Kas mane labiausiai jaudino ir nedavė ramybės stebint priešvaržybinę įtampą ir socialinės elgsenos momentus lenkų sirgalių stovykloje? Viso to kaina. Peržiūrėjęs ne vieną reportažą apie siautėjančius lenkus tiek Kauno prieigose, tiek pačiame miesto centre, labai aiškiai savęs paklausiau - kiek tai kainuoja? Kiek man ir mano kaimynui, t.y. valstybei, šiuo atveju – Vidaus reikalų ministerijai, papildomai kainavo sustiprinti arba padvigubinti patruliavimą, pavyzdžiui, Laisvės alėjoje? Kiek kainavo specialiųjų pajėgų iškvietimas, padidinto apkrovimo sulaukusios medicinos tarnybos?

Esu įsitikinęs, kad VRM privalo bet kokioje situacijoje užtikrinti viešąją tvarką ir saugumą, ar tai būtų kažkieno privatus gimtadienis viešoje maitinimo įstaigoje kur nors „jaukiuose“ Naujininkuose, šalia Vilniaus oro uosto, ar tai būtų Lietuvos nacionalinės futbolo rinktinės rungtynės Kaune. Dalykas tik vienas - abiem atvejais turėtų būti stengiamasi renginius organizuoti profesionaliai ir aplinkai draugiškus bei saugius.

Tuo tarpu Lietuvos futbolo federacija (LFF) su mūsų visų nacionaline rinktine pasielgė šiek tiek kitaip. Turėdami unikalios patirties su Lenkijos futbolu ir prisimindami 2007 m. varžybas-riaušes tarp Vilniaus "Vėtros" ir Varšuvos komandos "Legia", tikrai galėjome numatyti ir penktadienio dienos išpuolius bei nuostolius.

Mano galva, policija viską numatė ir dirbo tiesiog puikiai. Tačiau gal man koks sporto valdininkas paaiškintų, kodėl LFF, sudaryta iš privačių juridinių asmenų, nepagalvojo apie šių labai draugiškų varžybų saugos ir finansines pasekmes valstybei. Kodėl LFF vadovybė, gerai žinodama, kad lenkų futbolo fanai vieni agresyviausių Europoje, ramiu rankos paspaudimu sutarė dėl varžybų Lietuvoje?

Ar LFF, po kraupių 2007 m. futbolo riaušių nepadarė išvadų? Ar nebuvo svarstoma, vėlgi, po tų pačių baisių įvykių, su Lenkijos komandomis lošti tik pas juos namuose arba neutralioje aikštėje? Kodėl draugiškoms nepasikvietėm draugiškas ir stiprias Skandinavijos ekipas su tikrai draugiškais sirgaliais, kurie būtų davę didesnę ekonominę naudą (transliacijos pardavimas, viešbučiai, kavinės), nebūtų tokių išlaidų saugumui, o socialinė aplinka būtų kur kas sveikesnė.

O pabaigai, į puolimą išleidus sarkazmo greitakojus, LFF galėčiau pasiūlyti kada nors suorganizuoti tarptautinį, nediduką futbolo turnyrą Lietuvoje, pasikviečiant, vėlgi, tos pačios Lenkijos, Anglijos, Albanijos ekipas ir jų geranoriškus bei žiauriai draugiškus sirgalius.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojų nuomonė!