„Ketvirtadienį, apie 12 val. dienos Palangos senojoje gimnazijoje buvo sušauktas skubus mokytojų pasitarimas. Jau po keliasdešimt minučių mokytojai savo klasėms pranešė, kad pamokos atšaukiamos iki pirmadienio, o mokiniai privalo skubiai palikti mokyklą. Ji bus ruošiama dezinfekcijai“, - pranešė DELFI skaitytoja.

Mokiniai buvo perspėti nepanikuoti, tačiau grįžus nusiprausti, kuo dažniau vėdinti patalpas bei nekontaktuoti su bendraamžiais dar keletą dienų.

Visi su vienuoliktoku bendravę mokiniai išvežti išsamesnei apžiūrai. Tuo tarpu kitiems, staiga blogai pasijutusiems moksleiviams, liepta tuoj pat kreiptis į medikus.

Tai, kad vienuoliktokas paguldytas į ligoninę dėl infekcijos DELFI patvirtino ir Palangos senosios gimnazijos direktorius Algirdas Karačionka.

„Taip, tai yra infekcinė liga, jis yra infekcinėje ligoninėje, tai tikriausiai yra tas, ką Jūs pasakėte (meningokokinė infekcija - DELFI). O mes darome tai, ką turime daryti. Sveikatos specialistai išaiškino, ką turi daryti mokiniai, šeimos gydytoja, paaiškino, kokie tai yra požymiai tos ligos, nes jie turi žinoti. Šiuo metu pamokos nevyksta, rinksimės pirmadienį. Matote, visi turi nueiti pas daktarus, nemažai jų yra bendravę su tuo vaikinuku, jie negali tuo pat metu sėdėti pamokoje ir būti pas daktarą“, - sakė A. Karačionka.

Kaip pranešė Klaipėdos universitetinė ligoninė, buvo nustatyta, kad artimą sąlytį su ligoniu turėjo daugiau nei 60 žmonių, kurie yra nukreipti į asmens sveikatos priežiūros įstaigas dėl profilaktikos priemonių taikymo. Organizuojamos ir atliekamos priešepideminės priemonės: patalpų drėgnas valymas, vėdinimas, sąlytį turėjusių asmenų medicininis stebėjimas.

Klaipėdos apskrityje per paskutiniuosius penkerius metus kasmet užregistruojami 3-8 meningokokinės infekcijos atvejai.

Kas yra meningokokinė infekcija?

Meningokokinė infekcija yra užkrečiamoji liga. Meningokokas yra labai neatsparus. Greitai žūva nuo išdžiūvimo, šalčio ir aukštesnės temperatūros, todėl infekcija neplinta per aplinkos daiktus. Ligonis pradėjus gydymą antibakteriniais preparatais po 24 val. tampa nepavojingas (neplatina sukėlėjo).

Susirgimai meningokokine infekcija dažnesni šaltuoju metų laiku: pavasario, rudens, žiemos sezonu. Šia liga gali sirgti visi. Dažniausiai serga ikimokyklinio amžiaus (3 mėn. – 5 metų) vaikai.

Infekcijos šaltinis yra sveiki meningokokų nešiotojai (jie ypač pavojingi) ir ligoniai, sergantys bet kuria meninkokokinės infekcijos forma. Meningokokas paprastai aptinkamas žmogaus nosies ir nosiaryklės gleivinėje.

Plitimo kelias – oro lašelinis, tačiau galima užsikrėsti ir artimai bendraujant (bučiuojantis, kosint, čiaudint, kai šalia yra ligonis ar sukėlėjo nešiotojas), įtakos plisti turi prastos, ankštos, blogai vėdinamos patalpos, riziką susirgti didina ir sergamumas kitomis ūminėmis ar lėtinėmis infekcijomis.

Ligos pradžia yra ūmi: pakyla temperatūra, atsiranda stiprūs galvos skausmai, pykinimas, vėmimas, sąmonės sutrikimas, traukuliai, odos bėrimai. Labai pavojinga gyvybei yra žaibinė ligos forma, kai sukėlėjas išplinta po visą organizmą, liga vystosi labai greitai ir dažnai baigiasi mirtimi net ir gydant ligonį.

Siekiant apsaugoti nuo užsikrėtimo ir nutraukti infekcijos plitimą, meningokokinės infekcijos židiniuose, artimą sąlytį su sergančiuoju turėjusiems asmenims (šeimos nariams, gyvenantiems ir miegantiems toje pačioje patalpoje, klasės ir suolo draugams, artimai bendraujantiems vaikams) rekomenduojama chemoprofilaktika - gydymas antibiotikais. Padeda apsisaugoti ir imuniteto stiprinimas, grūdinimasis, subalansuota ir pilnavertė mityba, patalpų vėdinimas, buvimas gryname ore.

Atšaukiami renginiai

Dėl gimnazisto ligos buvo atšaukti Vietos savivaldos dienai skirti renginiai.

Pirmadienį, spalio 10 d., minint Vietos savivaldos dieną, Senojoje gimnazijoje buvo numatyta renginių: Palangos vadovai gimnazistams turėjo vesti pamoką apie savivaldą, po pietų, nuo 15 val., gimnazistai turėjo ateiti į Savivaldybės administraciją bei dvi valandas padirbėti miesto vadovų bei administracijos skyrių vedėjų darbo vietose. Šie renginiai atšaukiami.

DELFI primena, kad prieš kelias dienas nuo infekcijos mirė Vilniaus Jono Basanavičiaus gimnazijos mokinys. Anot Užkrečiamų ligų kontrolės ir AIDS centro specialistų, paaugliui įtariama meningokoko infekcija. Paimtų mėginių atsakymų sulaukiama po 2 dienų.

Dėkojame DELFI skaitytojai už informaciją!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją