-Kas ta naktinė žvalgyba?

- Naktinę žvalgybą galima apibūdinti įvairiai. Vieniems tai tiesiog naktinis orientacinis sportas. Kitiems – šachmatai su gyvais, alsuojančiais žmonėmis vietoj figūrų. Naktinę žvalgybą galima vadinti išlikimo simuliatoriumi.

- Išlikimo simuliatorius – kam tai reikalinga XXI amžiuje, kai pilna kompiuterinių išlikimo simuliatorių? Juk tam nereikia nė nuo kėdės pakilti...

- Kompiuteriniai žaidimai – kita tema. Ir taip sparčiai žengiama į virtualų pasaulį. Realųjį gyvenimą išstūmia virtualios simuliacijos. Naktinė žvalgyba – reali simuliacija. Neabejoju, kad dažnas žmogus nors kartą gyvenime yra pagalvojęs: „Ar aš gebėčiau pasislėpti, jei reikėtų slėptis? Ar aš galėčiau pabėgti, jei reikėtų bėgti?“ Naktinė žvalgyba leidžia pažinti savo išlikimo įgūdžius.

- Trim sakiniais apibūdinkite naktinę žvalgybą?

- Tai naktiniai-orientaciniai žaidimai, kuriuose siekiant pergalės keliami aiškūs tikslai: būti geresniems, būti gudresniems, būti tylesniems ir išlikti nepastebėtais priešininkų. Naktinė žvalgyba – atvira fantazijai sporto šaka. Pagrindinis principas: komandiniai išlikimo žaidimai naktį.

- Grįžkime prie simuliacijos. Vis dėlto, kam gali būti įdomūs tokie „išlikimo simuliatoriai“?

- Jie turėtų būti įdomūs kiekvienam iš mūsų. Štai įsivaizduokite situaciją: einate naktį namo ir jus ima persekioti agresyviai nusiteikę jaunuoliai. Šauktis pagalbos nėra ko. Reikia bėgti ir slėptis. O jei visa tai vyksta menkai pažįstamoje vietovėje? Ar žinotumėte kaip reikia slėptis, kaip reikia bėgti nekeliant triukšmo? Garantuoju, nežinote.

- Iš to ką pasakojate galima spręsti, kad naktinė žvalgyba – savotiška savigynos forma...

- Būtent. Savigyna – tai ne kovos menų demostravimas. Savigyna prasideda nuo taktikos – „kaip reikia elgtis, kad išvengtum nemalonumų?“ Naktinė žvalgyba padeda atsakyti į kitą savigynos klausimą – „kaip saugiai pasišalinti nuo agresorių?“

- Ko reikia norint išbandyti naktinę žvalgybą?

- Noro. Pačiai paprasčiausiai naktinės žvalgybos praktikai užtenka keturių žmonių grupelės ir kokios nors vietovės (pvz kolektyvinių sodų, miško, parko, kiemo, gatvės ar kt.). Taisykles galite rasti internete. Galite ir neieškoti – susikurti savas. Svarbiausia – nepažeisti jokių įstatymų. Naktinė žvalgyba – pilnamečių asmenų sportas. Taip pat negalima pažeisti kitų žmonių privačios teritorijos, drumsti aplinkinių ramybės. Naktinė žvalgyba – sportas. Ne chuliganizmas.

- Ar Lietuvoje yra kokių nors analogų naktinei žvalgybai?

- Jei žiūrėtumėm tik į pavadinimą – būtų galima pagalvoti, jog vadinamosios „naktynės“ panašios į naktinę žvalgybą. Nevisai. Naktinės žvalgybos tikslas – pergalė pergudraujant varžovus. „Naktynėse“ labiau akcentuotas greitis – įvykdyti tam tikras užduotis greičiau nei varžovai. Naktinėje žvalgyboje greitis nevaidina svarbaus vaidmens.

- Kodėl pats pasirinkote naktinę žvalgybą?

- Norėjau sužinoti savo išlikimo įgūdžius.

- Ar sužinojote?

- Tobulėju.