Vyras vedęs oficialiai nebeegzistuojančią moterį

„Mano žmona – Moldovos pilietė. Ji Lietuvoje gyvena jau apie 20 metų ir nuo 1992 m. turėjo nuolatinį leidimą gyventi Lietuvoje. Viskas buvo gerai, tačiau mūsų normalų gyvenimą sutrikdė naujas vidaus reikalų ministro potvarkis, pagal kurį keičiant dokumentus išduodamas naujo pavyzdžio leidimas, kuriame įrašai daromi lotynų kalba, t. y. be lietuviškų raidžių. Ar Lietuvoje oficiali kalba visuose dokumentuose – ne lietuvių?

Svarbiausia, kad gavusi naują leidimą gyventi Lietuvoje mano žmona visose duomenų bazėse, pavyzdžiui, kreipiantis į banką, į polikliniką, kaip pilietė nebeegzistuoja. Mat visur ji buvo įvesta kaip Šernienė, o ne kaip Serniene. Taigi gaunasi, kad tą patį asmens kodą dabar turi du žmonės – vienas iš jų formaliai dingęs, jo nebėra visiškai, nes anuliuoti dokumentai, o kito taip pat nėra, jis turi iš naujo susikurti savo biografiją“, - pasakojo vyriškis.

Anot jo, žmonos moldaviškame pase kirilicos abėcėle jos pavardė parašyta teisingai, o apačioje pateikta jos transkripcija lotyniškais rašmenimis. Išduodant moteriai naujo pavyzdžio leidimą gyventi Lietuvoje automatiškai buvo nurašyta būtent ši transkripcija, visiškai neatsižvelgiant į tai, kad iki tol moteris turėjo dokumentą, kuriame jos pavardė užfiksuota teisingai – su lietuviškais rašmenimis.

„Žmonai jau teko kreiptis į polikliniką. Ją priėmė, bet duomenų bazėje jos nerado. Jos nėra nei su naująja pavarde, nei su senąja. Jos senieji duomenys neegzistuoja – tokio žmogaus nebėra. Migracijos valdyboje mums taip ir pasakė – dabar ji yra visai kitas asmuo, o kai paskambinau į Gyventojų registro tarnybą klausti, ką mums dabar daryti, juk ir santuokos liudijime ne ta pavardė įrašyta. Man sakė, kad su tokiu atveju susidūrė pirmą kartą. Pavyzdžiui, aš staiga mirštu. Ji net mūsų šeimos turto iškart negalėtų paveldėti, nes oficialiai yra svetima man, tik dabar duomenų bazėse atsiradęs žmogus. Jai pasiūlė tik tokią išeitį – išduoti pažymą, kad anksčiau jos pavardė buvo kita. Tai dabar ji turės su savimi nuolat nešiotis krūvą dokumentų?“, - piktinosi pašnekovas.

Vyriškiui nesuprantama, kam mūsų valstybėje reikalingi asmens kodai, jei žmonės į sistemą suvedami pagal pavardes.

Migracijos departamentas teigia besivadovaujantis įstatymais

Migracijos departamento atstovai, paprašyti paaiškinti, ar pagrįsta tokia pavardžių rašymo painiava, dėl kurios Lietuvoje gyvenantys užsieniečiai patiria nemenkų rūpesčių, teigė, kad užsieniečių atvykimo ir išvykimo, buvimo ir gyvenimo bei kitus užsieniečių teisinės padėties Lietuvoje klausimus reglamentuoja Lietuvos įstatymas „Dėl užsieniečių teisinės padėties“. Šiame įstatyme nustatyta, kad dokumentas, suteikiantis užsieniečiui teisę nuolat gyventi Lietuvoje ir patvirtinantis užsieniečio nuolatinio gyventojo statusą, yra ilgalaikio gyventojo leidimas gyventi Europos Bendrijoje. Jo išdavimo tvarka nustatyta vidaus reikalų ministro įsakymu patvirtintose taisyklėse, kuriose nurodyta, kad užsieniečio vardas ir pavardė rašomi didžiosiomis raidėmis lotyniškais rašmenimis pagal kelionės dokumento lotyniškus įrašus.

„Vadovaujantis minėta nuostata, leidime nuolat gyventi užsienietės pavardė parašyta pagal pateikto kelionės dokumento – Moldovos Respublikos piliečio paso – įrašą lotyniškais rašmenimis.

Migracijos departamentas, siekdamas užtikrinti, kad Lietuvos Respublikoje gyvenantys užsieniečiai dėl perėjimo nuo vienokios perrašos prie kitokios nepatirtų nepatogumų ir nekiltų abejonių dėl asmens tapatybės, 2009 metais Vilniaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato Migracijos valdybai ir kitų apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų migracijos skyriams, policijos komisariatų migracijos poskyriams ir grupėms rekomendavo tokiems asmenims jų prašymu išduoti pažymą dėl vardo ir pavardės tapatumo ir pateikė rekomenduojamos naudoti tokios pažymos formos pavyzdį.

Kartu paaiškiname, kad pavardės ir vardo rašymą lotyniškais rašmenimis nustato ir Europos bendrijos Tarybos reglamentas, nustatantis vienodą leidimų apsigyventi trečiųjų šalių piliečiams formą“, - teigiama Migracijos departamento atsakyme.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją