Dauguma stebisi. „Kaip šeimininkai galėjo išmesti TOKĮ gyvūną?“ „Jei ne meilė, tai bent pinigai turėjo sulaikyti nuo tokio poelgio...“. „Geriau galėjo parduoti...“ Tokius komentarus tenka girdėti beglobiais gyvūnais besirūpinančioms įstaigoms.

Deja, dauguma retų veislių reikalauja specifinės priežiūros. Tokius gyvūnus sunku ne tik įsigyti, bet ir auginti. Ypatinga kailio tekstūra, nuolat ašarojančios akys, silpni sąnariai, sudėtingas charakteris - tik dalis ydų, kurias gali turėti „egzotiškasis“ augintinis. Deja, ne kiekvienas prieš įsigydamas retos veislės gyvūną pasvarsto, kiek jėgų, laiko ir pinigų gali kainuoti jo priežiūra. To pasekmė - dar vienas gatvėmis valkataujantis gyvūnas.

Gyvūnų globėjų asociacija šiuo metu savo globos namuose turi keletą retų veislių gyvūnų. Vienas jų yra vokiečių dogo veislės kalaitė. Ji dar visai jauna - vos pustrečių metų, o jai jau teko patirti, ką reiškia žiaurus elgesys ir gyvenimas gatvėje. Patelė rasta valkataujanti po Pravieniškų seniūniją. Greičiausiai ją ten atvežė ir tiesiog išmetė patys savininkai. Žmonės neretai taip elgiasi, tikėdami, kad gyvūną priglaus ar bent pašers geri kaimo žmonės. Deja, į Gyvūnų globėjų asociacijos globą vokiečių dogė pateko būdama itin prastos būklės - visiškai išsekusi ir sulysusi - kalaitė tesveria 29 kg, o turėtų sverti bene dvigubai tiek.  

Gyvūnų globėjų asociacijos nariai dar puikiai prisimena ir neseną atvejį, kai į prieglaudą pateko senas Jorkšyro terjeras. Matyt, kad gyvūnėlis buvo išmestas į gatvę, nes turėjo sveikatos problemų, prarado savo prekinę išvaizdą. Šis šunelis viena akimi nematė, buvo bailokas, senas, todėl šeimininkams pasidarė nereikalingas. Keista, bet prieglaudoje jis ilgai neužsibuvo - juo susidomėjo ir nusprendė priglausti geri žmonės. Taigi tai, kame vieni mato tik seną, nepatrauklų, neprestižinį gyvūną, kiti randa nuostabų augintinį.

Gyvūnų globos namuose teko pabuvoti ir Biglių veislės patelei. Jauna, draugiška, graži, tačiau vis tiek išmesta miške. Net ir jauni, veisliniai gyvūnai negali būti tikri, kad vieną dieną mylimi šeimininkai neišmes jų į gatvę.

Benamio lemties neišvengia ir veislinės, net ir itin retos katės. Dar vasarą, liepos mėnesį, į Gyvūnų globėjų asociaciją pateko penkerių metų egzotinis katinas, turintis ypatingą kailio spalvą - colourpoint su raudonomis atžymomis. Toks kailis buvo retenybė net ir prieš 10-12 metų, kuomet egzotų veislės katės Lietuvoje buvo itin populiarios.

Reta veislė, kilminga istorija, didelė kaina - niekas negarantuoja, kad gyvūnas vieną dieną netaps benamiu.Ypač tada, kai gyvūną  renkamasi tik dėl jo retos, ypatingos veislės ir visai neatsižvelgiama į tos veislės charakteristiką, priežiūros ypatybes.

Gyvūnų globėjų asociacija siūlo Jums rinktis tokį gyvūną, kurio būdas atitiktų Jūsų gyvenimo stilių, Jūsų paties charakterį. Atsižvelkite ir į tai, kiek lėšų, laiko ir dėmesio galėsite skirti augintiniui. Apsvarstykite, ar galėsite rūpintis gyvūnu net tada, kai jis susirgs, pasens, taps ne toks savarankiškas. Svarbiausia yra suvokti, kad gyvūnas yra ne žaislas ir ne daiktas, kuriam atsibodus jį galima tiesiog išmesti.