Tuoj paaiškinsiu, kodėl. Kas žiūri ir klauso LRT, tikrai žino seniai visiems nusibodusią reklamą, įgarsintą V. Šerėno „bratkų“ - „...eik į biblioteką ir tau viską bibliotekininkė išaiškins...“, per dieną transliuojama net nebežinau, kiek kartų, ir jau ne pirmą savaitę.

Norėčiau paklausti gerb. Kultūros ministerijos vyr. specialistės - kiek kainuoja viena minutė reklamos per LRT? Kiek minučių per dieną skamba šita reklama ir kiek MĖNESIŲ ji dar bus transliuojama? Pagaliau - kiek visa tai kainavo Lietuvos mokesčių mokėtojams, galutinė suma?

Kaip ir „puiki“ kažkieno idėja, skambiu pavadinimu „dokumentų grąžinimo įrenginys“, jei kas dar nežino - paaiškinu: prie bibliotekos, lauke stovinti metalinė spinta, skirta grąžinti knygoms. Tokia logika man nesuprantama: jei jau žmogus pasiėmė knygą, tai, perskaitęs ją, tikriausiai, grąžindamas norės pasiimti kitą skaitymui. Ar jau gal planuojama įvesti mokestį už skaitymą ir skaitytojai, bijodami delspinigių, pradės naktimis į tas dėžes knygas nešti?

Kažkodėl tiems įrenginiams pinigų užteko, kaip ir vaizdo kameroms, stebinčioms tuos įrenginius... Kiek kainavo ŠITAS projektas?

Paskutiniu laiku bibliotekos pradėjo priminti interneto salonus - būriai vaikų, sėdinčių prie naujų kompiuterių, neseniai suremontuotose patalpose ir žaidžiančių kompiuterinius žaidimus...

Va tik knygoms pinigų niekaip nėra, matyt, ne be reikalo ponas Vilkaitis savo laiku pareiškė: „galima skaityti senas knygas“, tai labai puikiai parodo dabartinės valdžios požiūrį į literatūrą ir kultūrą.

Jei žmogus, atėjęs į biblioteką, neras ką skaityti vieną kartą, jis ateis dar ir kitąkart, bet trečią kartą jau pagalvos, ar verta.

O tada bus galima ramiai pareikšti, kad bibliotekos nereikalingos, vis tiek žmonės neskaito (beje, jau ir dabar viena kita atsargi mintis spaudoje pasirodo, kad Lietuvoje per daug bibliotekų), taigi - knygas į makulatūrą, darbuotojus atleisti, pastatus - privatizuoti.

Ir kaip paaiškinti tokį dažną ir mįslingą reiškinį Lietuvoje - bet kokia pertvarka baigiasi sunaikinimu...

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!