Jis egzaminui užsiregistravo „Regitroje“. Egzamino dieną nuvykęs į „Regitrą“ ir pateikęs reikiamus dokumentus, iš darbuotojos jis sužinojo, kad laikyti egzamino negalės, mat darbuotojai patikrinusi duomenis kompiuteryje, paaiškėjo, kad jo gyvenamoji vieta deklaruota Jungtinėje Karalystėje. Likome šokiruoti.

Paskambinome į Susisiekimo ministeriją, išdėstėme problemą. Su mumis bendravęs patarėjas sakė, kad jam problema yra žinoma ir mes ne pirmi į jį kreipėmės. Jis mums pasakė kad kreipsis į ministrą dėl įstatymo, skelbiančio, jog užsienyje savo gyvenamąją vietą deklaravę lietuviai negali laikyti vairavimo egzamino Lietuvoje, sutvarkymo.

Taigi mano vaikinas, kad galėtų laikyti vairavimo egzaminą, savo gyvenamąją vietą vėl deklaravo Lietuvoje, bet to neužtenka - reikia laukti pusę metų. Atseit, tik tada galės laikyti vairavimo egzaminą. Kaip mums buvo paaiškinta: per pusę metų suplaukia duomenys iš Europos šalių, ar nepraradai vairuotojo pažymėjimo užsienyje ir pan.

Girdėjau, kad vairavimo egzaminą galima laikyti greičiau, jeigu, sakykime, registruosiesi darbo biržoje ar įsidarbinsi Lietuvoje, žodžiu, įrodysi, kad vėl nuolat gyvensi Lietuvoje. Iškilo klausimas: tai ką, tada greičiau suplauks duomenys iš Europos šalių?

Vakar dar kartą susisiekiau su Susisiekimo ministerija, jie sakė suprantantys mano, kaip Lietuvos pilietės, norą turėti Lietuvos Respublikos teises. Siūlė kreiptis į „Regitrą“ ir ten ieškoti pagalbos susidariusiai situacijai išspręsti. Susisiekiau su generalinio direktoriaus pavaduotoju Sauliumi Šuminu. Jis pasakė niekuo negalintis padėti, nes tokie yra įstatymai. Sakė, kad gyvename užsienyje, o jau egzaminą tai atlekiame į Lietuvą laikyti, kur pigiau. Bet patikėkite, su visa kelione paskaičiavus - visai ne pigiau Lietuvoje. Norime vairavimo egzaminą laikyti Lietuvoje tik dėl lietuvių kalbos, juk angliškai kalbame neidealiai.

Iš pažįstamų, gyvenančių Jungtinėje Karalystėje girdėjome, kad jie nuvykę pasikeisti iš laikinųjų teisių į nuolatines, susiduria su tomis pačiomis problemomis. Daug emigrantų net neįtaria, kad teisių pasikeisti ir išsilaikyti Lietuvoje negalės, jei savo gyvenamąją vietą deklaravo užsienyje.

Esame šokiruoti, kad būdami lietuviai jau nebegalime net vairavimo egzamino savo šalyje laikyti. Kaip „Regitros“ darbuotoja pasakė: „kai būsi lietuvis, ateik“. Tai kas mus lietuviais padaro? Negi lietuviško paso ir pilietybės negana?

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!