Viena vertus, surašymo anketos rengėjų suteikta galimybė tos pačios lyties asmenims deklaruoti savo santykius Lietuvoje yra puikus ir sveikintinas žingsnis. Tačiau formoje pasirodantys pranešimai nurodo anketos rengėjų išankstines politines nuostatas. Manoma, kad vienalyčių porų gali būti labai retais atvejais. Beje, „labai reti atvejai“ dažniausiai apibrėžiami kaip 1 proc. iš 10 000. Tokiu būdu iš anksto nusprendžiama, kiek minėtų „klaidingų“ atsakymų, taigi ir vienos lyties kartu gyvenančių porų, gali būti Lietuvoje.

Keista ir tai, kad išvis šis užrašas pasirodo. Įdomu, kodėl heteroseksualių porų atveju sistema nepaklausia dar kartą, ar teisingai yra nurodyta šeimyninė padėtis. Anketos rengėjai dėl minėtos pastabos apie homoseksualius santykius tikriausiai imtųsi teisintis, kad jie taip siekia išvengti klaidų. Neva kažkas netyčia bus klaidingai nurodęs, pavyzdžiui, dviejų vyrų santykius. Tačiau kodėl neklausiama, ar teisingai pažymėta kokia religija išpažįstama, kodėl nerašoma, kad mišrioms poroms reikia pasitikrinti, ar jie vienas kitą laiko sugyventiniais?

Klausimų kaip visuomet daugiau nei atsakymų. Panašu, kad eilinį kartą, net ir gera iniciatyva įgavo nekokią išraišką. Konservatizmas persismelkia į beveik viską, kas yra daroma valstybės rankomis, o politinės pažiūros ir neva „normos“ seksualinėje srityje braunasi į tokias sferas, kur turėtų būti siekiama maksimalaus bešališkumo.

Beje, po minėto, sistemoje pasirodančio pranešimo, nors ir leidžiama išsaugoti bei pateikti duomenis, puikuojasi užrašas, nurodantis, kad ištaisius klaidas, pranešimas nebus rodomas. Taigi tarsi kviečiama ištrinti, pataisyti tai, kas labai retais atvejais gali pasitaikyti.

Neabejotina, kad dėl baimės, jog duomenys bus nutekinti ar jais pasinaudota ateityje, pasiryžusių savo santykius deklaruoti vienos lyties porų nebus daug. Todėl keista, ko anketos rengėjai nerimauja. Vis dėlto, labai norėtųsi tikėti, kad drąsių žmonių atsiras ir jie išdrįs pasakyti, jog homoseksualių žmonių yra daugiau nei reti atvejai.

Primename, kad šiandien startavęs 2011 m. Lietuvos gyventojų surašymas pateikė keletą naujovių, viena jų - galimybė surašyti nesusituokusias poras. Taip pat yra suteikiama galimybė surašyti ir vienalytes poras, tačiau tik tokiu atveju, jei šios poros pačios tai nurodo. Vis dėlto, elektroninė surašymo anketa leidžia nurodyti nesantuokinius santykius tik tarp viename būste gyvenančių asmenų. Nesantuokinių santykių tarp atskirai gyvenančiųjų nurodyti negalima.

Minėti ribojimai dar labiau iškreipia statistiką. Todėl apibendrinus reikėtų priminti liaudies patarlę – „Būna melas, didelis melas ir statistika“.

DELFI už šio rašinio turinį neatsako, nes tai yra subjektyvi skaitytojo nuomonė!