Puikiai prisimenu, kokia šokiruota buvo šalis, kai buvo paviešinta istorija, kaip nepilnametis bendramokslę ketino išprievartauti ir žiauriai sumušė. Išmušti dantys, lūžęs žandikaulis, pažeista trachėja... Kiek pamenu, mergina gydyta net reanimacijoje. Jau nekalbu, kokios turėjo likti psichologinės traumos.

Nusikaltimą įvykdęs moksleivis tada į kalėjimą nesėdo – neva nepilnametis, neva gailėjosi, atsiprašė. Turtingi tėveliai sumokėjo priteistas sumas ir visi laimingai išsiskirstė.

Tuo metu jaunuolis, galimai net nežinojęs, kad pardavinėja neleistiną produktą, nes esą viskas buvo sertifikuota, be jokių kalbų sėda į kalėjimą daugiau nei dviem metams. Nesakau, kad narkotikai gerai ar panašiai, bet tokia bausmė, ypač palyginus su prieš tai minėtu nusikaltimu, atrodo labai per griežta. Galų gale, juk Vakarų pasaulis išvis juda link kanapių dekriminalizavimo – mano sesuo gyvena Vokietijoje, pasakojo, kad ten jau toks įstatymas priimtas. O čia... Būtų juokinga, jei nebūtų graudu, kad ir už suktinę jauniems žmonėms gali būti sugadinami gyvenimai pasiunčiant už grotų.

Internete daug žmonių rašė galvojantys taip, kaip aš. Tačiau mane labiausiai sukrėtė į tai sureagavusio ir minėtam asmeniui bausmę skyrusio teisėjo Arūno Purvainio žodžiai. Jis sakė, kad šių dviejų nusikaltimų lyginti negalima, nes esą psichotropines medžiagas pardavinėjusio vaikino nusikaltimas sunkus, o merginą sumušusio jaunuolio – ne.

Jis pareiškė, kad tai buvo nesunkus sveikatos sutrikdymas. NESUNKUS! Ar jūs girdite? Iki šiol negaliu atsigauti. Mergina gulėjo reanimacijoje, ilgą laiką negalėjo normaliai valgyti. Ir tai yra nesunkus nusikaltimas.

Man atrodo, kad kažkas šioje sistemoje labai negerai. Ar turtingiems žmonėms galioja kitokie teisingumo standartai? Ar tiesiog moteris galima drąsiai lupti, svarbu tik neužmušti? Man nuoširdžiai baisu, kad taip tarsi yra įgalinamas smurtas prieš moteris, nes tai juk nesunkus nusikaltimas. O jei man kada nors teks nukentėti nuo smurtautojo, ar mano sesei, ar draugei? Darosi neramu, kad tokiu atveju mūsų niekas neapgins.

Ačiū, kad dalijatės savo nuomonėmis. Norite pranešti naujieną ar išsakyti mintis? Kviečiame rašyti el. paštu pilieciai@delfi.lt