Tyrimo duomenimis, 63,6 proc. gyventojų rinktųsi pigesnes prekes ar paslaugas net ir žinodami, kad nuo jų mokesčiai nebus sumokėti ir tik 23,6 proc. atsakė, kad tokios paslaugos ar prekės nepirktų. Taip pat, tyrimas parodė, kad noras pirkti kontrabandines prekes nėra susijęs su gaunamomis pajamomis.

Absoliuti dauguma jų nurodė taip darantys dėl kainų skirtumo, tačiau antras pagal populiarumą atsakymas buvo, kad tai jiems yra savotiška protesto forma prieš valstybės politiką. Tyrimo autorių duomenimis, šį atsakymą dažniau rinkosi aukštesnio išsimokslinimo, didesnių pajamų, didmiesčių gyventojai.

DELFI klausia: prieš ką iš tiesų protestuojame dalyvaudami „šešėlinėje“ ekonomikoje, ką iš tiesų nuskriaudžiame ir kodėl tai darydami bandome atrodyti „gražiau“ – neva taip kovojame su „bloga“ valdžia?

Turi idėjų, pastebėjimų, minčių? Esi skeptiškas arba esi užsidegęs traukti Lietuvą iš „šešėlio“? Rašyk kaip ruošiesi tą padaryti! Rašyk viską, ką manai apie „šešėlinę“ veiklą! Siųsk el. pašto adresu: pilieciai@delfi.lt su prierašu „Šešėlis“.

Geriausi ir įdomiausi rašiniai bus publikuojami DELFI PILIETIS rubrikoje, o jų autoriai bus apdovanoti specialiais prizais.

Ekspertai nurodo, kad dalyvavimas „šešėlyje“ reiškia:

kad dalyvaudami „šešėlyje“ Jūs remiate konkretų žmogų, „verslininką“ ar įmonę, bet tuo pačiu skurdinate kitus gyventojus, taip pat ir patys save. Tad dalyvavimas „šešėlinėje“ veikloje nėra protesto prieš valdžią forma – tai protesto prieš kitus Lietuvos žmones ir prieš patį save forma, nes:

  • „šešėlis“ visada reiškia mažesnes valstybės biudžeto pajamas - o tuo pačiu ir mažesnes lėšas, kurios galėtų būti skiriamos viešosioms paslaugoms – socialinėms (įskaitant pensijas, išmokas mamoms, žmonėms su negalia ir t.t.), sveikatos, švietimo, visuomenės apsaugos, infrastruktūros ir panašiai;
  • žinoma, tai turi tiesioginės įtakos teikiamų viešųjų paslaugų kokybei (ji blogesnė ten, kur „šešėlio“ yra daugiau) ir galimam papildomam prisidėjimui asmeninėmis lėšomis (priemoka už sveikatos paslaugas, vadovėlių pirkimas moksleiviui vaikui ir pan.);
  • dalyvavimas „šešėlyje“ reiškia nešvarią sąžinę, nes sutrikus sveikatai tikitės gydymo, ištikus nelaimei – policijos apsaugos, vaikams – tinkamo ugdymo, bet patys savo veiksmais prieštaraujate šiems lūkesčiams;

Daugiau apie tai, kam skiriami iš mokesčių mokėtojų surenkami pinigai: Biudžetas 2011

Ekspertų teigimu, „šešėlyje“ dalyvaujama:

1) vežant ir perkant kontrabandines prekes ir taip nesumokant vartojimo mokesčių;
2) dirbant nelegaliai, be sutarčių, ir taip nesumokant pajamų bei socialinių mokesčių;
3) perkant prekes ir paslaugas be sąskaitų, bilietų ar kasos čekių, taip nesumokant vartojimo mokesčių.

DELFI klausia: jei dalyvaudamas „šešėlyje“ iš tiesų kenkiu sau ir kitiems čia gyvenantiems žmonėms:

  • kaip pasikeistų mano kasdienis gyvenimas, jei nuspręsčiau visiškai nedalyvauti „šešėlyje“?
  • kaip pasikeistų visų Lietuvos žmonių gyvenimas, jei jie nuspręstų nedalyvauti „šešėlyje“?
  • ką reikia padaryti, kad „šešėlyje“ tūnančių lietuvių sumažėtų?
  • ką esu pasirengęs padaryti asmeniškai, kad „šešėlio“ Lietuvoje būtų mažiau?
  • ko negaliu padaryti vienas - kokios reikalingos bendros pajėgos kad „šešėlis“ sumažėtų?

Turi idėjų, pastebėjimų, minčių? Esi skeptiškas arba esi užsidegęs traukti Lietuvą iš „šešėlio“? Rašyk kaip ruošiesi tą padaryti! Rašyk viską, ką manai apie „šešėlinę“ veiklą! Siųsk el. pašto adresu: pilieciai@delfi.lt su prierašu „Šešėlis“.

Geriausi ir įdomiausi rašiniai bus publikuojami DELFI PILIETIS rubrikoje, o jų autoriai bus apdovanoti specialiais prizais.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją