Gyvenu Suomijoje šešerius metus ir per tą laiką mano meilė jai ne tik nesumažėjo – ji tik išaugo. Per tą laiką čia sutikau tiek daug nuostabių ir įdomių žmonių, kad negaliu nesipiktinti minėtos autorės arogancija ir teisuoliškumu, paviršutinišku požiūriu į suomių kultūrą, panieka suomiams, iš kurių mes galėtume pasimokyti labai ir labai daug ko.

Visiems, kurie niekina suomius, turiu iš anksto paruoštą atsakymą: „Labai Jus užjaučiu, kad tik tokius suomius Jums buvo lemta sutikti“.

Autorę liūdina, kad suomiai yra neemocionalūs, nesikabina už rankų, nesibučiuoja. Suomiai yra tiesiog santūrūs. Demonstruoti jausmus čia yra veikiau netaktas. O tai yra sunkų gyvenimą atšiauriomis gamtinėmis sąlygomis patyrusios tautos istoriškai susiformavęs elgesys. Pati mielai sakau komplimentus ir moterims, ir ypač vyrams. Į juos suomiai reaguoja išties korektiškai, niekas nelaiko manęs pamišėle. O ir pati jų sulaukiu.

Suomis tyli tada, kai jis neturi ką pasakyti. Užuot bergždžiai plepėjęs apie nieką, jis renkasi tylą. Manau, ši savybė labiau būdinga budistų išminčiams nei metro keistuoliams. Iš patirties galiu pasakyti, kad surasti kelią į suomio širdį – išties sunku, bet jei jau užmezgei su juo draugystę – tai visam gyvenimui.

Penktadienio vakarą geria anaiptol ne visi suomiai. Kol vieni geria – o kas gi pasaulyje negeria? Lietuviai turbūt negeria – kiti (o jų yra nepalyginamai daugiau, tik jie niekam nerėžia akių) rašo ir skaito knygas, lavinasi, mokosi kalbų, kuria, dalyvauja savanoriškoje veikloje, keliauja po savo šalį ir pasaulį... Suomiai yra ypatingai atviri pasauliui. Būkime ir mes tokie.

Stebina autorės piktinimasis lyčių lygybe, kurią ji užgauliai vadina „iškreiptu feminizmu“. Juk lyčių lygybė yra vienas iš pažangios visuomenės požymių! Žinoma, kad Suomijos moterys siekia būti savarankiškos, siekia dirbti, nes tai garantuoja joms ne tik finansinę ir emocinę nepriklausomybę nuo vyrų, bet ir asmenybės saviraišką.

Moteris juk gali būti daug daugiau nei motina ar sriubą verdanti žmona. Suomė mąsto, kuo jai tapti gyvenime, o ne kur gauti turtingą vyrą ir būti jo išlaikytinė. Lyčių lygybė yra neabejotinai vienas puikiausių dalykų, kuriuos vaisius ragauja jau kelios Suomijos kartos. Lietuviams dar toli iki tokio lygio. Aš irgi neleidžiu vyrui mokėti už mane. Tai nežemina nei jo vyriškumo, nei kenkia tarpusavio santykiams.

Ieškantiems Suomijoje didingų istorinių miestų, visada sakau: „Suomijoje jų nėra“. Suomijoje ieškokite GAMTOS. Nenuniokotos, pirmapradės, grynos ir tyros. Niekad neteko patirti nuostabesnio jausmo, kaip tada, kai Laplandijoje pasilenkusi gėriau vandenį tiesiai iš švaraus miško šaltinio. Kaip elniukas. Drąsiai galiu pridurti, kad niekur kitur nesulaukiau tiek meilės ir tiek šilumos kaip Suomijoje, mielų ir gera linkinčių žmonių šalyje.

Su šilčiausiais linkėjimais iš šąlančios Suomijos.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!