Visi mokiniai rungėsi 4 užduočių rungtyse. Iš olimpiados dalyvių buvo reikalaujama ne tik puikių teorinių žinių, bet ir jų taikymo, pasitelkiant geografinį mąstymą ir sukauptus gebėjimus dirbti su šaltiniais demografijos, urbanizacijos, migracijų, kultūrų geografijos, ūkio, vulkanizmo ir kitose geografijos srityse, apimant ir pasaulinį, ir Lietuvos kontekstą.

Daugiausia, iš beveik 250, taškų mokiniai galėjo surinkti atlikdami teorines užduotis – jos įvertintos 90 taškų. Bene įdomiausia ir tuo pačiu išskirtinė geografijos olimpiados užduotis buvo „Geografinis takas“, kuris vinguriavo Telšių gatvėmis, pavyzdingai tvarkoma Masčio ežero pakrante, palei puikiai miestelėnų sutvarkytas ir pagyrimo žemaičiams vertas namų valdas. O kad tokia būtų visa Lietuva!

Einant nuo vienos stotelė iki kitos mokiniams teko stebėti ir vertinti aplinką, atlikti matavimus ir skaičiavimus, pasitelkti mintyse esantį žemėlapį. Didžiąją dalį geografinio tako darbų mokiniai atliko baigiamame įrengti etnografiniame Žemaitijos kaimo muziejuje, kur teko dirbti su telšiškio Gintaro Domarko šios vietovės specialiai olimpiadai parengtu žemėlapiu. Į paskutinę geografinio tako stotelę buvo integruota unikali dailininko ir juvelyro Alfredo Jonušo japoniška-žemaitiška sodyba.

Olimpiadoje buvo panaudotos ir šiuolaikinės technologijos, t.y. vieną rungtį mokiniai atliko internete geografijos mokytojų asociacijos lėšomis sukurtoje svetainėje. Per dvi dienas visoms užduotims atlikti mokiniams buvo skirtos apie 7 valandos. Nepaisant užduočių įvairovės ir, pasak pačių mokinių, jų sudėtingumo, visi dalyviai parodė tai, ką sugeba, o laimi, kaip visada, stipriausieji. Visų mokinių darbus vertino šios olimpiados Vertinimo komisija, sudaryta iš įvairaus amžiaus ir įvairią patirtį turinčių bei šiai mokslo šakai atsidavusių geografų.

Šio renginio organizatoriai, vadovaujami Telšių geografijos mokytojų asociacijos skyriaus ir tuo pačiu šios olimpiados Organizacinio komiteto pirmininkės geografijos mokytojos Laimos Uosytės, parengė mokiniams ir jų mokytojams turiningą kultūrinę ir pramoginę programą. Geografijos mokytojai dalyvavo kvalifikaciniame seminare, aplankė unikalias Žemaitijos vietas, prisilietė prie žemaičių kultūros paveldo, o kai kurie užsikrėte noru atvežti bei parodyti nuostabią Žemaitiją ne tik savo auklėtiniams, bet ir visiems mokiniams.

Lietuvos geografijos mokytojų ascociacija ir Lietuvos mokinių informavimo ir kūrybos centras dėkoja visiems telšiškiams nuoširdžiu darbu ir žemaitiška kruopštumo dvasia prisidėjusiems prie sėkmingos, švente Telšiuose virtusios geografijos olimpiados organizavimo.

Olimpiadoje laimėti 3 aukso, 5 sidabro ir 7 bronzos medaliai:

Aukso medaliais ir Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos I laipsnio diplomais apdovanoti šie mokiniai:

Rimgaudas Stundžia, Vilniaus licėjus, mokytoja Jolita Mikalnienė. Vilnius.

Žygimantas Kapočius, Vilniaus licėjus, mokytoja Linoreta Vasilevičienė. Vilnius.

Augustė Ragelytė, Rygiškių Jono gimnazija, mokytoja Judita Leišytė. Marijampolė.

Sidabro medaliais ir Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos II laipsnio diplomais apdovanoti šie mokiniai:

Eitvidas Merkis, Dusetų Kazimiero Būgos gimnazija, mokytoja Genovaitė Žukauskienė, Zarasų raj.

Gitana Grudytė, Klaipėdos „Ąžuolyno“ gimnazija, mokytoja Elena Miliauskienė. Klaipėdos m.

Paulius Miečius, Vincento Borisevičiaus gimnazija, mokytoja Laima Uosytė. Telšių raj.

Paulius Urbonas, Šiaulių Didždvario gimnazija, mokytoja Sniegina Raubaitė, Šiauliai.

Ilja Lamin, Vilniaus „Santaros” vidurinė mokykla, mokytoja Valentina Guk, Vilnius.

Bronzos medaliais ir Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerijos III laipsnio diplomais apdovanoti šie mokiniai:

Edvardas Voronovas, Šviesioji gimnazija, mokytoja Danutė Smulskienė. Kėdainių raj.

Raimonda Trukanavičiūtė, Butrimonių gimnazija, mokytoja Edita Simanavičienė, Alytaus raj.

Gražvydas Dargis, Plungės rajono Alsėdžių vidurinė mokykla, mokytoja Stefa Každailienė. Plungės raj.

Rasa Janušaitė, Tauragės Versmės gimnazija, mokytoja Jūratė Orlovienė, Tauragės raj.

Agnė Semėnaitė, Vilniaus licėjus, mokytoja Jolita Mikalnienė. Vilnius.
Lukas Šaginas, Kauno Jono ir Petro Vileišių vidurinė mokykla, mokytoja Ona Jurgutienė, Kaunas.

Austėja-Emilija Žiūraitė, Algirdo Brazausko gimnazija, mokytoja Asta Tamulevičienė, Kaišiadorys

Iš šios olimpiados medalininkų kitais mokslo metais bus atrinkti 4 moksleiviai, kurie gins Lietuvos garbę X-oje paaulinėje geografijos olimpiadoje, kuri vyks Kioto miete, Japonijoje. Lietuvos mokiniai pasaulinėse ir Europos geografijose olimpiadose dalyvauja nuo 2004 m. Iki šiol mūsų gabiausieji jaunieji geografai mūsų šaliai Australijoje, Čekijoje, Lenkijoje, Taivanyje, Tunise yra iškovoję 1 aukso, 5 sidabro ir 10 bronzos medalių.

Vertinimo komisijos pirmininkas ir
Lietuvos geografijos mokytojų asociacijos prezidentas
Rytas Šalna