Man atrodo, kad tokie veiksmai yra neteisingi nei vaikų, nei tėvų, nei pačių mokytojų atžvilgiu.

Kai mokiausi antroje klasėje, vienintelė gavusi 5 iš matematikos kontrolinio, pajutau kaip smagu būti geriausia. Tai paskatino mane ir toliau stengtis.

Teigiama, kad vaikas neturi mokytis dėl pažymio, bet jis iš tikrųjų labai svarbus. Geresnis pažymys gali vaiką motyvuoti gerai mokytis, o blogas –stimulas daugiau pasistengti.

Jei pažymių rašymas traumuoja vaikus, negalinčius įsisavinti programos, tai gal jų ir nereikia vertinti. Klasėje tokių mokinių tik vienetai.

Reikia pažymėti, kad nuo 5 klasės vaikams tas draudimas negalioja. Nors tuo laiku prasideda paauglystės periodas, kuris ir taip gali būti nelengvas vaikams ir tėvams. Priminsiu, kad dvyliktokai reitinguojami. Ar blogai besimokančių tai netraumuoja?

Kas dėl patyčių, vaikai ir be pažymių žino, kuris geriau mokosi, kuris prasčiau. Kaip ir suaugusieji, vaikai lygina save su kitais. Ši konkurencija gali būti naudinga, nes skatina mokytis.

Dabartinė vertinimo sistema nepritaikyta tėvams perduoti informaciją apie vaikų mokymosi lygį. Neigiamas pažymys gali būti ženklas daugiau su vaiku dirbti namuose. Šios sistemos šalininkai siūlo tėvams aktyviau domėtis ir daugiau bendrauti su mokytoja.

Ne paslaptis, kad dienos metu daugelis dirba. Ar tėvai vakarais turi mokytojai skambinti į namus? Visi dvidešimt? Jei būčiau mokytoja, man nepatiktų skirti savo laisvalaikį tokiems pokalbiams. Kiekvienas turime savo šeimas, vaikus, rūpesčius.

Mokytojos išradingos - bando pažymius keisti saulutėmis ir debesėliais, spalvomis, raidėmis. Bet mūsų mokykloje ir tai uždraudė. Dabar mokytoja rašo įvertinimą žodžiais. Bet ar tai ką nors keičia?

Manau, pirmose klasėse, kol vaikas prisitaiko prie mokyklos, pakaktų „saulučių“ ir „debesėlių“, o nuo antros klasės kiekvienas vaikas norėtų pažymio.

--
O KĄ MANOTE JŪS? Pasidalinkite savo mintimis šia tema! Siųskite savo nuomonę el. pašto adresu pilieciai@delfi.lt su prierašu „Mokykla“ arba kelkite ją į DELFI Piliečio sistemą. Įdomiausios nuomonės bus publikuojamos rubrikoje DELFI Pilietis.