Neaiški viešosios įstaigos paskirtis

DELFI skaitytojos Vilijos (vardas pakeistas) nuomone, organizuojant šią šventę, viešai plaunami pinigai. Ji sako, kad praėjusiais metais vykdant šį projektą, jame dalyvavo didžiausios studentų atstovybės: „Tai tapo renginiu, kuris sujungė visą Vilniaus jaunąją bendruomenę.“ Mergina stebisi, kodėl šiemet keli asmenys įkūrė viešąją įstaigą būtent specialiai šitam renginiui. Dėl 15 litų siekiančios bilieto kainos DELFI skaitytoja abejoja, kad tai ne pelno siekiantis renginys: „Tai neatrodo pakankamai švaru, nes atrinktos grupės, grojančios vos ne už dyką.“ Vilija bjaurisi, kad viešosios įstaigos įkūrėjai skaldo studentiją dėl pinigų. 

„Rugsėjo 1-osios“ atstovas spaudai Arnas Mankevičius aiškina, jog viešoji įstaiga įkurta tam, kad esant juridiniu asmeniu patogiau organizuoti vienkartinį projektą. Jis neigia kaltinimus dėl pinigų plovimo. Pasak šventės atstovo spaudai, įėjimo į renginį bilietas įkainotas 15 litų, nes vos du atlikėjai nepareikalavo honoraro – visos kitos išlaidos skirtos apmokėti kartais itin didelį užmokestį už koncertuojančių atlikėjų pasirodymą, vietą, specialiųjų tarnybų budėjimą, scenų įrengimą.

Nors šio renginio vienas iš tikslų yra jungti studentų bendruomenę, tačiau prie šio renginio organizacijos gali prisijungti ne bet kas - tik sėkmingai organizatorių asistentų atranką perėję žmonės. Tokių yra penkiolika. A. Mankevičius prisipažįsta, kad gavo daug paraiškų, tačiau atrinko tik tuos, kurie turi patirties dirbti su tokiu renginiu: „Sąlygas patekti turi visi, bet mes irgi turime tam tikrus kriterijus, pagal kuriuos atrenkame.“ 

Visam laikui pasiskolinta ir perkurta šventės vizija 

Vilniaus universiteto studentų atstovybės (VUSA) prezidentas Liutauras Gudžinskas paaiškina, kad pagrindiniai organizatoriai yra viešoji įstaiga, kurią sudaro penki žmonės. Jis pastebi, kad šios viešosios įstaigos įkūrimas neatitinka tos idėjos, kuri buvo iš pradžių: nesilaikoma penkių atstovybių prezidentų priimto sprendimo, kad būtent šios atstovybės steigs viešąją įstaigą. „Žaidimo dalyviai tokie – penkios atstovybės (Vilniaus, Vilniaus Gedimino technikos, Mykolo Romerio, Vilniaus pedagoginio universitetų ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos) ir organizatorių komanda“, - šventės rengėjus įvardija L. Gudžinskas. 

Praėjusiais metais būtent šios atstovybės organizavo rugsėjo pirmosios šventę. „Tai buvo VUSA idėja, mes sutelkėm kitus, o pagrindiniai organizatoriai buvo penki žmonės“, - pasakoja L. Gudžinskas apie tai, kaip pernai išsirutuliojo ši šventė. Anot Vilniaus universiteto studentų atstovo, šiemet buvo nutarta pasirinkti kitokį modelį, kad visa našta negultų ant VUSA, kaip atsitiko pernai.

VUSA prezidentas teigia, kad buvo sutarta, jog organizatoriai parengs įstatų projektą, tačiau jis vėlavo. Vis dėlto, parengus įstatus VUSA šiam projektui turėjo savo pastabų, manė, kad daugiau dėmesio turi būti skirta socialiniam šventės aspektui. L. Gudžinskas priduria, kad projekto nepavyko suderinti ir visų atstovybių prezidentai sulaukė organizatorių laiško, kuriame jie išvis atsisakė organizuoti „Rugsėjo pirmosios“ šventę. Nors VUSA atstovas bandė juos perkalbėti, jie nesutiko – buvo pasakyta, kad nebeliko laiko. Anot L. Gudžinsko, vėliau organizatoriai parašė laišką, pranešdami, kad visgi jie persigalvojo ir nusprendė patys organizuoti tą šventę: „Nekviečia mūsų tapti dalininkais, o patys steigia viešąją įstaigą. Tai galima vadinti komerciniu projektu – pasinaudodami praeitų metų idėja, jie bando suorganizuoti koncertą.“ 

Kitokią viešosios įstaigos įkūrimo versiją pateikia A. Mankevičius, „Rugsėjo 1-osios“ atstovas spaudai. Jis teigia, kad tai, kas įsteigs viešąją įstaigą, buvo derybų objektas tarp organizatorių ir visų atstovybių. „Vėliau tiesiog nepareiškus noro prisijungti kai kurioms atstovybėms, kai kurioms pareiškus norą prisijungti šiek tiek kitokia forma, derybos baigėsi būtent tokiu būdu“, - apie tai, kodėl tik organizatorių komanda įsteigė viešąją įmonę pasakoja A. Mankevičius. Jis tikina, kad studentų atstovybės nebuvo nustumtos į šalį, visoms buvo pasiūlyta dalyvauti – dalis sutiko, dalis sutiko dalyvauti kitokia forma.

A. Mankevičius įvardija pagrindines atstovybes, kurios daugiausiai prisideda prie organizavimo: VGTU, MRU ir VPU atstovybės. Kitos atstovybės, veikiančios labiau iš socialinės, sklaidos pusės - VU, LMTA, ISM.

Vis dėlto bendradarbiavimas tęsiasi

„Šiuo atveju tas pats renginys yra tapęs komerciniu, nors turįs tam tikrą gražią socialinę potekstę. Mes neprisidedame, nes savo esme esame ne pelno siekianti organizacija.“, - L. Gudžinskas paaiškina pagrindinę VUSA nedalyvavimo priežastį. Jis sako, kad apimtis, kuria atstovybė galėjo leisti sau dalyvauti šventėje – tai tik tam tikrų reklamos galimybių pasiūlymas.

Anot VUSA prezidento, derybos dėl to šiek tiek užtruko, buvo smulkių ginčų, tačiau vakar buvo nuspręsta bendradarbiauti: „Tai yra ne finansinis motyvas, o paskatinimas jiems, kad nekiltų jokių karų.“ Buvo sutarta už tam tikrą sumą įsileisti šventės rengėjų reklamą į pirmakursių stovyklas, ir nemokamai duoti interneto adresą, kad jie nukreiptų informaciją į savo tinklalapį. 

Pasak L. Gudžinsko, savų pinigų VUSA į šią šventę neketina įnešti: „Mums tai pasirodė nelabai aktualu, mes turime daug projektų ir pirmenybę teikiam tiems, kurie nėra komerciniai, o orientuoti į studijų kokybės gerinimą Vilniaus universitete.“

VUSA prezidentas, paklaustas apie galimybę jo vadovaujamai studentų atstovybei organizuoti savo rugsėjo pirmosios šventę, primena tradiciškai pirmąją mokslo metų dieną rengiamas studentų eitynes. Jis atmeta alternatyvių koncertų galimybę: „Aš asmeniškai džiaugiuosi, kad jie darys tą koncertą, tikiuosi, kad švęs kitaip. O jeigu projektas visiškai išsikreips ir nebeliks šventimo kitaip, nebus jokių socialinių idėjų, tai mes tada griežtesnę poziciją išsakysime ir atsiribosime nuo šio projekto.“ L. Gudžinskas sako vis dėlto tikįs organizatorių pažadais, kad nebus alkoholio ir dėmesys bus skiriamas socialiniams projektams. 

Savo ruožtu A. Mankevičius žada, kad renginyje dalyvaus iki 50 socialinių partnerių, kadangi didesnis skaičius nelabai tilptų į tam skirtą erdvę: „Norinčiųjų dalyvauti yra tikrai nemažai ir kol kas su visais sutariam.“

Jau ir anksčiau pasitaikė nesutarimų tarp studentų. Tai įrodo kovo 26 dieną VUSA priimtas sprendimas nutraukti narystę Lietuvos studentų atstovybių sąjungoje (LSAS) ir Vilniaus universiteto studentams nacionaliniu ir europiniu lygmeniu atstovauti savarankiškai. Priežastis nutraukti narystę – konstruktyvaus dialogo nebuvimas.

Dėkojame DELFI skaitytojai už informaciją!

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją