Didžiausias iššūkis GGA buvo pagauti mąžajį nelaimėlį - tiek gulbė, tiek gulbinas akylai stebėjo nepažįstamuosius ir neleido prisiartinti prie jauniklių. Iš pradžių ketinta pasitelkti ir priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pagalbą - jų valtis turėjo padėti pagauti tvenkinyje plaukiojančius paukščius.

Visgi jų neprireikė - GGA pavyko šeriant gulbes išsivilioti į krantą. Iš pradžių atrodė, kad paimti gulbiuko nepavyks, nes net ir sausumoje pirmas ėjo gana agresyviai nusiteikęs gulbinas, sergintis visą šeimą. Iš paskos krypavo visi gulbiukai, o gale juos saugojo motina.

Užduotis gana sudėtinga - kaip pačiupti gulbiuką, kai jį ir iš vienos, ir iš kitos pusės saugo tėvai. Laimei, trumpam gulbiną pavyko nuvilioti kiek atokiau ir tuomet gulbiukas buvo pričiuptas. Tėvai dar bandė jį ginti, tačiau išsigandę dėl kitų jauniklių saugumo nukrypavo į tvenkinį. Iš ten dar ilgai bandė prisišaukti jauniklį ir stebėjo, ką gi GGA nariai ketina jam daryti.

GGA paukščiui bandė padėti vietoje, kad nereiktų gabenti jo į Kauną, kur yra veterinarijos gydykla. Kabliuką iš kaklo ištraukti pavyko, tačiau įrytas valas nepasidavė - matyt buvo nukeliavęs giliai į skrandį, o gal kitame jo gale buvo dar vienas kabliukas... Todėl paukštį nuspręsta gabenti į Kauną.

Čia paukštis buvo apžiūrėtas ir dabar jam yra atliekami tyrimai ir sprendžiama, kaip jam padėti. Kai svetimkūnis bus pašalintas iš gulbiuko organizmo, paukštis bus nuvežtas atgal į Vilnių ir paleistas į tą patį tvenkinį.

Tokia situacija pasitaiko jau nebe pirmą kartą, todėl GGA nori paprašyti visų žvejų, kad jie nepalikinėtų valų, kabliukų ar kitų žvejybos įrankių - jie itin pavojingi gyvūnams ir kartais gali tapti mirtinais spąstais. Būkime atsakingi ir saugokime Lietuvos gyvąją gamtą!