Dramatiškas, didelio plataus garso, stipriai profesionalus, iki smulkmenų atidirbtas, nesuvaidintas, nepataupytas (ir netgi paišlaidautas), romantiškas, nuoširdus, spalio 12 dieną Kaune įvykęs koncertas, laisvai galėtų būti įrašytas kaip pavyzdys ateities ir dabarties muzikinio pasaulio atstovams.

Prie britų stiliaus prisideda ir lietuvės siuvėjos

Nors vaikinai į Lietuvą atkako pirmąsyk, su mūsų tautiečiais, pasirodo, jie jau senokai neblogai susipažinę Mančesteryje, kur abu gyvena. Antra grupės pusė, klavišininkas Adam Anderson, interviu GQ žurnalui pasakojo, kad rūbus perka ne iš prašmatnių kostiumų parduotuvių, ir negauna jų iš dizainerių kolekcijų, kaip daug kas galėtų pamanyti, bet iš padėvėtų ir vintažinių drabužių krautuvėlių, o paskui neša siuvėjams juos pataisyti.

Ir spėkite, kas tos auksarankės siuvėjėlės, prisidedančios prie „Hurts“ vyrukų pedantiško ir išpuoselėto stiliaus? Ogi lietuvių moteriškių įkurta siuvyklėlė Mančesteryje, pavadinimu „Stitches“. Adamas juokdamasis pasakoja, kad primatuojant rūbus jos griežtai reikalauja nesimuistyti, o jei nepavyksta ramiai išstovėti, labai pyksta ir bado savo adatėlėmis. Taigi ačiū joms, kad „Hurts“ vaikinai taip gerai atrodo!

Pagarba publikai ir susidomėjimas šalimi kurioje koncertuoja – privalomi

Pradėję koncertą nuo dramatiško pirmojo albumo kūrinio „Silver Lining“, „Hurts“ vyrukai nuoširdžiai pasveikino publiką: „Labas vakaras, Kaunas!“. Gan tradicinis ir praktiškai privalomas pasisveikinimas vietine kalba koncerto metu puikiai vystėsi, kai grupės vokalisto Theo Hutchcraft šiaurės Anglijos akcentu pagardinta lietuvių kalba žeriami komplimentai Kauno žmonėms ir merginoms, bei mėtomos į publiką baltos rožės (kurių jie pageidavo raideryje) varė ištikimiausias gerbėjas į euforiją. Bendravimas su publika buvo idealus.

Įpusėjus Europos turui, „Hurts“ į Kauną atvyko iš Minsko, ir atvežė puikų, net pagal vakarietiškus standartus, šou. Nemažai mūsų publikos kartais ciniškai pakomentuoja Rytų Europai skirtus didelių žvaigždūnų pasirodymus. Taip jau klostėsi, kad dažnokai iki mūsų atkeliauja ekonominės klasės šou: mažiau gyvų muzikantų, mažiau pritariančių dainininkių, mažiau mirksinčių lempučių, garso, energijos ir susidomėjimo sutinkančia publika.

Be to, iki visai neseniai iki mūsų atvažiuoja jau nuo didžiosios scenos nulipančios žvaigždės (arba jau seniai nulipusios, bet vėl prisikėlusios), kurių populiarumas Lietuvoje užsitęsia ilgiau nei kitur. Dėl to „Medūzos“ agentūrai spaudžiu dešinę, už drąsą pasikviečiant visiškai naują, dar tik sparčiai kylančią, vos kelių metų šviežumo pop grupę, su dar toli gražu neišblėsusiu entuziazmu, kurie atvykdami kruopščiai padaro savo namų darbus.

Tai „Hurts“ puikiai įrodė išlavinę daugiau nei reikėjo savo lietuvių kalbos žinias, pasidomėję kokia Lietuvos vėliava, ir išsitraukę trispalvę paskutinio kūrinio „Better Than Love“ kūrinio metu ir taip nukautavę ne tik didesnę publikos dalį sudariusias merginas, bet ir vaikinus, kurie nuoširdžiai skandavo „Ačiū! Ačiū!“ ir „Lietuva! Lietuva!“. Prieš pat koncertą Theo savo „Facebook“ ir „Twitter’yje“ dargi užsirašė „Žalgiris!“ ir įdėjo nuotrauką su arenos sale – vaikinai tikrai entuziastingai laukė kol kas didžiausio pasirodymo šitame ture.

Koncerto eiga iš arčiau

Tai tiek apie pavyzdingai atliktus „Hurts“ namų darbus, dabar daugiau apie patį koncertą. Buvo atlikti visi albumo „Happiness“ kūriniai, plius dar 4 dainos iš atskirai išleistų singlų „B“ pusės.

Pradėję nuo „Silver Lining“ ir pasisveikinę su publika, „Hurts“ tęsė su hitu „Wonderfull Life“, po to ėjo „Happiness“, „Blood Tears and Gold“. Per superdramatišką „Evelyn“ atlikimą, Theo, atrodė, ištaškys visus ant scenos bešėldamas su mikrofono stovu, kuris greičiausiai liko nebepataisomas. Toliau ėjo būgnininko improvizaciniu solo prasidėjęs „Sunday“, tuomet akustinis himnas „Verona“, kurį pradėjo baleto numeris, „Mother Nature“, „Unspoken“, ir kulminaciniu koncerto momentu tapęs „Devotion“, ir Kylie Minougue kūrinio koveris „Confide in Me“.

Kodėl kulminaciniu? Nes Devotion metu griežęs klasikinis styginis kvartetas (apie kurį atskirai parašysiu vėliau) „suskėlė“ tokį įspūdingą improvizacinį perėjimą prie Kylie „Confide“, kad daug kas plojo atsistoję, ir tikiu, šiurpuliukai prabėgo ne vienu kūnu.

Po tokios euforijos Adam trumpam pakeitė klavišinius į gitarą ir dviese atliko akustinį savo rožiniai romantiško „Affair“ variantą. Tada Theo papraše visų paslaugos – uždegti savo mobiliųjų ekranus ir pakėlus į viršų sutikti „Illuminated“. Salė tikrai atrodė įspūdingai, telefonai švietė iš visų kampų.

Toliau buvo atliktas vienas didžiausių hitų „Stay“, įspėdamas apie koncerto pabaigą. Publika šėlo, paleisti „Hurts“ nenorėjo. Vaikinams nulipus nuo scenos, publika plojo ir trypė taip stipriai ir taip ilgai (daugiau nei dvi minutes), kvietimas bisui ne tik netilo, bet vis garsėjo. Tiesą sakant, seniai negirdėjau tokio intensyvaus kvietimo atgal ant scenos. „Hurts“ grįžo dar dviem dainoms – baladei „The Water“ ir, žinoma, paskutiniam albumo neišdainuotam „Better Than Love“. Į publiką skriejo paskutinės baltos rožės, oro bučiniai, santūrūs komplimentai ir, galų gale, Theo išbučiuota trispalvė.

Labiausiai netikėta buvo lydėjusios grupės sudėtis: dvi universaliaus profilio šokėjos, pagal reikalą šokančios modernius, klipuose matytus šokius, ir lygiai taip pat preciziškai šokusios baletą. Merginos per 90 minučių pasirodymą persirengė ir persišukavo keturis kartus. Malonu buvo matyti ne perkarusius, o ganėtinai apkūnius, plieno tvirtumo šokėjų kūnus, tiksliai ir sinchroniškai atliekančius judesius.

Tarp pagalbinių muzikantų „Hurts“ talkino būgininkas, aštuoniomis gitaromis apsiginklavęs gitaristas, klavišininkas, ir, pats pačiausias pasirodymo perliukas – profesionalus klasikinis styginių kvartetas, susidedantis iš alto, violančelės ir dviejų smuikų. Tos pačios kvarteto merginos buvo ir pritariantys vokalai, viena jų smuiką keitė saksofonu, kita altą keitė arfa. Kartais arodydavo, kad groja visas orkestras. Nedaug grupių į turus vežasi tokį profesionalų sąstatą, o ypač į mūsų kraštus atvažiuojantys būtent šitą nuostabų elementą neretai paaukoja.

Tai pat tai yra nebūdinga tokioms naujoms grupėms, kaip „Hurts“, kurie nors ir pasiekę nemažai, dar tik išvažiavo į savo antrą turą, o patį pirmąjį per Europą. Žinoma, viskas sukosi aplink vokalistą Theo ir jo idealiai pop muzikai tinkantį falcetinį balsą ir tembrą. Jau daug apie juos rašyta ir lyginta su kitais pop grandais, bet tikrai beklausant buvo galima išgirsti dalelę „Depeche Mode“, „Aha“, „INXS“, „Queen“, George Michael, „Take That“, ir pan.

Žolė kitur nėra žalesnė: savam krašte pranašu nebūsi

„Hurts“ pačioje Anglijoje vertinami gan santūriai, jiems klijuojamos „per daug Europop“ stiliaus etiketės. Pradoksalu, bet visą pasaulį užkariavusios britų supergrupės kaip „Depeche Mode“, „Coldplay“, Chris de Burg, Phil Collins savo šalyje niekada nesusilaukė analogiško įvertinimo, nes pagal šalies politiką, net pagrindinis BBC1 radijas negroja senesnės nei 5 metų muzikos, taip užleisdama vietą naujoms, pasaulį pakeisti nekantraujančioms grupėms. Greičiausiai toks bus ir „Hurts“ likimas.

Šiuo metu jie populiariausi Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, ir, žinoma, Rytų Europoje bei Šiaurės šalyse. „Hurts“ viename iš savo interviu tipines grupės gerbėjas įvardino būtent Rytų Europos merginas ir moteris. Kritikai prognozuoja jiems didelę ateitį, vaikinai po truputį ruošia antrąjį albumą, kuris gerbėjų ir negerbėjų džiaugsmui ar liūdesiui žada kardinaliai skirtis nuo „Happiness“.

Galima ginčytis iki nukritimo, apie tai, ar „Hurts“ muzika gera ar ne, ar išliks, ar po metų niekas jų neprisimins. Esmė ir jų arkliukas šiame etape – jų požiūris į darbą ir detalių svarba. Viskas nuo jų stiliaus, video iki gyvo pasirodymo ir interviu alsuoja pedantišku, precizišku ir išblizgintu atlikimu, bet tuo pačiu „Hurts“ vaikinukai vis dar kuklūs, mandagūs, negalintys patikėti, kad pagaliau gyvena savo svajonėje, norintys padaryti geriau nei reikalaujama. „Hurts“ pasirodymas Kaune galėtų tapti vadovėlinis pavyzdys esantiems ir būsimiems atlikėjams.

Lina buvo išrinkta DELFI Piliečio reportere „Hurts“ koncerte Kaune. Norite tapti DELFI Piliečio reporteriais kituose renginiuose? Sekite mūsų „Facebook“ sienos naujienas!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)