„Fotografuota su telefonu, kokybė ne per geriausia, bet faktas akivaizdus. Kas paaiškins man šį reginį?“, - DELFI klausė Eglė.

Pasak Vilniaus universiteto doktoranto astronomo Donato Narbučio, labiausiai tikėtina, kad tai yra vidinis atspindys optinėje sistemoje.

Jis siūlo atlikti eksperimentą - prietemoje iš didesnio atstumo nufotografuoti ryškų šviesos šaltinį, pavyzdžiui, stalinę lempą. Reikia pasistengti, kad lempos vaizdas būtų ne visai centre, o, kaip matoma Eglės atsiųstoje nuotraukoje, šiek tiek paslinktas į kairę.

„Spėju, kad toje vietoje, kur matome „antrą saulę“, turėtų atsirasti „antra lempa“, nes per optinę sistemą eidami šviesos spinduliai turėtų atsispindėti taip pat kaip ir fotografuojant saulę“, - aiškino D. Narbutis.

Pasak DELFI Fotoskyriaus vadovo Valdo Kopūsto, Eglės atsiųstoje nuotraukoje susiduriame su aberacijos reiškiniu. Optikoje tai - tikslaus geometrinio panašumo iškraipymas tarp objekto ir jo vaizdo, gauto pro bet kokią optinę sistemą (teleskopą, mikroskopą, lupą). Žodžiu, „antros saulės“ atsiradimą lėmė objektyvo lęšis.

Dėkojame DELFI skaitytojai už nuotrauką!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją