DELFI skaitytojas Tomas prieš kelias dienas pastebėjo ir pranešė DELFI, kad Vilniuje, Saulėtekyje, netoli VGTU bendrabučių, prie pat kelio įsikūrė du žmonės.

„Anksčiau šie glaudėsi apgriuvusiame pastate, sklype prie kelio, tačiau šiuo metu šiame sklype vyksta statybų darbai, todėl pastatas yra sulygintas su žeme. O tie žmonės su visais savo daiktais taip ir liko gatvėje“, - pasakojo Tomas.

Kaip DELFI pavyko išsiaiškinti, sklypas šiuo metu priklauso priklauso - UAB „Baltisches Haus“, o jame greitai bus pastatytas prekybos centras.

Nuvykus į sklypą, dėmesį patraukė netoli jo stovintis garažas, prie kurio gulėjo butelių krūva. Teritorijoje darbavosi maždaug penkiasdešimties metų moteris - ruošė pietus. Kaip paaiškėjo vėliau - ši moteris, vardu Regina, su draugu glaudžiasi garaže. Anksčiau ji gyveno sklype buvusiame šiltnamyje, o dabar, kai prasidėjo statybų darbai, išsikraustė į garažą.

„Visą žiemą gyvenome šiltnamyje. Visko buvo - ir vaikai akmenimis užmėtydavo. Aš pati esu iš Trakų rajono. Anksčiau su draugu gyvenome bute, bet vėliau nebeužteko resursų jo išlaikyti, todėl išsikraustėme į kitą namą. Tačiau ten mus užpuolė kažkokie vyrai, turbūt narkomanai, todėl galiausiai atėjome gyventi į šiltnamį“, - pasakoja Regina.

Ji sako, kad Vilniuje giminių neturi, tačiau kituose miestuose gyvena jos trys dukros ir sūnus. Panašu, kad visi jie apie motinos padėtį nežino, mat Regina paprašė jos nefotografuoti, sakė nenorinti, kad vaikai ją pamatytų. Ji teigia, kad dukrų ir sūnaus pagalbos neprašo, mat dar pati gali susitvarkyti.

„O kam prašyti? Mano visi vaikai geri, yra ir anūkė jau. Ir žentas labai geras. Bet kol pati paeinu ir galiu kažką daryti, tol ir nesiprašau pas nieką“, - sako ji.

Tačiau apie save vis dažniau primena Reginos koja. Moteris skundėsi, kad prieš keletą metų lūžusios kojos skausmas keičiantis orams vis paūmėja.

Pajamos - iš butelių rinkimo

Paklausta, ar virtuvėlė - tai visi jos daiktai - moteris džiaugsmingai atsakė, kad daiktų yra ir garaže. Viduje iš tiesų buvo kiek daugiau daiktų - čiužiniai, vonelė ir kiti daiktai, sudėti į maišelius. Apsižvalgius aplink matyti, kad pora turi ne tik būtinų prekių - ant prausyklės guli ir skutimosi peiliukai, nupirkti maisto produktai nėra patys pigiausi.

„Jeigu kraustomės, mes visada viską susirenkame po savęs. Tikrai niekada nepaliekame šiukšlių. Net jeigu iš čia išsikraustysime, tai ir butelius susirinksime“, - sako ji.

Regina pasakoja, kad jos draugas dirba, o ši jam padeda - abu renka butelius. „Už vieną „bambalį“ gauname po 3 centus. Draugas renka, o aš padedu. Per mėnesį susidaro kokie 200 Lt“, - pasakoja ji.

Pasak jos, jiedu su draugu prausiasi netoliese esančiame sporto komplekse, kur dirba jos draugė. Iš ten taip pat pasiima ir gėlo vandens.

Regina su draugu garaže gyvena jau kelias dienas, nuo to laiko, kai sklype prasidėjo statybos, tačiau garažo šeimininkas kol kas nebuvo prisistatęs.

Nusivylusi valstybinėmis institucijomis

Pamačius, kaip gyvena šie žmonės, kyla natūralus klausimas: argi valstybinės institucijos nieko negali padaryti? Tačiau prakalbus apie valstybines įstaigas, moteris supyksta ir griežtai atrėžia: „O ką jie padės?“

Regina pasakoja, kad anksčiau kreipėsi į Trakų miesto savivaldybę dėl socialinio būsto, tačiau jai buvo pasakyta, kad jį galės gauti ne greičiau kaip po trejų metų.

Regina nesikreipė ir į Darbo biržą. „Man labai brangu vien iki jos nuvažiuoti. O ką jie man gali padėti? Metai nebe tie. Visą gyvenimą dirbau, buvau ir bufeto vedėja, ir pardavėja, o dabar? Dabar jauni žmonės darbo neturi... O ką jie man duos? Nedidelę pašalpą nebent“, - sako Regina.

Moteris pasakojo, kad šalia stovinčiame apgriuvusiame pastate gyvena 23 metų vaikinas. „Jis net telefono liniją čia įsivedęs. Gyvena sau, dar visai jaunas žmogus“, - sako ji. Tačiau DELFI apsilankymo metu jaunuolio pastate nebuvo.

„Jeigu eitumėte ten toliau į mišką, rastumėte dar daugiau tokių žmonių. Jiems tai blogiau, nes jie net pastogės neturi. Ypač blogai, kai lyti pradeda“, - pasakoja Regina.

Moteris prasitarė, kad šiuo metu bando ieškotis buto - dar vieną žiemą gyventi lauke jai nesinorėtų. Tačiau paieškos kol kas bevaisės - pigių butų siūloma mažai, o Reginos ir draugo pajamos, akivaizdu, brangesnio buto išsinuomoti neleidžia.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)