Tikėjau, kad baigusi studijas dirbsiu savo mėgiamą darbą ir gausiu atlyginimą, už kurį įmanoma padoriai gyventi. Kaip sakoma: jei nori nedirbti visą gyvenimą - pasirink darbą, kuris tau patiktų.

Baigiamasis darbas buvo išgirtas Vilniaus miesto vyriausio architekto ir įvertintas 10 balų. Įsidarbinau pas vieną žinomiausių Lietuvos architektų ir buvau įsitikinusi, kad pagaliau po triūso dailės mokykloje ir studijų už darbą bus pasiūlytas padorus atlyginimas. Tačiau iš pat pradžių architekto atestacijos negaunama, tai galima pasiekti tik po dvejų metų darbo, o iki tol į rankas gauni 700 Lt.

Mano džiaugsmui, uždirbu labai daug... Taip ironiškai sako draugai, mat kiti dirba visą darbo dieną, registruoti pusei etato arba išvis nesiregistravę Darbo biržoje, gauna 400 - 500 Lt. Iš tiesų man patinka dirbti architekte, tačiau, kai kišenėje kiekvienai dienai lieka po 5 Lt, apie asmeninį gyvenimą nėra ką galvoti. Ar gali pavalgyti kavinėje, nueiti į kiną, pakeliauti - tokie klausimai net nekyla. Iš esmės net ir turintiems patirties architektams siūlomas 1500 Lt atlyginimas. O jei nesutinki - visuomet atsiras toks, kuris sutiks.

Kyla klausimas - kodėl? Todėl, kad Lietuvoje yra paruošiama per daug architektų, per daug statybininkų ir kitų sričių specialistų. Mano ateities perspektyvos - negaliu turėti savo buto, paskola neišduodama už tokias pajamas, negaliu turėti ir šeimos, nes ką gi galėčiau pasiūlyti sau ir dar savo vaikui už 5 Lt dienai.

Visiems abiturientams palinkėčiau ne tik pasiskaityti knygas, kur aprašomas architekto darbas, bet ir pabandyti paklausinėti ką tik įsidarbinusių studentų apie jų patirtį. Net jei dirbi mėgstamiausią darbą - juk nevalgęs mėnesį ilgai netversi.

3 architekto darbo pliusai:

1.Kūrybinis potencialas, dirbant žinomo architekto studijoje, yra tikrai įgyvendinamas.
2.Darbas nėra monotoniškas - projektavimas, pokalbiai su užsakovais, važiavimas į statybas.
3.Visada yra galimybės tobulėti, rengiami seminarai, išvykos ir pan.

3 architekto darbo minusai:

1.Architektai nėra turtingi. Nepažįstu nė vieno tokio. Pripažinimas ateina sulaukus 60 metų.
2.Gale savaitės mums skauda akis ir nugarą nuo sėdimo darbo.
3.Architekto darbe nėra apibrėžtumo. Brėžiniai taisomi iki paskutinės sekundės - tol, kol juos reiks priduoti, ir nesvarbu, kad tai neįeina į darbo valandas.

Šis rašinys yra konkurso „Penki mano profesijos privalumai ir penki trūkumai“ dalis. Norite dalyvauti konkurse? Sąlygas skaitykite čia!