Dviratis ir aš išvykome 10 ryto traukiniu iš Sagunto miestelio netoli Valensijos kilome tolyn nuo Viduržemio jūros į kalnus. Apie pirmą valandą dienos jau buvome Teruel miestelyje, kuris yra kilometro aukštyje kalnuose. Išlipęs iš traukinio, nieko nelaukdamas pradėjau kelionę nes laukė ilgas kelias, t.y. atgal iki Sagunto.

Kelionės pradžia pasirodė varginanti, buvo birželis ir svilino tikrai kaitri vidudienio saulė, 35 laipsniai karščio vertė stipriai prakaituoti ir teko minti į kalną. Vėliau kelionė įgavo savo pagreitį, bet dėl karščio ir kalnuoto kelio jėgos seko pakankamai greitai, todėl nusprendžiau sustoti pietų. Kiek pasistiprinęs ir atsigavęs tęsiau kelionę.

Nuvažiavus apie 70 km prasidėjo ilgai laukta nuokalnė, tada net akyse pašviesėjo, net nemindamas galėjau skrieti kaip vėjas. Nuokalnė tęsiasi beveik iki pat Sagunto. Žinoma tenka ir paminti, bet didžiausią dalį tiesiog riedi nuo kalno.

Kadangi dviračių takas eina buvusiu geležinkeliu, yra tunelių, kai kurie labai ilgi, tunelio galo ilgai nesimato. Tuneliuose labai šalta, varva arba bėga vanduo ant galvos, ir visiška tamsa. Daugelyje tunelių, kai įvažiuoji, užsidega apšvietimo lempos, tada nors truputį matai, kur važiuoji, bet buvo ir tokių, kuriuose neužsidegė - tamsu, nors pirštu durk, tada ir važiuoti baisu ir sustoti baisu. Važiuot baisu, nes nežinai į ką gali atsitrenkti, taip pat būna daug pilnų vandens duobių, o absoliučioje tamsoje net ir lygsvarą sunku išlaikyti. Sustoti baisu, nes po kelionėje matytų gyvačių ir driežų nežinai „ant ko“ gali sustoti.

Tunelių tamsybė nublanksta prieš nepakartojamus aplinkos vaizdus, kurie lydi visą kelionę. Didelį įspūdį paliko senoviniai tiltai ir šiuolaikiniai vėjo malūnai. Dviračių tako danga beveik ideali, pats takas sužymėtas puikiai – nepasiklysi. Trasos pusiaukelėje yra šaltinis, kuriame galima pasipildyti vandens atsargas.

Nors beveik pusė trasos važiuojama į nuokalnę, trasa pareikalauja labai daug fizinių jėgų ir ištvermės. Tiems, kas tik mėgėjiškai pasivažinėja dviračiu, patarčiau šią trasą dalinti į dvi dienas, arba tiesiog trumpinti trasą ankščiau išlipant iš traukinio.

Mano nuvažiuota distancija - 167 km.
Kelionės laikas - 9 val.