Lietuvoje sąlygos slidinėjimui ne per geriausios, čia nėra kalnų, o ir lygumose sniego danga žiemą ne visuomet pakankama. Bet verčiamės su tuo, ką turime. Kalnų slidininkai važiuoja į lietuviškus kalnus Ignalinoje, Druskininkuose, Vilniuje (Liepkalnyje), Anykščiuose, Birštone, Alytuje ir kitur, trina tas pačias trasas ir džiaugiasi, jei sninga ir šąla kuo ilgiau.

Lygumų slidininkai džiaugiasi „Snaigės“ žygių trasomis Vilniuje, Kaune, Trakuose, Jonavoje, Širvintose ir kitose vietovėse arba mažų grupelių/indivindualiais žygiais Lietuvos miškuose ir pamiškėse. Kai kuriuose miestuose „Snaigė“ vyksta epizodiškai, na o Vilniuje nuo gruodžio iki balandžio kiekvieną sekmadienį apie tūkstantį slidininkų išsiruošia į geros nuotaikos ir sveikatingumo žygius slidėmis. Ir tikrai šių žygių dalyviai nešaukia „žiema, bėk iš kiemo“, priešingai, jie vis laukia šviežio sniego ant slidžių trasų. Kuo ilgesnė ir sniegingesnė žiema - tuo jiems didesnė šventė.

Ilga ir snieginga žiema - šventė ir kitos sporto/turizmo šakos mėgėjams - baidarininkams-ekstremalams. Gausus sniegas ir užsitęsusi žiema reiškia staigesnį ir galingesnį upių potvynį pavasarį. O galingas potvynis kai kurias Lietuvos lygumų upes paverčia rimtomis kalnų upėmis. Dūkšta, Alšyčia, Anykšta, Žvelsa ir kitos Lietuvos kalnų upės potvynio metu tampa tikru išbandymu irklo ir per akmenis virstančio vandens mėgėjams. Be šalmo ir gelbėjimosi liemenės į šias upes geriau nelįsti.

Negana to, kad baidarininkai-ekstremalai besidžiaugdami tirpstančiu, per akmenis tekančiu užsitęsusios žiemos sniegu mėgaujasi individualiai, jie dar ir palenktyniauti sugalvoja. Vilniaus Gedimino technikos universiteto turistų klubas, Lietuvos keliautojų sąjunga ir „Vikingų“ klubas kiekvienais metais rengia varžybas ekstremalių pojūčių mėgėjams-baidarininkams. Bet šių dviejų varžybų baidarininkams ekstremalams nepakanka.

2012 m. „Beribių klubas“ suorganizavo puikias naujas varžybas „Anykštos taurę“ prie Anykščių tekančioje vienoje ekstremaliausių Lietuvos upių - Anykštoje. 2013 m. Facebook'e susibūrusi grupė "Vandeninkai" taip pat nusprendė organizuoti ekstremalias varžybas „Dūkštos slalomralį“ Dūkštos upėje Vilniaus rajone. Šiose varžybose reikės įveikti bene ekstremaliausią Lietuvoje upės atkarpą - 2 km Dūkštos žemupį, pagrąžintą natūraliomis ir dirbtinėmis kliūtimis-vartais. Varžybos vyks 2013 m. balandžio 14 d., o daugiau informacijos apie jas rasite Facebook grupėje „Vandenininkai“.

Slidininkai ir vandenininkai trina rankomis ir buria, kad žiema dar užsitęstų kelias savaites, o paskui lai ateina staigus ir šiltas pavasaris. Būsime ir gerai paslidinėję ir gerai paplaukioję. Neniurzgėk - stok ant slidžių ar sėsk į baidarę.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!