Pirma: man nepatinka, kai šalia manęs važiuoja zuikis. Kalbu ne apie gražią manekenę, o apie kitą asmenį. Tokį, kuris negerbia ir nepaiso kapitalizmo principų. Kodėl kažkas galvoja, kad yra apsukresnis nei kiti ir jam nereikia susimokėti už transporto paslaugą? Kodėl? Nes jų tikslas nuvažiuot iš taško A į tašką B. Jiems daugiau niekas nerupi, kaip tik būti nepagautam kontrolės?!

Mano tikslas toks pats: nuvažiuot į darbą - parduoti. Nuvažiuot į parduotuvę - išleist, grįžti namo - pamaitinti. Mano kelyje iš taško A į tašką B tikslas padaryti visus laimingus, ar bent jau kartu su jais mėgautis gyvenimu. Tad kodėl, šioje atkarpoje aš turėčiau mokėti už žmogų, prieštaraujantį mano suvokimui "pinigai daro pinigus"? Kodėl per tokį kažkas parduotuvėje, gatvėje, mieste, šalyje galvoja, kad vogti geriau, apgauti šauniau? Laukiantis pašalpos lėkštutėje, ar neturintis išsilavinimo, darbo patirties, pinigų, turi visas teises būti kitokiu, piktesniu, nelaimingesniu?

Antra: susimokėjau ir esu ramus, kad nuveš. Ramus, nes žinau, kad visuomeninio transporto vairuotojas nebeleis įlipti akivaizdžiai alkoholiu ar kitaip apsvaigusiems asmenims, kurie gali sukelti pavojų sau ir kitiems. Neleis savo įmonės transporto priemonės gadinti ir niokoti įtartiniems asmenims. Ramus, nes tikiu, kad kelionė neprailgs ir laiku suspėsiu į darbą, į kiną.

Trečia: tikiu, kad vairuotojas veš keleivius patogiai, kaip karališką servizą, o ne bulvių maišus. Stebės įlipančius ir išlipančius: ar neprispaudė rankų ir kojų, ar užtektinai palaukė neįgaliųjų ir ar visi spėjo išlipti.

Ketvirta: žinau, autobuso erdvė kelionės eigoje bus pasidalinusi į ką tik įlipusius, greitai išlipsiančius, ir jau išlipančius mandagius keleivius. Todėl neturėtų susidaryti žmonių spūstis.

Penkta: tikiu, kad kiekvienas keleivis, kaip ir vairuotojas, bus atlaidus lėtesniam už jį, pagarbus senesniam už jį, ir laimingai atrodantis.

Šešta: žinau, kad rytoj galbūt vėl sutiksiu tą patį vairuotoją ir paklausiu jo: kaip gyveni?!

Septinta: ateityje, kai miestas išsiplės, technologija išsivystys, visuomeninio transporto sistema pasiskirstys zonomis, bus paprasta susimokėti už vertę, kuria naudosies, o ne "išmušti" fiksuotos vertės talonėlį.

Aštunta: kada nors transporto sistema bus tiek išsivysčius, kad įlipimas per kitas duris nei priekines, atrodys kaip prisiminimai apie Sovietų Sąjunga.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!