Projektas „Man ne dzin“, gyvuojantis jau aštuntus metus, prieš kiekvienus rinkimus Lietuvoje organizuoja renginius, kuriais siekiama jaunimui suprantama kalba parodyti, kodėl svarbus jų, kaip vienos iš didžiausių visuomenės grupių, dalyvavimas rinkimuose. Šilutėje pirmą kartą surengta rinkimų simuliacija, kuria buvo siekiama supažindinti jaunuolius su balsavimo rinkimų apylinkėse tvarka ir paskatinti juos kritiškai įvertinti kandidatus į Seimo narius.

Antradienį Šilutės I-ojoje gimnazijoje susirinkęs gausus būrys vienuoliktokų ir dvyliktokų rodė susidomėjimą projektu ir aktyviai dalyvavo simuliaciniame balsavime. Vienuoliktokų Audriaus ir Gintaro manymu, tokios paskaitos skatina jaunimą domėtis politika, gimnazistai ima tarpusavyje diskutuoti apie rinkimus. Vaikinų manymu, gimnazistai yra pilietiški, turi savo nuomonę ir atsakingai žiūri į rinkimus.

Trečiadienį Šilutės Vydūno gimnazijoje vykusioje paskaitoje gimnazistai aktyviai dalyvavo interaktyvioje paskaitoje ir reiškė savo nuomonę apie pilietiškumo svarbą bei būtinybę dalyvauti rinkimuose. Dvyliktokai Domantas, Martynas ir Edvardas neabejojo tokios paskaitos nauda, nes jaunimas, jų nuomone, tikrai nėra labai aktyvus balsuojant.

Vaikinai įžvelgė problemą ir tame, kad nemaža dalis rinkėjų balsuoja emocijomis, t.y. apsisprendžia prie balsavimo urnos, giliau neanalizuodami partijų ar kandidatų programų. Gimnazistų manymu, rinkėjai nėra aktyvūs patys ieškodami informacijos apie partijas, o juos pasiekianti politinė reklama ne visada pateikia objektyvią informaciją.

Simuliacinių rinkimų rezultatai ir diskusijos su gimnazistais atskleidė jaunimo prioritetus balsuoti už žinomus šio krašto politikus (K. Komskis 20,5 proc.; R. Plikšnys 15,8 proc., S. Stankevičius 12 proc.), kurie, gimnazistų nuomone, savo rinkiminę kampaniją grindžia ne populistiniais pažadais, bet konkrečiais nuveiktais darbais. Gimnazistų susidomėjimas ir entuziazmas dalyvaujant šiame projekte parodė, jog jaunoji šilutiškių karta yra pilietiška ir neabejinga Lietuvoje vykstantiems politiniams procesams.