Ne pirmus metus muzikos gerbėjus viliojantis solidžiu atlikėjų sąrašu (festivalyje jau yra pasirodę Muse, Scissor Sisters, Moby, Travis, Peter Doherty ir kt.). „Positivus“ šiemet ir vėl rado kuo patraukti – Editors, Mark Ronson, James, „Youtube“ padangės „žvaigždės“ OK GO, Hurts, Royksopp ir dar daug kitų – tarp jų ir Lietuvos atlikėjų desantas – Alina Orlova, „Brassbastardz“, „Colours Of Bubbles“, Vidis & Mario Feat Jazzu, Renegades of Bump pasirodė ant scenos! Manau, neverta išsiplėsti pasakojant šio festivalio, vykstančio jau penktus metus, istoriją, tad tiesiai prie įspūdžių!

Salacgrivą pasiekėme vėlų penktadienio vakarą ir didžiam savo nusivylimui nespėjome į pagrindinius pasirodymus. Palapinių miestelyje aidint Hurts „Iliuminated“ dainos akordams, paskubomis pasišviesdami prožektoriais, rentėme būstą.

Darbas iš tiesų tapo spartesnis (klausimas, ar kokybiškesnis), kuomet buvome apdovanoti naktiniu dušu – pasipylė lietus. Visgi, nuotaikos tokios smulkmenos sugadinti negali – tik jau ne „Positivus“! Šiame festivalyje apsilankėme pirmą kartą, tad naktis ir lietus nenumaldė smalsumo – patraukėme tyrinėti muzikiniais garsais persmelktos erdvės.

Hurts ir Editors traukinys jau buvo nuvažiavęs, visgi, pasirodymų 2 val. nakties netrūko – Garnier Fructis Nature scena siūbavo reggae ritmu (FOTU), žingsniuojant link paplūdimio, akį traukė garsioji festivalio hamakų zona, kurios nuotraukos jau tapo „Positivus“ vizitine kortele.

Jaukiai siūbuojančius, įvairiaspalvių lempučių nušviestus hamakus palikome už nugaros – kojos vedė į paplūdimį. Čia taip pat netrūko muzikos – naktinis gyvenimas virė. Linksmai nuteikė kontrastai – lyg iš Malibu atkeliavusi bambukinė trobelė (kokteilių zona) ir tarsi iš kaimo laukų paimtas atributas – šieno rutulių piramidė. Pirmas vakaras festivalyje truko iki paryčių – vien klaidžiojimo ir nardymo naujuose muzikos garsuose buvo apstu.

Veiksmas prasidėjo šeštadienio rytą. Žinoma, kai kam jis prasidėjo, kai kam įpusėjo, o dar tretiems ir baigėsi – galima buvo įsigyti bilietus vienai arba dviems festivalio dienoms. Ryte pastebėjome, kad palapinių miestelyje atsirado daugiau erdvės, kadangi dalis laikinųjų kaimynų patraukė namo.

Kalbant apie palapinių miestelį, čia – jau kita Respublika. Žmonių gali sutikti bet kuriuo paros metu – kas valgo, kas geria, o kas atsigabenę savo aparatūrą ignoruoja iš festivalio erdvės sklindančius garsus ir taip ši zona tampa tikra muzikos garsų kakofonija. Tereikia pasitelkti fantaziją – sėdėdamas palapinėje girdi muziką iš šešių pagrindinių „Positivus“ scenų ir dar 15 melodijų iš aplinkinių palapinių (neskaičiuojant kaimynų, futbolo fanų, kurie 24 val. per parą neleido užmiršti UEFA čempionų lygos himno melodijos)! Tačiau, aš to tikrai nevadinu trūkumu, aš tai pavadinčiau festivalio aura.

Visgi, įdomesnės veiklos buvo galima rasti festivalio zonoje – aibė neįprastų žaidimų, poilsio erdvių, kino zona, live improvizacijos ir kitos pramogos neleido snausti. Žadino ne tik pramogos, bet ir viso festivalio metu dalyvius maudęs lietus. Guminiai batai ir neperšlampamas apsiaustas – naudingiausi festivalio aksesuarai. Pašėlusiai trypti šalia scenos lietaus dušas visai netrukdė.

Kalbai pasukus link šėlionių, šią apžvalgą sukonkretinsiu – o kaip gi muzikiniai pasirodymai? Daugiausiai trypiau grojant Mark Ronson, James ir Röyksopp, melancholiškai lingavau pagal Ewert and the Two Dragons, taigi, apie šį džiaugsmą papasakosiu išsamiau.

Mark Ronson & The Business Intl.

Šis britų prodiuseris ir DJ, 2008 – aisiais gavęs BRIT Awards geriausio artisto apdovanojimą, nebuvo mano top sąraše, bet prieš pagrindinius vakaro herojus apšildė, iš tiesų, neblogai. Turint mintyje, kad jis dirba su tokiomis įžymybėmis, kaip Amy Winehouse, Lily Allen, Adele, Roby Williams ir kt., nieko keisto, kad minią išjudino visiems gerai žinomi hitai: „Valerie“, „Bang Bang Bang“ ir kt.

James

Lyriškas, dėmesio išsiilgusio atlikėjo pasirodymas. Auč, buvo gerai, bet nuoširdžiai kalbant šou pasirodė ganėtinai per ilgas. Gerą įspūdį paliko James bendravimas su publika – net kelis kartus ant scenos lipo arčiausiai buvę gerbėjai ir linksminosi kartu su atlikėju.

Iš tiesų publiką toks elgesys „užkūrė“, matėsi, jog James siekė sukurti bendrą pasilinksmino erdvę ir tuo mėgavosi. Kūrinys „Sit Down“ buvo pasirodymo vinis, kuomet lietui pliaupiant tūkstantinė minia sutartinai sutūpė/susėdo/suklaupė ant žemės ir dainuodami mojavo mobiliasiais telefonais. James visiems dėkojo ir sakė tokio atsako į šią dainą nematęs jau 12 metų. Nuoširdus pasirodymas!

Röyksopp

Įspūdingiausias pasirodymas – šou! Šviesos efektai, atlikėjų kostiumai (Röyksopp pasirodė apsivilkę mistiniais gyvūnų kostiumais) sukūrė itin gerą įspūdį. Nors, vokalo ir švaraus kūrinių skambesio galbūt pritrūko, tačiau vizualūs efektai atpirko nemažai trūkumų. Gražus pasirodymas su puikiu finalu – tikrai verta pamatytiir išgirsti!

Ewert and the Two Dragons

Kokybišką muziką atliekantys estai. Ewert and the Two Dragons paliko gerą įspūdį. Jų atliekamas acoustic indie - rock’as tikrai nenusileidžia garsesniems konkurentams. Gerų emocijų ir melancholiškų pamąstymų grojant estams buvo daug. Peržiūrų skaičių grupės „Youtube“ puslapyje po šio festivalio padidinau.

Išvados: festivalį vertinu pozityviai! Gera vieta, kokybiška muzika ir didelis pasirinkimas. Trūkumai: ne itin jaukus palapinių miestelis, dušuose pasibaigęs vanduo, vidurvasarį neprognozuojamas oras, bet kaip sako liaudies išmintis „nėra blogo oro, yra tik prasta apranga“.

„Positivus“ į vasaros festivalių racioną įtrauktas!

--
Dalinkitės įspūdžiais iš festivalių ir laimėkite „festivaliuotojo“ rinkinį!