Žalgirio mūšis, vykęs 1410 metais, yra vienos žymiausių viduramžių Europos kautynių ir vienas svarbiausių Lietuvos–Lenkijos istorijos įvykių. Mūšis be abejonių paliko pėdsakus įvairių tautų istorinėje atmintyje ir išliko tiek pat paveikus šiandieninei visuomenei. Dailininkai drobėse reiškia savitą požiūrį į šį įvykį, atskleidžia individualų santykį su istorine medžiaga, įtaigiai vaizduoja išgyvenimus ir skirtingai kontempliuoja su Žalgirio mūšio dvasia. Tokio santykio savitumas – įvairūs kompoziciniai, faktūriniai, spalviniai sprendimai, paveikūs bet kokio skonio ar išsilavinimo žiūrovui. Parodoje matome vaizduojamas atpažįstamas istorines mūšio asmenybes, valstybių kariuomenių simbolius, ženklus ir mūšio scenas. Eksponuojamų tapybos darbų tematika, net ir toli nuo Varmijos Mozūrų žemės, čia, Raudondvario pilies erdvėse, sukuria paveikią aurą.

Įvairių tautų dailininkams pajausti ir išgyventi Žalgirio mūšio dvasią padėjo tai, jog plenerai jau trečią kartą rengiami vietovėse, kur XV amžiuje vyko pergalingos kautynės prieš galingąjį Kryžiuočių ordiną. Jacek Protas, Varmijos Mozūrų vaivadijos administracijos viršininkas, yra „Grunwald-art“ plenerų sumanytojas ir globėjas. Jis sako: „Žalgirio mūšio atminimas sukūrė naują, meninį ryšį, kuris mūšio lauką pavertė bendros kūrybos erdve. Žalgiris – ypatinga mūsų tautas siejanti vieta, vienas drauge pasiektos pergalės simbolis. Tai puiki proga toliau plėtoti dialogą.“ Kūryba sujungė ne tik mūšyje laimėjusių tautų, bet ir pralaimėjusiosios dailininkus, todėl pleneruose sukurti tapybos darbai buvo eksponuoti ne tik Olštyne, Briuselyje, Karaliaučiuje, bet ir Berlyne.

Paroda į Raudondvario pilies dvaro rūmus atkeliavo dėka kryptingo Raudondvario dvaro Menų inkubatoriaus bendradarbiavimo su Lietuvos dailininkų sąjungos Kauno skyriumi. Tapytojas Gintautas Vaičys ir dailininkė iš Olštyno Eva Pohlke, atvėrė galimybes plėtoti tarptautinį dialogą su Olštyno menininkais ir Varmijos Mozūrų valdžia. Šie abu dailininkai yra „Grunwald-art“ tarptautinių plenerų dalyviai. Jų darbus galima išvysti ir parodoje Raudondvaryje. Simboliška, jog lietuviškas šaknis turintis J. Protas, Raudondvario pilyje, parodos atidarymo metu, perdavė 2013 metų plenero „Grunwald-art“ kuratoriaus teises dailininkui G. Vaičiui.

1990 metais Kauno rajone, prie autostrados Kaunas-Klaipėda, buvo įkurtas Žalgirio pergalės parkas, todėl tikėtina, jog šie plenerai ateityje vyks ir Kauno rajone.

Tarptautinė paroda ŽALGIRIS–GRUNWALD Raudondvario pilies dvaro rūmuose lankoma antradienį – šeštadienį nuo 11 iki 17 val. nemokamai. Sekmadienį ir pirmadienį išeiginės. Paroda veiks iki rugsėjo 30 dienos.

Autorius yra Raudondvario dvaro direktoriaus pavaduotojas-Menų inkubatoriaus vedėjas