Užmetę tinklus ramiai stovyklavo visą naktį

DELFI skaitytojas Rimantas liepos 17 d. vakare, apie 22 val., žvejojo viename Širvintų rajono vandens telkinyje ir pastebėjo nelegalia žūkle užsiimančius piliečius.

Vyras iškart apie pastebėtą brakonieriavimą bendruoju pagalbos telefonu 112 pranešė Širvintų rajono policijos komisariato budėtojui. Vėliau jis dar sykį paskambino tuo pačiu pagalbos telefonu. Jam buvo paaiškinta, kad informacija yra perduota Gamtos apsaugos inspekcijai, o policija daugiau pagelbėti negali, nes tai neva ne nusikaltimas, o tik pažeidimas, ir tai ne policijos kompetencija.

Jokių inspektorių vizito nebuvo. Kitos dienos rytą, apie 9 val. pažeidėjai pradėjo rinkti iš vakaro pastatytus tinklus, susikrovė laimikį į automobilį ir pasišalino.

"Brakonieriai darbavosi nieko nebijodami, nesislapstydami ir įsitikinę savo saugumu. Net pastatę tinklus niekur neišvyko, liko nakvoti ant ežero kranto, tarsi žinodami, kad jų šventos brakonieriškos ramybės niekas nesudrums. Nors nuo pranešimo apie daromą žalą gamtai bendruoju pagalbos telefonu 112 praėjo daugiau kaip 12 valandų - niekas iš oficialių gamtos sargų į gautą informaciją nesureagavo ir ant kranto nepasirodė. O gaila..." - rašo DELFI skaitytojas.

Jis nufotografavo įtariamus pažeidėjus ir atsiuntė nuotraukas DELFI redakcijai.


K.Aleksiūnas: maniau, kad ten galima

Kazys Aleksiūnas, VRK nuotr.
Pasirodžius publikacijai skaitytojai netruko sureaguoti - skelbė, kad vienas iš prie tinklų rankas prikišusių vyrų yra Vilniaus rajono savivaldybės narys Kazys Aleksiūnas. Jis matomas 8, 9 ir 10 nuotraukose.

Su Darbo partijos vėliava į politiką patekęs vyras šiuo metu yra nepartinis ir vadovauja Kaimo, vietinio ūkio ir teritorijos planavimo komitetui.

K.Aleksiūnas DELFI sakė, kad pats nežvejojo, o prie tinklų atsirado atsitiktinai. Politikas pasakojo, kad su draugu medžiojo netoliese ir užsuko aplankyti pažįstamų. Kiek pabuvo su jais, bet laimikis tinkluose - ne jo.

Atsitiktinai traukė valtį ir atsitiktinai išvežė laimikį?

Paviešinus nuotraukas buvo nustatyta, kad automobilis, kuris privažiavęs prie pat kranto, priklauso draudimo bendrovei "Baltijos garantas". Kitų vyrų tapatybės nustatytos, bet kol kas neskelbiamos.

Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento, Širvintų r. agentūros inspektorius Kęstutis Urbonavičius DELFI sakė, kad vandens telkinys nėra privatus, jis priklauso valstybei. Apskritai, net ir privačiuose telkiniuose žvejyba tinklais yra labai griežtai reglamentuota, reikia specialaus leidimo verslinei žvejybai.

DELFI skaitytojas pasipiktino Vilniaus rajono politiko pasiteisinimais ir atsiuntė papildomas nuotraukas.

"Žinoma labai gaila, kai net už rankos sučiuptas menkas politikėlis vis dar negali prisipažinti ir atsiprašyti už tai ką pridirbęs, bet tokie jau kartais būna žmonės. Ne esmė. Vakar perskaičiau pono Aleksiūno pasiaiškinimą DELFI. Peržiūrėjau savo turimas nuotraukas ir atrinkau dar pora, kuriose labai aiškiai matosi, kad ponas Aleksiūnas ne šiaip statistas šioje istorijoje, o aktyviai dalyvauja laimikio dalybose. Be to, visi ponai atvyko ir išvyko vienu automobiliu, tai kažkaip keistai skamba pono Aleksiūno paaiškinimas, kad jie buvo tiesiog netoliese ir užsuko pas draugus. Be to pridedamoje nuotraukoje matosi, kad (kaip jau žinoma) "Baltijos garantui" priklausantį visureigį vairuoja būtent pats ponas Aleksiūnas", - rašo Rimantas.

Inspektorius: žmonės turi patys sulaikyti pažeidėjus

Ši istorija, kol joje nefigūravo politikas, visgi labiausiai akcentavo problemą, kad kova su brakonierių savivale yra dažnai nulinė.

Širvintų rajono inspektorius K.Urbonavičius DELFI patvirtino, kad apie šį įtariamą pažeidimą jis buvo informuotas, tačiau nieko negalėjo padaryti, nes buvo išvykęs. Kiti inspektoriai šiuo metu atostogauja.

Pasiteiravus, ar negali tokiu atveju padėti policija, inspektorius svarstė: "Gal ir gali, bet tuo metu nebuvo nė vieno inspektoriaus rajone." Jis sakė, kad inspekcijai trūksta pajėgumų.

K.Urbonavičius, paklaustas, ką tokiu atveju daryti, pasiūlė būti pilietiškiems ir nebijoti sudrausminti pažeidėjų. "Visi gudrūs nufilmuoti, nufotografuoti, tačiau niekas nedraudžia sulaikyti pažeidėjų. Paskambinti, nufotografuoti - negana," - sakė jis.

Atkreipus dėmesį, kad vienas žmogus vargiai gali pakovoti su 4 brakonieriais ir tikisi pareigūnų pagalbos. "O ką aš vienas padarysiu? Man vienam net negalima vykti į reidą,  - piktinosi inspektorius. - Jei žmonės mes akmenį į pažeidėjus, jie pradės bijoti žmonių, o ne atvirkščiai."

Paviešinus informaciją DELFI, kilus triukšmui, buvo pradėtas tyrimas, kurį netrukus perėmė Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamentas, Gyvosios gamtos apsaugos inspekcija.

Dėkojame DELFI skaitytojui už informaciją ir nuotraukas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją