Tarkime, kuri nors mamytė nusprendžia, kad nori gimdyti namuose ir taškas. Gerai. Tarkime, valstybė leidžia medikams važiuoti pas gimdyvę į namus ir jai padėti pagimdyti. Gerai. Tarkime, gimdymo namuose metu atsitinka kas nors netikėto ir naujagimis arba mama patiria sudėtingas traumas arba, neduok Dieve, miršta.

Tarkime, jeigu ta mama būtų gimdžiusi ligoninėje, jai padedantys gydytojai būtų spėję ją ir jos vaiką išgelbėti nuo traumų ar mirties. Tai dabar klausimas – jeigu jau taip atsitinka, kad gimdymo namuose metu nutiko kažkas tokio, su kuriuo kartu esantis medikas be specialios ligoninėse esančios aparatūros nesugebėjo susidoroti, tai kas atsakingas?

Medikas, kuris nesugebėjo suteikti pagalbos gimdyvei ir jos vaikui? O gal pati mama, kuri užsispyrė, kad gimdys namuose? Jeigu atsakingas medikas, tai tokio leidimo gimdyti namuose likimas kaip ir aiškus – dauguma medikų greičiausiai nerizikuos ir nenorės prisiimti tokios didelės atsakomybės, todėl moterys ir toliau gimdys namuose vienos.

Jeigu atsakingi tėvai, priėmę sprendimą gimdyti namuose, tai pagalvokime, ar tie patys tėvai iki galo suvokia, kad tai yra jų atsakomybė tuo atveju, jeigu nutiktų kas nors blogo? Taip, ligoninėse taip pat nutinka daug blogo, bet ligoninėse atsakomybė tenka ne vienam asmeniui. Įsivaizduokite, kaip turėtų toliau gyventi mama, dėl kurios sprendimo gimdyti namie atsitiko kas nors blogo jos vaikui? Kuri kartu su savo vaiko tėvu yra vieninteliai, prisiimantys atsakomybę už savo vaiko ir jo mamos sveikatą. Ar esate tam pasiruošę?

Kita vertus, Lietuvos įstatymai tikrai keisti – gimdyti ne ligoninėje leidžiama, o jau medikams padėti gimdyvėms – draudžiama. Manau, šie du besikertantys dalykai turėtų būti suvienodinti – arba gimdymas namuose visiškai uždraustas, arba suteiktas leidimas medikams priimti gimdymą namuose.

Bet kuriuo atveju, kviečiu visus tėvelius, sugalvojusius gimdyti namuose, pagalvoti, ar esate pasiruošę priimti visišką pilną atsakomybę ant savo pečių tuo atveju, jeigu nutiks kas nors blogo? Jeigu taip – tai pirmyn, jeigu ne – pagaliau suvokite, kad tai yra tik Jūsų sprendimas ir joks medikas už jį negali būti atsakingas.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!