Jame teikiamos socialinio darbuotojo, psichologo, teisininko, specialisto įsidarbinimo ir verslo klausimais konsultacijos, skirtos užsieniečiams iš trečiųjų šalių.

Vidutiniškai per mėnesį suteikiama apie 200 tikslinių specialistų konsultacijų. Svarbu akcentuoti tai, jog taip pat įgyvendinama Big brothers Big sisters programa, kuri paremta savanorišku Lietuvos piliečių darbu.

Nuo centro PLIUS įsteigimo pradžios šioje programoje dalyvavo 15 savanorių – lietuvių ir 35 piliečiai iš trečiųjų šalių. Šios programos tikslas – praleisti laiką kartu su savanoriu mentoriumi siekiant, kad užsieniečiai, atvykę į Lietuvą, įgytų pasitikėjimo mūsų visuomene, naujų socialinių įgūdžių ir plėtotų socialines, tarpkultūrines kompetencijas, todėl užsieniečiams sudaromos galimybės naudotis viešų paslaugų prieinamumu. Įgyvendinant šią programą, centre PLIUS siekiama vystyti ir plėtoti savanoriško darbo iniciatyvas, todėl aktualu apžvelgti savanorių vykdomas veiklas.

Centre PLIUS nuolatos vyksta Arvydo Pakalkos tapybos darbų paroda, kuri atskleidžia įvairių Lietuvos vietovių idilę, atveria galimybes užsieniečiams pamatyti ir pažinti Lietuvą menininko akimis. Vasaros metu buvo organizuojamos edukacinės ekskursijos Vilniaus mieste: Užupio Respublikoje, Senamiestyje. Svarbu paminėti ir tai, jog rugpjūčio - rugsėjo mėnesiais centre PLIUS savanoriavo Tolerantiško jaunimo asociacijos valdybos pirmininkas Artūras Rudomanskis, kuris padėjo įsteigti Vilniaus Afrikos bendruomenę, kuri šiuo metu vienija apie trisdešimt afriekiečių ir jų šeimos narių. Šiuo metu centre savanoriauja Lina, Kazimieras, Igoris, kurie moko užsieniečius lietuvių kalbos.

Aktyvi Lietuvos menininkė Margarita organizuoja užsieniečių vaikų užimtumą, ugdo jų meninius gebėjimus tuo metu, kai jų tėvai mokosi lietuvių kalbos. Taip pat centre savanorystės praktiką atlieka Mykolo Romerio universiteto socialinio darbo studijų programos studentai, kurie padeda užsieniečiams spręsti jų socialines problemas ir organizuoti sociokultūrinius, edukacinius renginius.

Dėl savanoriškų iniciatyvų centre PLIUS besilankantiems užsieniečiams iš trečiųjų šalių sudaromos galimybės pažinti Lietuvos kultūrą, istoriją, mokytis lietuvių kalbos netradiciniais mokymosi būdais (pavyzdžiui, taikant vaidmenų žaidimus, organizuojant mokymosi procesą kasdieninio gyvenimo aplinkose: parke, parduotuvėje, kavinėje) ir tokiu būdu realizuojamas savivaldus ir savaiminis mokymasis. Šio mokymosi proceso metu užsieniečiai ir atskiros jų grupės įgyja žinių, praktinių įgūdžių, nukreiptų į problemų, atsirandančių įvairiuose gyvenimo kontekstuose, sprendimą.

Centre vykdomos savanoriškos iniciatyvos sudaro prielaidas pamatyti užsieniečių arba jų grupių individualius ir specialiuosius poreikius, konstruojamus naujus socialinius santykius, socialinės, teisinės, psichologinės pagalbos resursus, udymosi galimybių kontekstą. Centre vykdomos savonoriškos veiklos prisideda prie bendruomenės sutelkties, todėl centrui PLIUS gali būti suteiktas bendruomeninės organizacijos statusas.

Centro PLIUS vadovės teigimu, ši funkcionuojanti bendruomeninė organizacija gali būti traktuojama kaip atskirų asmenų arba socialinių grupių sambūvis apibrėžtoje geografinėje teritorijoje, palaikant tarpasmeninius ryšius, kurių pagrindą sudaro bendro identiteto pripažinimas, bendruomeniškumo jausmo suvokimas ir raiška, puoselėjant bendras vertybes, įgyvendinant bendrus tikslus, sprendžiant pavienių užsieniečių arba jų grupių problemas įvairiuose pagalbos lygmenyse.

Pabaigoje, norėtųsi akcentuoti, jog savanorystė mums visiems atveria naujas saviraiškos galimybes. Ji yra svarbi, nes jos dėka užsieniečiams teikiamos įvairios viešosios paslaugos, skatinamas abipusis integracijos procesas, kurio metu ugdomas pasitikėjimas tarp užsieniečių ir Lietuvos visuomenės narių, atsiranda galimybės bendruomenės sutelkties ir plėtros galimybėms, ugdomi aktyvūs piliečiai ir aktyvios bendruomenės. Vadinasi, savanorystė yra naudinga ne tik užsieniečiams, bet ir Lietuvos piliečiams.

Savanorės Linos teigimu, verta nors kruopelytę laiko paskirti savanorystei, kuri plečia akiratį, ugdo sąmoningumą, padeda realizuoti save ir prisideda prie aplinkinių gerovės kūrimo. Pats priklausymas savanorių bendruomenei suteikia jaukumo ir bendrumo jausmą, ten norisi sugrįžti vėl ir vėl, norisi, jog savanorystė visad būtų žmogaus gyvenimo dalis.

Lina nusprendė savanoriauti Centre PLIUS dėl tarptautinės atmosferos ir galimybės save išbandyti mokytojos amplua. Ji tiki, jog ne tik mokys kitus, bet daug išmoks ir pati.

Pusę metų savanoriavusi Centre PLIUS Živilė dalinasi savo įgyta savanorystės patirtimi:

„Iš tiesų, nors studijavau komunikaciją, širdyje visada buvau filologė ir jaučiau didelį norą mokytis ir mokyti kalbų. Kai pamačiau centriuko skelbimą socialinio tinklo puslapyje, pagalvojau, kad čia - mano galimybė realizuoti save ir kažką gero duoti kitiems. Buvo labai smagu jausti kitų susidomėjimą mano gimtąja kalba, padėti jiems atrasti jos grožį, paslaptis, sunkumus. Pats maloniausias dalykas - matyti besimokančiųjų progresą, kaip jie vis daugiau supranta lietuviškai, gali daugiau pasakyti, parašyti, paklausti... Ši patirtis leido man pažinti kitas kultūras ir tiesiog gerai bei prasmingai praleisti laiką. Jeigu ateidavau į pamoką pavargusi ar apatiškai nusiteikusi, bet visada išeidavau puikios nuotaikos. Savanoriaudama centre galėjau pažinti kitas kultūras ir įgijau tarpkultūrinės patirties“.

Savanorių patirtys verčia mus susimąstyti ir įvertinti savo asmenines vertybes, lūkesčius ir aspiracijas: ką aš veikiu, kodėl einu šiuo pasirinktu gyvenimo keliu ir atsakyti į daugelį kitų iškylančių klausimų. Svarbu pabrėžti, jog savanorystė - ne tik pagalbos suteikimas kitiems, bet ir savęs paieška, atradimas ir praturtinimas...

--
Šis rašinys yra „DELFI Piliečio“ ir Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) inicijuoto rašinių ciklo „Savanorystė“ dalis, kuriuo norima išsklaidyti mūsų visuomenėje egzistuojančius mitus apie savanorystę, informuoti apie savanorystės teikiamą naudą, prieinamumą ir svarbą.

Šiame cikle bus žinomų asmenų, įvairių profesijų atstovų, darbdavių pasisakymai ir mintys apie savanorišką veiklą.

Jeigu Jūs pats(-i) esate kada nors užsiėmęs savanoriška veikla ar iš arti stebėjote draugų darbą, gal pažįstami, pabuvę savanoriais, pasidalijo su Jumis savo patirtimi, parašykite mums ir Jūs el. paštu: pilieciai@delfi.lt. Įdomiausių rašinių autorius apdovanosime!!!