Kiekvienas lietuvis sutiks su manim, kad jeigu kažkas nori kalbėt, rašyt, skaityt kažkokia kalba, tai turėtų būti toje valstybėje, kur ta kalba yra valstybinė. Šiuo atveju, mes visi gyvenam Lietuvoj, taigi mūsų kalba, raštas, skaitymo įgūdžiai bei visas gyvenimas verda lietuviškai. Darosi labai įdomu, kuo virstų tokia mažytė valstybė, jeigu joje savo kalbą įvesti norėtų visos tautinės mažumos. Juk Lietuvoje gyvena daug kitų tautybių žmonių: japonų, kinų, amerikiečių, britų, ukrainiečių, ispanų, italų ir t.t. Tačiau jie kažkodėl žino, kur gyvena, patys pasirinko ir nekelia jokių skandalų.

Na bet noriu parašyti visai ne apie kitas tautybes, o būtent apie garsiausiai rėkiančius lenkus. Jie pas mus jaučiasi labai svarbūs, tačiau kaip jų giminingos tautybės asmenys elgiasi su mumis, lietuviais, Lenkijoje? Net graudu, kaip jie tyčiojasi iš mūsų. Tikrų tikriausia istorija, kaip užrakino tolimųjų reisų vairuotoją į areštinę, dvi dienas laikė be maisto ir neleido padaryti nė vieno skambučio, darbdaviai ir šeima žmogų laikė dingusiu, kai tuo metu jį laikė areštinėje už kažkokį menkniekį. Apgailėtina šitaip elgtis.

Šiandien važiavom iš Vokietijos į Lietuvą ir, deja, teko važiuot per Lenkiją. Lenkiant besivelkantį sunkvežimį, automagistralėje viršijome 20km/val. greitį ir mus sustabdė lenkų policija. Pareikalavo už tai 200 zlotų, o jei neduosim, tai uždarys į areštinę, o mašiną į aikštelę tol, kol kas nors sumokės jiems užstatą. Kai surašinėjo dokumentus, išsityčiojo iš lietuviško vardo ir pavardės, apšmeižė mūsų tautą. Pasakėm, kad dalį baudos galim litais duoti, tai pradėjo juoktis ir kažką su kolega šnypštis lenkiškai. Mes, aišku, nieko nesupratom. Beliko apsimetinėt mandagiais, kad tik nesugalvotų toliau tyčiotis, nes norėjom kuo greičiau grįžti į savo šalį.

Ar tai normalu? Ar tokiai tautai turim suteikti teises mūsų valstybėje už kurią mūsų tėvai ir seneliai kovojo? Mūsų valdžia nusileidžia jiems per daug, o jų giminaičiai iš mūsų tyčiojasi, kai pervažiuojam per jų kelius. Viskam privalo būti ribos.

Laikykimės vieningai ir neleiskime iš mūsų dergtis.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojų nuomonė!