmieji žydų sinagogoje Kaune – praėjusiais metais čia rasta nukirsta kiaulės galva.

Dėkojame DELFI skaitytojui už informaciją ir nuotraukas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)