Mokinio prekių krepšelis nepasikeitė: kuprinė, sąsiuviniai, pieštukai, rašikliai, guašas ir t.t., tačiau kainos, nors ir nežymiai, bet kito. O jei šeimoje yra du ar trys vaikai? – tuomet išlaidos tik padidėja.

Padaugėjo prašymų paramai gauti

Sunkmetis diktuoja savo sąlygas ir šiemet Marijampolės Socialinių reikalų departamentas liepos 1-28 dienomis sulaukė 599 prašymų skirtų mokinio paramai gauti. 2010 metais šiuo laikotarpiu buvo sulaukta 364 prašymų. Panaši situacija ir kituose Lietuvos miestuose, kai prašymų skaičius šoktelėjo beveik dvigubai. Nedarbas šalyje ir situacija, kai vienas iš tėvų yra bedarbis bei gauna išmokas iš valstybės, jau tapo kasdienybe, todėl nenuostabu, jog auginant daugiau nei vieną vaiką tenka kreiptis į valstybę paramos.

Nemokamo maitinimo ir paramą mokinio reikmėms įsigyti, vadovaujantis 2008 metais priimtu Lietuvos Respublikos Socialinės paramos mokiniams įstatymu, gali gauti asmenys, kurių pajamos vienam šeimos nariui yra mežesnės nei 1,5 valstybės remiamų pajamų (525 Lt).

Žmonės linkę padėti

Visuomenės nuomonės tyrimų duomenimis, lietuviai net ir sunkmečiu linkę aukoti, tiesa, ekspertai pastebi, jog dažniau aukojamos ne konkrečios pinigų sumos ar skambinama trumpaisiais numeriais, žmonės linkę duoti tai, ko turi daugiau arba patys padėti.

Artėjanti Rugsėjo 1-oji jau trečią kartą paskatino savanorius susiburti į akciją „Aš būsiu pirmūnas“. Kaip teigia „Neribotų galimybių fondo“ atstovas Ramūnas Burokas: „Mes suprantame, jog valstybė negali visiems skirti paramos, o vaikų, kurie išties nori mokytis ir nori jaustis gerai mokykloje daug. Todėl akcijos metu mes prašome žmonių, kad nupirktų pieštukų, trintukų, sąsiuvinių ir kitų mokyklai skirtų reikmenų. Praeiviams tai tik dėžutė su vandeniniais dažais, o vaikas mokykloje su jais galbūt nupieš savo svajonę ir ją įgyvendins“.

Mokyklose dirbantys psichologai pastebi, jog mokiniai, kurie neišsiskiria iš kitų dėl materialinės padėties ir jaučiasi lygūs, pasiekia panašių rezultatų. Taigi teiginys, jog asocialių šeimų vaikai linkę nesimokyti, yra išdalies klaidingas. Dažnai vaikas pradinėse klasėse linkęs bėgti iš pamokų ar tiesiog ignoruoti mokytojo žodžius, nes neturi galimybės atsinešti reikiamų priemonių skirtų pamokoms ir jaučiasi nepilnavertis lyginant su klasės draugais.

2010 metais per akciją „Aš būsiu pirmūnas“ buvo surinkta mokyklinių prekių už daugiau nei 20 tūkst. litų, kurios išdalintos Marijampolės savivaldybėje gyvenančioms socialiai remtinoms ir daugiavaikėms šeimoms. Šiemet organizatoriai tikisi, jog prisidės dar daugiau geros valios žmonių ir padės vaikams tapti pirmūnais.