Kas penktas suaugęs europietis – savanoris

Savanorišką veiklą ES propaguoja jau daug metų. Savanorystės mastas Europoje svyruoja nuo 10 procentų gyventojų Bulgarijoje ir Italijoje iki 40 procentų Didžiojoje Britanijoje, Švedijoje ir Olandijoje. Bendrai šiuo metu savanoriška veikla pačiomis įvairiausiomis jos formomis užsiima maždaug 20 procentų europiečių.

Europos Parlamento narė Mariana Harkin teigia: „ES vienas iš penkių piliečių įsitraukęs į savanorišką veiklą. Tai išties nemažai piliečių, vadinasi, tai yra aktuali tema“.

Europarlamentarės teigimu, savanoriška veikla netgi gali padėti Europai atsigauti po ekonominės krizės. „Jei savanoriauji, dauguma vyresnės kartos atstovų tave laiko pakvaišusiu, o jaunesnės kartos atstovai į tai žiūri daug lanksčiau ir perspektyviau“, - teigė M. Harkin.

Jos nuomone, svarbiausia yra keisti ne tik požiūrį į savanorystę, bet aplinkybes, kuriomis vykdoma tokia veikla – tai galiausiai pakeistų ir patį požiūrį.

2011 m. paskelbti Europos savanoriškos veiklos metais, siekiant pabrėžti savanorių darbo svarbą, paskatinti daugiau žmonių savanorystei ir spręsti su ja susijusias problemas. Šiais metais bus siekiama sumažinti kliūtis savanoriškai veiklai ES, suteikti galių savanorių organizacijoms, atlyginti už savanorišką veiklą, ją pripažinti ir gerinti jos kokybę, informuoti visuomenę apie savanorystės reikšmę ir svarbą.

Ypač daug dėmesio žadama skirti savanorių mokymui ir veiklos kokybės užtikrinimui, taip pat skatinti tarpvalstybinius mainus ir savanorių organizacijų sąveiką su kitais sektoriais, pirmiausia – įmonėmis.

Savanoriškai veiklai paminėti – įvairūs projektai

Minint savanoriškos veiklos metus, bus stengiamasi akcentuoti daugybę veiklos rūšių ir būdų, organizuojama nemažai renginių ir projektų nacionaliniu ir Europos lygmeniu.

Vienas svarbiausių – visus metus truksiantis turas, kurio metu savanoriai keliaus po ES valstybes nares ir pristatys savo veiklą, bendraus su politikos kūrėjais ir visuomene.

27 už pranešimus spaudai atsakingi savanoriai stebės turą ir 54 savanorių organizacijas. Jie rengs pranešimus raštu, garso ir vaizdo reportažus, kurie bus skelbiami žiniasklaidoje ir internete.

Metų pabaigoje bus parengtas pranešimų rinkinys, kuriamas dokumentinis filmas apie Europos savanoriškos veiklos metus ir turą.

2011 m. suplanuotos keturios teminės konferencijos pagrindiniams su savanoriška veikla susijusiems klausimams aptarti. Sausio 8 d. Budapešte įvyko konferencija „Savanoriškos veiklos pripažinimas“; gegužės arba birželio mėnesį planuojama konferencija „Savanorių pagerbimas ir jų vertingas indėlis“; spalį – „Galių suteikimas savanorių organizacijoms“; gruodžio mėnesį – „Baigiamoji konferencija su ateities uždaviniais susijusiems klausimams aptarti“.

Pirmoji konferencija

Sausio 8 d. Budapešte jau įvyko pirmoji konferencija „Savanoriškos veiklos pripažinimas“, kurios metu pranešėjai kalbėjo apie savanorystės svarbą Europos gyvenime. Savo asmenine savanoriškos veiklos patirtimi su dalyviais dalinosi Bulgarijos prezidentas Palas Schmittas ir Europos Parlamento viceprezidentas Stavrosas Lambrinidis.

Už teisingumą, pagrindines teises ir pilietybę atsakingos Europos Komisijos narės Vivianos Reding teigimu, savanoriai – tai pokyčių siekiantys žmonės, kurie skiria laiko tam, kad mūsų pasaulis taptų geresnis, tačiau šiuo metu Europos Sąjungoje savanorišką veiklą neretai apsunkina biurokratiniai reikalavimai arba neapgalvoti įstatymai.

Šie metai yra puiki proga pašalinti tokias kliūtis ir sėkmės atveju tikimasi jau iki šių metų pabaigos padvigubinti savanorių skaičių – tuomet Europoje būtų apie 200 mln. savanoriška veikla užsiimančių asmenų.

-------------------------------------------------------------------------
Šis rašinys yra „DELFI Piliečio“ ir Lietuvos jaunimo organizacijų tarybos (LiJOT) inicijuoto rašinių ciklo „Savanorystė“ dalis, kuriuo norima išsklaidyti mūsų visuomenėje egzistuojančius mitus apie savanorystę, informuoti apie savanorystės teikiamą naudą, prieinamumą ir svarbą.

Šiame cikle bus žinomų asmenų, įvairių profesijų atstovų, darbdavių pasisakymai ir mintys apie savanorišką veiklą.

Jeigu Jūs pats(-i) esate kada nors užsiėmęs savanoriška veikla ar iš arti stebėjote draugų darbą, gal pažįstami, pabuvę savanoriais, pasidalijo su Jumis savo patirtimi, parašykite mums ir Jūs el. paštu: pilieciai@delfi.lt .

Įdomiausių rašinių autorius apdovanosime!!!